Najnowsze ceny mięsa w Unii Europejskiej

Najnowsze ceny mięsa w Unii Europejskiej

Cena referencyjna wieprzowiny klasy E znowu spadła. Sprawdźcie, jak zmieniły się pozostałe ceny mięsa na terenie UE.

Średnia cena referencyjna w Unii Europejskiej w euro na 100 kg wieprzowiny klasy E spadła w ciągu dwóch tygodni o 4,5%, a w ciągu miesiąca o 9,1% i wynosiła w ostatniej dekadzie listopada 127,37. Sprawdźcie, jak zmieniły się pozostałe ceny.

Najtańsza wieprzowina była w: Holandii (107,43 euro/100 kg), Belgii (108 euro/100 kg) i w Polsce (117,02 euro/100 kg), gdzie odnotowano spadek o 6,1% w ciągu dwu tygodni i o 13,1% w ciągu miesiąca. Najwyższe ceny referencyjne wieprzowiny odnotowano na Malcie (228 euro/100 kg), w Szwecji (189,95 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (176,55 euro/100 kg) i Grecji (169,37 euro/100 kg).

Moda na wieprzowinę - związek polskiego mięsa; ceny mięsa

W większości krajów unijnych mięso tanieje.

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w euro/100 kg w ostatnich dniach listopada wynosiła 380,59 i była nieznacznie wyższa (o 0,1%) niż przed dwoma tygodniami i przed miesiącem (o 0,9%). Najwyższe ceny odnotowano w Szwecji (477,19 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (469,24 euro/100 kg), Grecji (433,11 euro/100 kg) i Austrii (400,03 euro/100 kg), a najniższe w: Łotwie (230,12 euro/100 kg), Rumunii (249,72 euro/100 kg), Litwie (284,10 euro/100 kg) i Estonii (311,31 euro/100 kg). W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 319,12 euro/100 kg i była niższa o 1,4% niż dwa tygodnie temu, ale o 0,7% wyższa niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w euro/100 kg w ostatniej dekadzie listopada wynosiła: jagnięta ciężkie – 493,9, lekkie – 613. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze (661 euro/100 kg), we Francji (626 euro/100 kg) i Niemczech (510,12 euro/100 kg), a najtańsze w Rumunii (215,51 euro/100 kg) i Estonii (273,36 euro/100 kg) i w Polsce (361,81 euro/100 kg) (mniej o 1,8% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 3,8% więcej niż przed miesiącem). Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii (709,78 euro/100 kg), Włoszech (640,86 euro/100 kg) i na Węgrzech (649,86 euro/100 kg), a najtańsze na Słowacji (371,54 euro/100 kg), Portugalii (452 euro/100 kg) i Chorwacji (456,59 euro/100 kg).

Ceny żywca wieprzowego w dniach 3–7 grudnia wynosiły:

  • Francja – 3,61 zł/kg, 
  • Dania – 4,03 zł/kg,
  • Hiszpania – 4,18 zł/kg,
  • Włochy – 4,86 zł/kg.

Ceny żywca wołowego na dzień 30 listopada wyglądały następująco:

  • Włochy:
    • młode bydło rzeźne rasy Limousin – 12,24–12,67 zł/kg,
    • młode bydło rzeźne czarno-białe – 6,91–7,38 zł/kg,
    • cielęta Limousin – 12,41–13,05 zł/kg,
    • cielęta krzyżówkowe ras mięsnych – 11,05–11,39 zł/kg,
  • Chorwacja:
    • młode byki – 7,58 zł/kg,
    • krowy rzeźne – 4,32 zł/kg.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close