Dobre wiadomości dla producentów bydła mięsnego: ceny w górę

Download PDF

Rosnąca sprzedaż zagraniczna wołowiny wpływa na nieznaczny wzrost cen żywca na rynku krajowym. Dla producentów rolnych to dobra wiadomość, zwłaszcza że ubiegły rok był dla branży bardzo trudny.

Relatywnie niskie ceny sprzedaży w połączeniu z ograniczonym – na skutek suszy – dostępem do pasz zielonych sprawiły, że wielu producentów zastanawiało się nad opłacalnością produkcji.

Oceniamy, że popyt zagraniczny będzie nadal rósł, choć tempo może być niższe niż w roku ubiegłym.

Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu, Bank Zachodni WBK

W ubiegłym roku średnia cena skupu żywca wołowego kształtowała się na poziomie 6,03 zł/kg. W porównaniu z 2014 r. cena wzrosła o 2%. Co prawda, od początku roku obserwowaliśmy nieznaczny spadek cen, ale i tak kształtowały się one na poziomie ok. 6 zł/kg.

– W 2016 r. ceny skupu powinny kształtować się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego – przewiduje Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu, Bank Zachodni WBK. Oceniamy, że popyt zagraniczny będzie nadal rósł, choć tempo może być niższe niż w roku ubiegłym. Z uwagi m.in. na duże rozdrobnienie produkcji, wzrost eksportu w ograniczonym stopniu będzie przekładał się na wzrost cen skupu żywca – dodaje.

ceny mięsa wołowego

W porównaniu z 2014 r. ceny żywca wołowego wzrosły o 2%.

Ceny polskiej wołowiny na rynku europejskim nadal pozostają konkurencyjne. W 4 tygodniu marca 100 kg tuszy wołowej kosztował w Polsce ok. 308 euro, podczas gdy w Unii Europejskiej średnio płacono za nią 372 euro.

Pocieszające jest to, że na rynkach zagranicznych utrzymuje się wysoki popyt na polską wołowinę. Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że w 2015 r. eksport wołowiny wyniósł 367 tys. ton. To o 19% więcej niż w rok wcześniej. Z kolei wzrost wartości eksportu był większy i wyniósł 26%.

Źródło: Bank Zachodni WBK

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o