Konferencja Blattin zawitała do Krobii

Za nami kolejny dzień cyklicznych szkoleń organizowanych przez firmę Blattin pod hasłem: „Nowa jakość w żywieniu”, pod patronatem m.in. portalu AgroFoto.pl i agroFakt.pl.

Wczorajszy wykład odbył się w miejscowości Krobia w woj. wielkopolskim, a część praktyczna w Gospodarstwie Rolnym KARZEC, które liczy sobie 200 krów o średniej wydajności dziennej od dojnej krowy na poziomie 30 litrów. Właścicielem fermy jest pan Wiesław Jankowski.

konferencja Blattin

Do Krobii na konferencję firmy Blattin przybyło ok. 200 hodowców.

Reklama

Konferencja Blattin

Już o godzinie 9.00 sala pękała w szwach. Ok. 200 hodowców wymieniało wzajemne doświadczenia. Widać, że często korzystają z doradztwa firmy Blattin. Szkolenie rozpoczęło się punktualnie o 9.30 częścią teoretyczną. Prof. dr hab. Zygmunt Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w bardzo praktyczny sposób przekazywał wiedzę teoretyczną zgromadzonym hodowcom. Dla przykładu uświadamiał rolników, że często złudna oszczędność może odbić się negatywnie na końcowym rozrachunku.

Nowa jakość w żywieniu

konferencja Blattin

Teoretyczna część konferencji rozpoczęła się punktualnie o 9.30.

Ekspert podkreślał również, że zbilansowane dawki żywieniowe nie powinny się różnić: dawka powinna być taka sama „na papierze”, jak i zadana przez traktorzystę. Dawka pobrana faktycznie przez krowę to już zupełnie inna kwestia. Pozostałość, czyli tzw. niedojady, winny być natomiast wypychane na płytę gnojową bez sentymentu. Zdaniem profesora nawet do 5% niedojadów powinno być bez żalu wyrzucane – jest to korzystniejsze, ponieważ należy wykorzystać fakt żywienia do woli i nie dopuszczać do udziału pasz zepsutych w żywieniu. TMR powinien być w dodatku równomiernie rozsypany na stole paszowym, chętnie pobierany przez krowy bez pomijania lub wybierania niektórych pasz lub ich części.

Podsumowując, to krowa jest najlepszym recenzentem, a wydajność mleka to najbardziej wiarygodna recenzja!

***

Relacje z innych dni konferencji znajdziecie tutaj:

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *