Minister do rolników – etyka w łańcuchu żywnościowym jest równie ważna!

Download PDF

Minister rolnictwa podczas konferencji zwrócił się do rolników o to, aby produkowali żywność wysokiej jakości. W tym przypadku ważna jest również etyka, która dotyczy wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego. Jej zasady zawarto w Kodeksie Etyki Żywnościowej, który podpisali kolejni przedstawiciele związków i organizacji branżowych.

Minister do rolników – ważna etyka, a także zdrowie konsumentów i jakość produktów

Szef resortu rolnictwa podczas konferencji „Etyka w łańcuchu żywnościowym od producenta do konsumenta” podkreślał, że podstawowym założeniem Kodeksu jest zdrowie.
Jednak niekiedy większą wagę przykłada się do ilości produkcji, niż do jej jakości. Minister wyraził to tymi słowami:

,,Obserwuję dziwną grę na rynku. Mówi się o tym, że musimy produkować coraz więcej, bo to jest naturalna konsekwencja rozwoju świata, ale mało mówi się o jakości, usprawiedliwiając wszystko właśnie koniecznością zwiększania produkcji.”

Minister do rolników – normy i zalecenia nie zawsze przestrzegane

Minister podkreślił, że jakość psuta jest przez tzw. polepszacze żywności. Zwrócił się również do rolników: – Trzeba uderzyć się w piersi, my rolnicy też nie jesteśmy bez winy – zauważył minister.

Szef resortu rolnictwa ponadto dodał, że producenci rolni przestrzegają normy i zasady produkując żywność dla siebie. Jednak jeśli przeznaczają dany produkt na sprzedaż, to wtedy występują pewne uchybienia.

Sieci handlowe i przetwórcy prowadzą niekiedy nieetyczne działania

Minister skierował słowa do rolników, a także wyraził swoją opinię na temat nieetycznych działań sieci handlowych. Niektóre z nich wymagają od rolników dodatkowych opłat za wstawienie produktu do sprzedaży i wyeksponowanie go na półce. 

Niewiele lepsze praktyki stosują przetwórcy, którzy stosują niegodziwe zapłaty za surowce. Rozproszenie rolników sprzyja wykorzystywaniu przewagi kontraktowej i oferowaniu cen poniżej kosztów produkcji – zaznaczył minister Ardanowski.

Nieuzasadnione ataki pseudoekologów szkodzą rolnictwu

Minister przypomniał na koniec, że nie tak dawno miały miejsce ataki pseudoekologów na rolnictwo i rolników, którzy obwiniali tych ostatnich za niszczenie środowiska i maltretowanie zwierząt. Są tacy, którzy twierdzą, że uprawy rolne to już nie jest środowisko, a hodowla i chów zwierząt powinny być zakazane – powiedział.

Całą relację z konferencji można znaleźć na stronie MRiRW –  Idziemy w dobrym kierunku. O Kodeksie Etyki Żywnościowej można również przeczytać w artykule Dwa lata ministra Ardanowskiego – czas na podsumowanie!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o