Miód a współczesność: znasz jego wszystkie tajemnice?

Czy już wszystko wiesz o miodzie? Znasz jego lecznicze i odżywcze właściwości? SGGW zaprasza na wyjątkowy wykład!

16 grudnia dr Ewa Majewska oraz student SGGW i pszczelarz Piotr Nowotnik, w ramach Wszechnicy Żywieniowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, zapraszają na wykład otwarty, którego głównym tematem będzie miód.

Miód znany jest człowiekowi od zarania dziejów jako produkt spożywczy i leczniczy. Nasi przodkowie doceniali jego właściwości, opierając się na praktycznej wiedzy wcześniejszych pokoleń. Współczesny człowiek chce jednak wiedzieć więcej i sięga po wiadomości szczegółowe. Tych dostarczają liczne badania naukowe, które potwierdzają znane właściwości miodu, odkrywają nowe, wyjaśniając je na podstawie analizy składu miodu.

O tych „sekretach” miodu dowiedzą się Państwo z naszego wykładu. Zostanie dokonana też krótka analiza sektora pszczelarskiego oraz omówiony mechanizm produkcji miodu czy proces technologiczny odbierania miodu przez pszczelarza – informuje Ewa Majewska.

Prelekcje transmitowane będą online.

Wnioski o dotacje: Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój

Jakie warunku trzeba spełnić, by otrzymać dotację na przetwórstwo? I czy umowy długoterminowe są korzystne dla każdej ze stron umowy?

21 marca 2017

Agrotech 2017: nie byłeś? – zobacz, co się działo!

Kielecki Agrotech to dla wielu rolników najważniejsze wydarzenie branżowe w roku. Jeśli nie udało Ci się zawitać na targi, zobacz wideorelację!

21 marca 2017

Restrukturyzacja małych gospodarstw: rusza nabór!

Od 30 marca do 28 kwietnia odbywać się będzie nabór wniosków o premie w wysokości 60 tys. zł na restrukturyzację małych gospodarstw!

16 marca 2017