Mięso w Unii a cena referencyjna

Mięso w Unii a cena referencyjna

Ceny referencyjne wieprzowiny i wołowiny nadal spadają, ceny baraniny wzrosły o 5% w ciągu miesiąca, ale w Polsce spadły o ponad 3%.

Ceny referencyjne wieprzowiny i wołowiny nadal spadają, natomiast baraniny wzrosły o 5% w ciągu miesiąca, ale w Polsce spadły o ponad 3%. Sprawdźcie, ile wynosiła cena referencyjna poszczególnych rodzajów mięsa w krajach Unii.

Średnia cena referencyjna wieprzowiny klasy E w euro/100 kg wieprzowiny spadła w ciągu 2 tygodni o 3,4%, a w ciągu miesiąca o 7,6% i wynosiła na początku grudnia 126,35 euro/100 kg. Najtańsza wieprzowina była w: Holandii – 107,69, Belgii – 108 i w Polsce – 116, gdzie odnotowano spadek o 3,3% w ciągu 2 tygodni i o 10,6% w ciągu miesiąca.

O 1 euro więcej za 100 kg niż w Polsce płacono za wieprzowinę we Francji.

Najwyższą cenę referencyjną tego mięsa odnotowano: na Malcie – 228, w Szwecji – 191, Wielkiej Brytanii – 174,56, Grecji – 169,56 i Bułgarii – 162.

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w EUR/100 kg w pierwszej dekadzie grudnia wynosiła 378,49 i była nieznacznie niższa (o 0,5%) niż przed 2 tygodniami i o 0,3% niż przed miesiącem.

Najwyższe ceny odnotowano w: Wielkiej Brytanii – 457,4, Szwecji – 437,37, Grecji – 424,67 i Austrii – 401,94, a najniższe w: Łotwie – 212,7, Rumunii – 215,77, Litwie – 275,74 i Belgii – 299,88.

W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 320,03 euro/100 kg i była niższa o 0,4% niż 2 tygodnie temu i o 0,7% niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w EUR/100 kg na przełomie listopada i grudnia wynosiła: jagnięta ciężkie – 4936,46, lekkie – 617,61. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze – 666, we Francji – 624 i Austrii – 552, a najtańsze w Rumunii – 215,51 i Estonii – 273,36 i w Polsce – 338,87 (mniej o 6,3% niż 2 tygodnie wcześniej, ale w skali miesiąca niższe o 3,2%). Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii – 709,28, Bułgarii -652,17 i Chorwacji – 675,88, a najtańsze na Słowacji – 371,54, w Portugalii – 452 i Grecji – 518,92.

Szczepienia prosiąt: czy są potrzebne?

Szczepienie prosiąt nie jest w naszym kraju sprawą oczywistą. Czy i kiedy warto w nie zainwestować?

21 sierpnia 2017

Skład paszy dla tuczników istotny w dążeniu do wyników produkcyjnych

W celu osiągnięcia zadowalających wyników produkcyjnych warto położyć nacisk na dobór odpowiednich pasz dla naszej trzody chlewnej.

17 sierpnia 2017

Belgijska biało-błękitna czyli mięsny olbrzym! Sprawdź jakie ma przyrosty!

Podwójne umięśnienie, wysokie przyrosty i waga ubojowa. Doskonalona genetycznie latami rasa dostarczająca masę mięsa. Czy jest łatwa w hodowli?

18 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij