Wytyczne GIS i MRiRW dla rolników zatrudniających pracowników sezonowych!

Download PDF

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się wytyczne GIS i MRiRW dla rolników zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Dzięki tym rekomendacjom przyjazd pracowników sezonowych będzie możliwy, co jest istotne w kontekście rozpoczynających się zbiorów owoców i warzyw. Pracownicy z zagranicy po przyjeździe do Polski będą mogli odbyć kwarantannę na terenie gospodarstwa. 

Wytyczne GIS i MRiRW w odniesieniu do transportu pracowników i ich kwarantanny

Pracownicy sezonowi po przekroczeniu granicy podlegają wprowadzeniu do sytemu EWP celem objęcia 14-dniową kwarantanną. Odbyć ją mogą na terenie gospodarstwa, pod warunkiem, że nie będą opuszczać wskazanego terenu. Podczas tych dni pracownik może wykonywać swoją pracę, przy jednoczesnym ograniczeniu kontaktu z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo.
Wytyczne GIS i MRiRW wskazują ponadto, że przewóz pracownika musi się odbyć transportem zorganizowanym (np. bus) lub transportem zapewnionym przez rolnika. W obydwóch przypadkach zaleca się oddzielić strefę kierowcy, od strefy pasażera, za pomocą przesłony. Czas przejazdu pracownika sezonowego od momentu przekroczenia granicy RP do docelowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 h. Zarówno przed wejściem do pojazdu, jak i w czasie przerw należy pamiętać o dezynfekcji rąk.

Obowiązki rolnika zatrudniającego pracownika sezonowego z zagranicy

Według wytycznych GIS i MRiRW producenci rolni zatrudniający pracowników sezonowych muszą pamiętać o:

  • zgłoszeniu do właściwego PPIS faktyczną liczbę osób zatrudnioną w gospodarstwie, która podlega kwarantannie
  • wykonaniu pracownikom testu na obecność COVID-19, po przyjeździe do Polski, którego koszt pokrywa gospodarz
  • pobraniu kolejnego wymazu do badań po 7 dniach kwarantanny, jeśli wynik okaże się ujemny, to pracownicy zostają zwolnieni z dalszej kwarantanny

Ponadto, jak wskazują wytyczne GIS i MRiRW rolnik zatrudniający pracownika sezonowego musi:

  • zapewnić odpowiednie warunki zakwaterowania wraz z pełnym węzłem sanitarnym i wydzielonymi miejscami do pobytu
  • pamiętać o systematycznym wietrzeniu pomieszczeń w których przebywają pracownicy
  • wyłączyć z użytkowania pomieszczania, w których mogą tworzyć się duże skupiska ludzi np. stołówki
  • posiadać listę telefonów do każdej z osób, a także przekazać pracownikom najważniejsze numery telefonów (sanepid, pogotowie, infolinia NFZ)

Wytyczne GIS i MRiRW zapobiegające rozprzestrzenianiu się wirusa i stosowane w przypadku zarażenia

W szerszym zakresie procedury i zalecenia zostały przedstawione na stronie internetowej GIS.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o