Krytyczna sytuacja na rynku wieprzowiny

Sytuacja na rynku wieprzowiny i mleka jest krytyczna. Komitety Copa-Cogeca apelują do KE o wprowadzenie odpowiednich środków łagodzących.

Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny i mleka nadal jest krytyczna. Dlatego Komitety Copa-Cogeca apelują do Komisji Europejskiej o wprowadzenie środków łagodzących presję na rynku wieprzowiny i w sektorze mleka już w grudniu bieżącego roku. Apel ten odnosił się do dyskusji ministrów nad pakietem pomocy w wysokości 500 mln euro.

– Unijny sektor wieprzowiny znajduje się pod poważną odgórną presją, wynikającą częściowo z rosyjskiego embarga i częściowo spowodowaną brakiem środków krótkoterminowych, które pozwoliłyby na rozwiązanie tej trudnej sytuacji rynkowej. Pakiet pomocy nie wystarczy do rozwiązania problemów na rynku wieprzowiny. Średnia cena wieprzowiny w UE spada od 8 następujących po sobie tygodni o 6–10%. Dlatego też nakłaniamy Komisję Europejską do wprowadzenia dopłat do prywatnego przechowywania w sektorze wieprzowiny, zgodnie z ustaleniami pakietu pomocy, już w grudniu, by załagodzić sytuację. W przypadku niepodjęcia żadnych działań, wielu producentów będzie zmuszonych zarzucić działalność. Żałujemy, że nie poczyniono postępów w negocjacjach z rosyjskimi władzami w zakresie otwarcia rosyjskiego rynku dla tłuszczu i produktów ubocznych – informuje Martin Merrild, przewodniczący Copa.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Copa-Cogeca.

Żywienie drobiu: jakie zioła warto dodać do paszy?

Dodatki paszowe mają poprawić efektywności żywienia oraz wpłynąć na zdrowie i kondycję zwierząt. Co możemy dodać do pasz dla drobiu?

7 lutego 2017

Gorączka mleczna: objawy, przyczyny i zapobieganie

Takie zaburzenia metaboliczne jak gorączka mleczna to poważny problem w stadach krów wysokowydajnych. Jakie dają objawy i jak ich uniknąć?

8 lutego 2017

Pójło Farm-O-San reviva: zastrzyk energii w okresie okołowycieleniowym

Czym wzmocnić krowę w okresie okołowycieleniowym krowy? Farm-O-San reviva to pójło energetyczne polecane na ten okres przez Trouw Nutrition Polska

16 lutego 2017