Mięso w Unii a cena referencyjna
Ceny referencyjne wieprzowiny i wołowiny nadal spadają, natomiast baraniny wzrosły o 5% w ciągu miesiąca, ale w Polsce spadły o ponad 3%. Sprawdźcie, ile wynosiła cena referencyjna poszczególnych rodzajów mięsa w krajach Unii.
Średnia cena referencyjna wieprzowiny klasy E w euro/100 kg wieprzowiny spadła w ciągu 2 tygodni o 3,4%, a w ciągu miesiąca o 7,6% i wynosiła na początku grudnia 126,35 euro/100 kg. Najtańsza wieprzowina była w: Holandii – 107,69, Belgii – 108 i w Polsce – 116, gdzie odnotowano spadek o 3,3% w ciągu 2 tygodni i o 10,6% w ciągu miesiąca.
O 1 euro więcej za 100 kg niż w Polsce płacono za wieprzowinę we Francji.
Najwyższą cenę referencyjną tego mięsa odnotowano: na Malcie – 228, w Szwecji – 191, Wielkiej Brytanii – 174,56, Grecji – 169,56 i Bułgarii – 162.
Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w EUR/100 kg w pierwszej dekadzie grudnia wynosiła 378,49 i była nieznacznie niższa (o 0,5%) niż przed 2 tygodniami i o 0,3% niż przed miesiącem.
Najwyższe ceny odnotowano w: Wielkiej Brytanii – 457,4, Szwecji – 437,37, Grecji – 424,67 i Austrii – 401,94, a najniższe w: Łotwie – 212,7, Rumunii – 215,77, Litwie – 275,74 i Belgii – 299,88.
W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 320,03 euro/100 kg i była niższa o 0,4% niż 2 tygodnie temu i o 0,7% niż przed miesiącem.
Cena referencyjna baraniny w EUR/100 kg na przełomie listopada i grudnia wynosiła: jagnięta ciężkie – 4936,46, lekkie – 617,61. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze – 666, we Francji – 624 i Austrii – 552, a najtańsze w Rumunii – 215,51 i Estonii – 273,36 i w Polsce – 338,87 (mniej o 6,3% niż 2 tygodnie wcześniej, ale w skali miesiąca niższe o 3,2%). Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii – 709,28, Bułgarii -652,17 i Chorwacji – 675,88, a najtańsze na Słowacji – 371,54, w Portugalii – 452 i Grecji – 518,92.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!