Pożyteczne pszczoły: jak powstaje miód?

Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. Dlaczego miód jest zdrowy i jak go jeść, by nie tracił swoich wartości?
Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi. Innymi słowy – nektar zbierany jest z nektarników kwiatów, a spadź jest to wydzielina mszyc, które żerują na liściach drzew.
Według dyrektywy unijnej miód to słodka naturalna substancja wytworzona przez pszczoły z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny, lepki, lub skrystalizowany. Tyle Unia Europejska.

Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi.
Chyba wszyscy w Polsce wiemy, czym naprawdę jest miód i jak dobroczynna właściwości ma dla naszego organizmu.
– Pamiętajmy, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40°C traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze – mówi Marta Nowacka, dietetyczka z Warszawy. – Jeśli chcemy gorący napój osłodzić miodem poczekajmy, aż wcześniej ostygnie.
Miód zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę, białka, enzym – inhibinę , kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki – wszystkie one są niszczone w zbyt wysokiej temperaturze.
Miód coraz częściej jest także podrabiany. Jest to tym łatwiejsze, że każdy miód jest inny, ma trochę inną barwę i smakuje inaczej. Jednym ze znaków rozpoznawczych dobrego miodu jest to, że włożony do wody w temperaturze pokojowej, tworzy grudki – lub jeśli jest płynny – owalne bąble na dole naczynia z wodą. Miód podrabiany najczęściej rozpuszcza się łatwiej.
– Zacznijmy od przeczytania etykiety – mówi pani Marta. – Jeśli na etykiecie określona jest data rozlewu do słoików, a po 3–4 miesiącach od tej daty miód nadal jest płynny to jest to bardzo podejrzane. Kupujmy też nasze, polskie miody. Dlaczego? Bo pszczoły produkują go z roślin, które rosną tuż koło nas, a nie z egzotycznych gatunków, które dla nas przeważnie są zbyteczne, a na dodatek mogą uczulać.
Przeczytaj również:
- Jak przyciągnąć pszczoły do sadu?
- Pszczoły giną z powodu źle prowadzonych oprysków
- Kradną pszczoły pod osłoną nocy
