fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/515958-pszczoly/

Pożyteczne pszczoły: jak powstaje miód?

Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. Dlaczego miód jest zdrowy i jak go jeść, by nie tracił swoich wartości?

Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. Dlaczego miód jest zdrowy i jak go jeść, by nie tracił swoich wartości?

Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi. Innymi słowy – nektar zbierany jest z nektarników kwiatów, a spadź jest to wydzielina mszyc, które żerują na liściach drzew.

Według dyrektywy unijnej miód to słodka naturalna substancja wytworzona przez pszczoły z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny, lepki, lub skrystalizowany. Tyle Unia Europejska.

miód

Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi.

Chyba wszyscy w Polsce wiemy, czym naprawdę jest miód i jak dobroczynna właściwości ma dla naszego organizmu.

Pamiętajmy, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40°C traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze mówi Marta Nowacka, dietetyczka z Warszawy. Jeśli chcemy gorący napój osłodzić miodem poczekajmy, aż wcześniej ostygnie.

Miód zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę, białka, enzym inhibinę , kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki – wszystkie one są niszczone w zbyt wysokiej temperaturze.

Miód coraz częściej jest także podrabiany. Jest to tym łatwiejsze, że każdy miód jest inny, ma trochę inną barwę i smakuje inaczej. Jednym ze znaków rozpoznawczych dobrego miodu jest to, że włożony do wody w temperaturze pokojowej, tworzy grudki – lub jeśli jest płynny – owalne bąble na dole naczynia z wodą. Miód podrabiany najczęściej rozpuszcza się łatwiej.

Zacznijmy od przeczytania etykiety mówi pani Marta. Jeśli na etykiecie określona jest data rozlewu do słoików, a po 3–4 miesiącach od tej daty miód nadal jest płynny to jest to bardzo podejrzane. Kupujmy też nasze, polskie miody. Dlaczego? Bo pszczoły produkują go z roślin, które rosną tuż koło nas, a nie z egzotycznych gatunków, które dla nas przeważnie są zbyteczne, a na dodatek mogą uczulać.

Przeczytaj również:

  1. Jak przyciągnąć pszczoły do sadu?
  2. Pszczoły giną z powodu źle prowadzonych oprysków
  3. Kradną pszczoły pod osłoną nocy

Nabór wniosków PROW: jakie działania ruszą na początku 2017?

Jakie programy pomocowe w ramach PROW będą uruchomione dla rolników w I i II kwartale 2017 r. w ARiMR?

11 stycznia 2017

Pierwsza konferencja dla pszczelarzy w 2017!

14 stycznia w siedzibie MODR w Karnowicach odbędzie się XXI Wojewódzka Konferencja Pszczelarskiej! Jakie tematy zostaną poruszone?

12 stycznia 2017

PROW 2014-2020: 60 miliardów zł do rozdania!

Mamy nowe informacje dotyczące PROW 2014-2020 w tym roku. Do połowy roku zostaną uruchomione wszystkie działania na lata 2014-2020!

20 stycznia 2017