Komunikat GIS do rolników i plantatorów w związku z COVID-19

GIS wydało komunikat do rolników i plantatorów w związku z epidemią COVID-19 w Polsce. GIS informuje w nim o środkach ostrożności, jakie należy podjąć pracując w sektorze rolno-spożywczym. W tym przypadku ważna jest higiena, nie tylko osobista, ale także produktów przeznaczonych do spożycia. 

Higiena to podstawa w walce z COVID-19

GIS w pierwszej kolejności przypomina, że osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie powinni podejmować pracy np. przy zbiorach, bądź w zakładach spożywczych. Zalecenia te wynikają z ogólnych wymagań higienicznych przy produkcji żywności, oraz z zagrożenia jakie niesie za sobą epidemia COVID-19.
Kolejne zalecenie GIS dotyczy dbania o higienę rąk odpowiednimi środkami do dezynfekcji (najlepiej na bazie alkoholu). Komunikat GIS do rolników i plantatorów przypomina również o stosowaniu higieny dróg oddechowych przy kichaniu i kasłaniu. W tym przypadku sprawa jest ułatwiona, ponieważ od 16 kwietnia br. obowiązuje nas zakrywanie ust i nosa, o czym pisaliśmy niedawno.
Na dodatek, niezwykle istotne jest, aby przy produkcji żywności regularnie dezynfekować powierzchnię roboczą na której produkowana jest i przechowywana żywność.

Rolnik w kwarantannie – czy może pracować w gospodarstwie?

Jeśli rolnik nie ma objawów zakażenia COVID-19, to może wykonywać prace w swoim gospodarstwie. Nie może jednak opuszczać terenu gospodarstwa i mieć kontakt z innymi osobami. Rolnik może wykonywać pracę polowe i opiekować się inwentarzem żywym, aczkolwiek zaleca się aby posiadał na sobie maseczkę. 

Komunikat GIS do rolników i plantatorów – dystans i ochrona pracowników

Komunikat GIS do rolników i plantatorów zawiera także informacje na temat pracy z osobami innymi niż domownicy. Chodzi przede wszystkim o prowadzenie prac przy zbiorach, bądź na linii produkcyjnej.Wówczas wtedy stanowiska pracy poszczególnych osób powinny być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 m. Jeśli nie ma takiej możliwości, to pracownicy muszą stosować środki ochrony osobistej (głównie maseczki). Informacje o tym, jak prawidłowo ją założyć i zdjąć można znaleźć pod tym linkiem.

Żywność wolna od COVID-19 

Według licznych doniesień żywność nie jest źródłem, lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. Jednakże w przypadku żywności należy również dostosować się do zasad higieny, które w szerszym zakresie omówiono tutaj.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *