Zatrudnienie pracownika sezonowego w rolnictwie – wytyczne MRiRW i GIS

Wielkimi krokami zbliża się okres intensywnych prac polowych. W tym czasie dużą rolę odgrywają pracownicy sezonowi, którzy wykonują pracę przy zbiorach owoców lub warzyw. Ze względu na panującą pandemię COVID-19 zatrudnienie pracownika sezonowego w rolnictwie powinno uwzględniać wytyczne, które przedstawił właśnie GIS i MRiRW.
Podobnie jak w zeszłym roku prace sezonowe przy zbiorach będą prowadzone w czasie trwania pandemii COVID-19. Dlatego producenci rolni zatrudniający pracowników sezonowych powinni już teraz zapoznać się z opublikowanymi procedurami i rekomendacjami. Podstawowym celem tych wytycznych jest zapewnienie bezpieczeństwa gospodarzom i pracownikom, przy jednoczesnym utrzymaniu płynnej pracy w gospodarstwie.
Obowiązki gospodarza – o czym należy pamiętać?
Zatrudnienie pracownika sezonowego w rolnictwie wiąże się z koniecznością przestrzegania zaleceń również przez producentów rolnych. Gospodarze powinni zapewnić dostęp do środków ochrony osobistej (w tym również do maseczek, rękawiczek ochronnych i środków do dezynfekcji). Ponadto resort rolnictwa podaje, że należy zwrócić uwagę na systematyczne wietrzenie pomieszczeń w których znajdują się pracownicy. Gospodarstwo powinno dysponować termometrem, którym wyznaczona osoba będzie wykonywać pomiar temperatury, optymalnie przed rozpoczęciem pracy.
MRiRW i GIS rekomenduje, aby wyłączyć z użytkowania pomieszczenia w których mogą tworzyć się skupiska ludzi jak np. stołówki, czy sale telewizyjne. Właściciel gospodarstwa powinien również zapewnić pracownikom możliwość kontaktu z lekarzem poprzez teleporadę medyczną.
Zatrudnienie pracownika sezonowego w rolnictwie – rekomendacje w sprawie kwarantanny
Zatrudnienie pracownika sezonowego w rolnictwie wiąże się z odbyciem 10-dniowej kwarantanny na terenie gospodarstwa.W trakcie kwarantanny pracownik sezonowy może świadczyć pracę, jednak obowiązuje go całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa, a także ograniczenie kontaktu z innymi osobami do niezbędnego minimum.
Obowiązkowa kwarantanna nie dotyczy jednak wszystkich, a mianowicie kwarantannie nie muszą poddawać się osoby, które:
- posiadają zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko COVID-19 szczepionką dopuszczoną do obrotu w UE,
- wykonały test diagnostyczny w kierunku SARS-CoV-2 w ciągu ostatnich 48 godzin i posiadają wynik negatywny.
Natomiast w odniesieniu do osób przybywających z krajów spoza strefy Schengen zwolnienie z kwarantanny następuje w przypadku wykonania testu na COVID-19 po przyjeździe do Polski w jednym z laboratoriów wyznaczonych przez Ministerstwo Zdrowia.
Kwarantanny nie muszą również odbywać osoby, które zakończyły izolację domową albo hospitację z powodu zakażenia wirusem COVID-19. Jednak nie później niż 6 miesięcy przed przekroczeniem granicy RP.
Odnosząc się do kwarantanny warto dodać, że za jej złamanie grozi kara pieniężna w wysokości do 30 tys. zł.
Zatrudnienie pracownika sezonowego w rolnictwie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie internetowej GIS, a także MRiRW.
Czytaj również: Świadczenia dla rolników na kwarantannie i w izolacji będą zrównane?
Źródło: MRiRW