Miód a współczesność: znasz jego wszystkie tajemnice?

Miód a współczesność: znasz jego wszystkie tajemnice?

Czy już wszystko wiesz o miodzie? Znasz jego lecznicze i odżywcze właściwości? SGGW zaprasza na wyjątkowy wykład!

16 grudnia dr Ewa Majewska oraz student SGGW i pszczelarz Piotr Nowotnik, w ramach Wszechnicy Żywieniowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, zapraszają na wykład otwarty, którego głównym tematem będzie miód.

Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. Współczesny człowiek chce jednak wiedzieć więcej i sięga po wiadomości szczegółowe. Tych dostarczają liczne badania naukowe, które potwierdzają znane właściwości miodu, odkrywają nowe, wyjaśniając je na podstawie analizy składu miodu.

O tych „sekretach” miodu dowiedzą się Państwo z naszego wykładu. Zostanie dokonana też krótka analiza sektora pszczelarskiego oraz omówiony mechanizm produkcji miodu czy proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza – informuje Ewa Majewska.

Prelekcje transmitowane będą online.

Budowa fermy drobiu pod znakiem zapytania

Budowa chlewni czy kurnika to dla rolnika szansa na rozwój biznesu, jednak wielu mieszkańców wsi nie chce mieszkać w pobliżu ferm

19 maja 2018

Izby Rolnicze wymagają zmian.

Sprawdź, jakie nowe zadania chce powierzyć izbom resort rolnictwa.

15 maja 2018

Dziedzictwo kulturowe wsi

Czy ktoś bardziej niż rolnik przywiązany jest do ziemi, zwyczajów, sierpa tatowego? O tej mocnej więzi świadczą muzea i parki etnograficzne

19 maja 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij