Najnowsze ceny mięsa w Unii Europejskiej

Cena referencyjna wieprzowiny klasy E znowu spadła. Sprawdźcie, jak zmieniły się pozostałe ceny mięsa na terenie UE.

Średnia cena referencyjna w Unii Europejskiej w euro na 100 kg wieprzowiny klasy E spadła w ciągu dwóch tygodni o 4,5%, a w ciągu miesiąca o 9,1% i wynosiła w ostatniej dekadzie listopada 127,37. Sprawdźcie, jak zmieniły się pozostałe ceny.

Najtańsza wieprzowina była w: Holandii (107,43 euro/100 kg), Belgii (108 euro/100 kg) i w Polsce (117,02 euro/100 kg), gdzie odnotowano spadek o 6,1% w ciągu dwu tygodni i o 13,1% w ciągu miesiąca. Najwyższe ceny referencyjne wieprzowiny odnotowano na Malcie (228 euro/100 kg), w Szwecji (189,95 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (176,55 euro/100 kg) i Grecji (169,37 euro/100 kg).

Moda na wieprzowinę - związek polskiego mięsa; ceny mięsa

W większości krajów unijnych mięso tanieje.

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w euro/100 kg w ostatnich dniach listopada wynosiła 380,59 i była nieznacznie wyższa (o 0,1%) niż przed dwoma tygodniami i przed miesiącem (o 0,9%). Najwyższe ceny odnotowano w Szwecji (477,19 euro/100 kg), Wielkiej Brytanii (469,24 euro/100 kg), Grecji (433,11 euro/100 kg) i Austrii (400,03 euro/100 kg), a najniższe w: Łotwie (230,12 euro/100 kg), Rumunii (249,72 euro/100 kg), Litwie (284,10 euro/100 kg) i Estonii (311,31 euro/100 kg). W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 319,12 euro/100 kg i była niższa o 1,4% niż dwa tygodnie temu, ale o 0,7% wyższa niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w euro/100 kg w ostatniej dekadzie listopada wynosiła: jagnięta ciężkie – 493,9, lekkie – 613. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze (661 euro/100 kg), we Francji (626 euro/100 kg) i Niemczech (510,12 euro/100 kg), a najtańsze w Rumunii (215,51 euro/100 kg) i Estonii (273,36 euro/100 kg) i w Polsce (361,81 euro/100 kg) (mniej o 1,8% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 3,8% więcej niż przed miesiącem). Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii (709,78 euro/100 kg), Włoszech (640,86 euro/100 kg) i na Węgrzech (649,86 euro/100 kg), a najtańsze na Słowacji (371,54 euro/100 kg), Portugalii (452 euro/100 kg) i Chorwacji (456,59 euro/100 kg).

Ceny żywca wieprzowego w dniach 3–7 grudnia wynosiły:

  • Francja – 3,61 zł/kg, 
  • Dania – 4,03 zł/kg,
  • Hiszpania – 4,18 zł/kg,
  • Włochy – 4,86 zł/kg.

Ceny żywca wołowego na dzień 30 listopada wyglądały następująco:

  • Włochy:
    • młode bydło rzeźne rasy Limousin – 12,24–12,67 zł/kg,
    • młode bydło rzeźne czarno-białe – 6,91–7,38 zł/kg,
    • cielęta Limousin – 12,41–13,05 zł/kg,
    • cielęta krzyżówkowe ras mięsnych – 11,05–11,39 zł/kg,
  • Chorwacja:
    • młode byki – 7,58 zł/kg,
    • krowy rzeźne – 4,32 zł/kg.

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

25 listopada 2016

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016

Pierwszy dzień konferencji Klubu Afimilk: co musisz wiedzieć o doju?

Pierwszy dzień spotkania Klubu Afimilk za nami. Teoria poparta praktyką, a problemy w hodowli bydła mlecznego rozwiązane!

23 listopada 2016