Najnowsze ceny mięsa w Unii Europejskiej

Cena referencyjna wieprzowiny klasy E znowu spadła. Sprawdźcie, jak zmieniły się pozostałe ceny mięsa na terenie UE.

Średnia cena referencyjna w Unii Europejskiej w euro na 100 kg wieprzowiny klasy E spadła w ciągu dwóch tygodni o 4,5%, a w ciągu miesiąca o 9,1% i wynosiła w ostatniej dekadzie listopada 127,37. Sprawdźcie, jak zmieniły się pozostałe ceny.

Najtańsza wieprzowina była w: Holandii (107,43 euro/100 kg), Belgii (108 euro/100 kg) i w Polsce (117,02 euro/100 kg), gdzie odnotowano spadek o 6,1% w ciągu dwu tygodni i o 13,1% w ciągu miesiąca. Najwyższe ceny referencyjne wieprzowiny odnotowano na Malcie (228 euro/100 kg), w Szwecji (189,95 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (176,55 euro/100 kg) i Grecji (169,37 euro/100 kg).

Moda na wieprzowinę - związek polskiego mięsa; ceny mięsa

W większości krajów unijnych mięso tanieje.

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w euro/100 kg w ostatnich dniach listopada wynosiła 380,59 i była nieznacznie wyższa (o 0,1%) niż przed dwoma tygodniami i przed miesiącem (o 0,9%). Najwyższe ceny odnotowano w Szwecji (477,19 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (469,24 euro/100 kg), Grecji (433,11 euro/100 kg) i Austrii (400,03 euro/100 kg), a najniższe w: Łotwie (230,12 euro/100 kg), Rumunii (249,72 euro/100 kg), Litwie (284,10 euro/100 kg) i Estonii (311,31 euro/100 kg). W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 319,12 euro/100 kg i była niższa o 1,4% niż dwa tygodnie temu, ale o 0,7% wyższa niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w euro/100 kg w ostatniej dekadzie listopada wynosiła: jagnięta ciężkie – 493,9, lekkie – 613. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze (661 euro/100 kg), we Francji (626 euro/100 kg) i Niemczech (510,12 euro/100 kg), a najtańsze w Rumunii (215,51 euro/100 kg) i Estonii (273,36 euro/100 kg) i w Polsce (361,81 euro/100 kg) (mniej o 1,8% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 3,8% więcej niż przed miesiącem). Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii (709,78 euro/100 kg), Włoszech (640,86 euro/100 kg) i na Węgrzech (649,86 euro/100 kg), a najtańsze na Słowacji (371,54 euro/100 kg), Portugalii (452 euro/100 kg) i Chorwacji (456,59 euro/100 kg).

Ceny żywca wieprzowego w dniach 3–7 grudnia wynosiły:

  • Francja – 3,61 zł/kg, 
  • Dania – 4,03 zł/kg,
  • Hiszpania – 4,18 zł/kg,
  • Włochy – 4,86 zł/kg.

Ceny żywca wołowego na dzień 30 listopada wyglądały następująco:

  • Włochy:
    • młode bydło rzeźne rasy Limousin – 12,24–12,67 zł/kg,
    • młode bydło rzeźne czarno-białe – 6,91–7,38 zł/kg,
    • cielęta Limousin – 12,41–13,05 zł/kg,
    • cielęta krzyżówkowe ras mięsnych – 11,05–11,39 zł/kg,
  • Chorwacja:
    • młode byki – 7,58 zł/kg,
    • krowy rzeźne – 4,32 zł/kg.

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

20 kwietnia 2017

Jak preparaty drożdżowe wpływają na wyniki produkcyjne świń?

Preparaty drożdżowe obecne w żywieniu zwierząt zaczęły być wykorzystywane na początku XX w. Jak wpływają one na wyniki produkcyjne u trzody chlewnej?

20 kwietnia 2017

Jak kształtują się ceny jaj i drobiu w okresie wielkanocnym?

Jaki jest rynek drobiu i jaj w okresie przedświątecznym? A co będzie się działo po świętach?

14 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij