Mięso coraz droższe… w sklepach

Download PDF

Wielkopolska Izba Rolnicza opublikowała średnie dane dotyczące cen skupu i sprzedaży mięsa z września 2015 i stycznia tego roku. Dane jednoznacznie pokazują, że choć na półkach sklepowych jest ono coraz droższe, to rolnik otrzymuje mniej.

Badanie polegało na zestawieniu wzrostu detalicznej wartości nieprzetworzonych składników tuszy w odniesieniu do żywego tucznika. W porównaniu z wrześniem 2015 r. 1 kg żywca staniał z 4,04 zł do 3,34 zł w styczniu tego roku. Co jednak w sklepach okazało się droższe?

– Próbuję sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz były tak niskie ceny. Może z 10-15 lat temu? ­– mówi Władysław Zając, rolnik ze Szczucina w pow. dąbrowskim.

Z wyliczeń WIR wynika, że sprzedając wg ostatnich stawek, rolnik przeciętnie stracił 150 zł na sztuce. Zupełnie inaczej ceny wyglądają w sklepach. Średnio za poszczególne elementy półtuszy klient płaci o niemal 0,60 gr więcej. Najbardziej zdrożał tłuszcz drobny, bo o 1,59 zł/kg, a szynka z golonką o 1,31 zł/kg. Nieznacznie staniała natomiast biodrówka, podgardle i głowy.

– Gdyby punkty skupu oferowały wyższe stawki, niepotrzebne byłyby dopłaty. Myślę też, że wówczas nie raziłaby także różnica między skupem, a ostateczną sprzedażą naszych towarów – komentuje Władysław Zając.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o