Miód a współczesność: znasz jego wszystkie tajemnice?

16 grudnia dr Ewa Majewska oraz student SGGW i pszczelarz Piotr Nowotnik, w ramach Wszechnicy Żywieniowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, zapraszają na wykład otwarty, którego głównym tematem będzie miód.
Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. Współczesny człowiek chce jednak wiedzieć więcej i sięga po wiadomości szczegółowe. Tych dostarczają liczne badania naukowe, które potwierdzają znane właściwości miodu, odkrywają nowe, wyjaśniając je na podstawie analizy składu miodu.
– O tych „sekretach” miodu dowiedzą się Państwo z naszego wykładu. Zostanie dokonana też krótka analiza sektora pszczelarskiego oraz omówiony mechanizm produkcji miodu czy proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza – informuje Ewa Majewska.
Prelekcje transmitowane będą online.
