Kolejny apel do rządu w sprawie wieprzowiny

Kolejny apel do rządu w sprawie wieprzowiny

Coraz gorsza sytuacja trzody chlewnej była powodem kolejnego apelu do władz naszego kraju. Tym razem apeluje WMIR.

Walne Zgromadzenie Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej żąda podjęcia szybkich, zdecydowanych i skutecznych działań ze strony administracji rządowej kraju w celu poprawy dramatycznej sytuacji na rynku wieprzowiny.

Embargo na sprzedaż wieprzowiny i żywca do Rosji oraz wystąpienie ASF to główne przyczyny złej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Ponadto od lat spada pogłowie trzody chlewnej, a ceny żywca w ciągu roku spadły o ok. 10%. W takiej sytuacji wiele gospodarstw rolnych nastawionych na produkcję trzody chlewnej utraciło (dotychczas słabą) płynność finansową
i w większości przypadków niemożliwe stało się utrzymanie bieżącej produkcji. Likwidacja tak wielu gospodarstw towarowych z pewnością negatywnie wpłynie także na przemysł mięsny – informuje WMIR.

Przeżuwacze i zwierzęta monogastryczne w systemie intensywnym

Przeżuwacze i zwierzęta monogastryczne mogą być żywione w systemie intensywnym. Przeczytaj w jaki sposób to robić, aby poprawić dobrostan zwierząt

11 października 2017

Dobrostan zwierząt gospodarskich – jak go wspierać poprzez żywienie?

W planowaniu systemu żywienia należy spełnić wymogi związane z naturalnymi potrzebami wynikającymi z zachowań żywieniowych konkretnych gatunków zwierząt.

11 października 2017

Jak zadbać o zwierzęta monogastryczne i przeżuwacze

Dobrostan zwierząt można wspierać przemyślanym żywieniem. Przeczytaj, jak karmić zwierzęta monogastryczne i przeżuwacze w systemie mieszanym i ekstensywnym

11 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij