Miód a współczesność: znasz jego wszystkie tajemnice?

Miód a współczesność: znasz jego wszystkie tajemnice?

Czy już wszystko wiesz o miodzie? Znasz jego lecznicze i odżywcze właściwości? SGGW zaprasza na wyjątkowy wykład!

16 grudnia dr Ewa Majewska oraz student SGGW i pszczelarz Piotr Nowotnik, w ramach Wszechnicy Żywieniowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, zapraszają na wykład otwarty, którego głównym tematem będzie miód.

Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. Współczesny człowiek chce jednak wiedzieć więcej i sięga po wiadomości szczegółowe. Tych dostarczają liczne badania naukowe, które potwierdzają znane właściwości miodu, odkrywają nowe, wyjaśniając je na podstawie analizy składu miodu.

O tych „sekretach” miodu dowiedzą się Państwo z naszego wykładu. Zostanie dokonana też krótka analiza sektora pszczelarskiego oraz omówiony mechanizm produkcji miodu czy proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza – informuje Ewa Majewska.

Prelekcje transmitowane będą online.

Szkoły rolnicze w województwie podlaskim

Czy szkoły rolnicze Podlasia są przygotowane do wykształcenia kadry zdolnej do stawienia czoła szczególnie ciężkim warunkom gospodarowania w tym regionie?

16 sierpnia 2017

Trzeba zwalczać szkodniki borówki

Borówkowe żniwa w tym sezonie zaczęły się w Polsce już w drugiej połowie lipca. Borówka jest codziennie dowożona na rynki warzyw i owoców. Świeże jagody trafiają następnie na rynki i do sklepów spożywczych. Czy...

18 sierpnia 2017

Środki produkcji rolniczej – pomoc w wyborze

Wybierając stosowane w gospodarstwie maszyny i produkty, często sugerujemy się opinią innych. Komu ufamy najbardziej?

14 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij