Pożyteczne pszczoły: jak powstaje miód?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/515958-pszczoly/

Pożyteczne pszczoły: jak powstaje miód?

Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. Dlaczego miód jest zdrowy i jak go jeść, by nie tracił swoich wartości?

Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów aby wytworzyć 1 kg miodu. Dlaczego miód jest zdrowy i jak go jeść, by nie tracił swoich wartości?

Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi. Innymi słowy – nektar zbierany jest z nektarników kwiatów, a spadź jest to wydzielina mszyc, które żerują na liściach drzew.

Według dyrektywy unijnej miód to słodka naturalna substancja wytworzona przez pszczoły z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny, lepki, lub skrystalizowany. Tyle Unia Europejska.

miód

Miody wyprodukowane przez pszczoły z nektaru zebranego z kwiatów nazywamy nektarowymi, a te ze spadzi, wytwarzanej przez mszyce i czerwce, spadziowymi.

Chyba wszyscy w Polsce wiemy, czym naprawdę jest miód i jak dobroczynna właściwości ma dla naszego organizmu.

Pamiętajmy, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40°C traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze mówi Marta Nowacka, dietetyczka z Warszawy. Jeśli chcemy gorący napój osłodzić miodem poczekajmy, aż wcześniej ostygnie.

Miód zawiera cukry proste: glukozę i fruktozę, białka, enzym inhibinę , kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy i barwniki – wszystkie one są niszczone w zbyt wysokiej temperaturze.

Miód coraz częściej jest także podrabiany. Jest to tym łatwiejsze, że każdy miód jest inny, ma trochę inną barwę i smakuje inaczej. Jednym ze znaków rozpoznawczych dobrego miodu jest to, że włożony do wody w temperaturze pokojowej, tworzy grudki – lub jeśli jest płynny – owalne bąble na dole naczynia z wodą. Miód podrabiany najczęściej rozpuszcza się łatwiej.

Zacznijmy od przeczytania etykiety mówi pani Marta. Jeśli na etykiecie określona jest data rozlewu do słoików, a po 3–4 miesiącach od tej daty miód nadal jest płynny to jest to bardzo podejrzane. Kupujmy też nasze, polskie miody. Dlaczego? Bo pszczoły produkują go z roślin, które rosną tuż koło nas, a nie z egzotycznych gatunków, które dla nas przeważnie są zbyteczne, a na dodatek mogą uczulać.

Przeczytaj również:

  1. Jak przyciągnąć pszczoły do sadu?
  2. Pszczoły giną z powodu źle prowadzonych oprysków
  3. Kradną pszczoły pod osłoną nocy

Agrolotnictwo. Podniebni rolnicy i ich niesamowite samoloty

Agrolotnictwo w Polsce rozpoczęło swój rozwój od oprysku lasów w 1925 roku, a po raz pierwszy dokonano opylania pól uprawnych już w roku 1927.

13 grudnia 2017

Ciekawostki rolnicze. 100 sekund – 10.12.2017

Jaka przyszłość czeka glifosat? Jakie zmiany planowane są we wnioskach o dopłaty? Czym jest Żukbot? Wystarczy tylko 100 sekund, by poznać odpowiedzi.

10 grudnia 2017

Historia mojego gospodarstwa – opowieść rolnika

Konkurs "Pamiętnik Rolnika. Historia mojego gospodarstwa" trwa. Jeśli jeszcze się nie zgłosiłeś, to może zachęci Cię opowieść jednego z rolników

8 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij