Mięso w Unii a cena referencyjna

Mięso w Unii a cena referencyjna

Ceny referencyjne wieprzowiny i wołowiny nadal spadają, ceny baraniny wzrosły o 5% w ciągu miesiąca, ale w Polsce spadły o ponad 3%.

Ceny referencyjne wieprzowiny i wołowiny nadal spadają, natomiast baraniny wzrosły o 5% w ciągu miesiąca, ale w Polsce spadły o ponad 3%. Sprawdźcie, ile wynosiła cena referencyjna poszczególnych rodzajów mięsa w krajach Unii.

Średnia cena referencyjna wieprzowiny klasy E w euro/100 kg wieprzowiny spadła w ciągu 2 tygodni o 3,4%, a w ciągu miesiąca o 7,6% i wynosiła na początku grudnia 126,35 euro/100 kg. Najtańsza wieprzowina była w: Holandii – 107,69, Belgii – 108 i w Polsce – 116, gdzie odnotowano spadek o 3,3% w ciągu 2 tygodni i o 10,6% w ciągu miesiąca.

O 1 euro więcej za 100 kg niż w Polsce płacono za wieprzowinę we Francji.

Najwyższą cenę referencyjną tego mięsa odnotowano: na Malcie – 228, w Szwecji – 191, Wielkiej Brytanii – 174,56, Grecji – 169,56 i Bułgarii – 162.

Średnia cena referencyjna młodego bydła R3 w EUR/100 kg w pierwszej dekadzie grudnia wynosiła 378,49 i była nieznacznie niższa (o 0,5%) niż przed 2 tygodniami i o 0,3% niż przed miesiącem.

Najwyższe ceny odnotowano w: Wielkiej Brytanii – 457,4, Szwecji – 437,37, Grecji – 424,67 i Austrii – 401,94, a najniższe w: Łotwie – 212,7, Rumunii – 215,77, Litwie – 275,74 i Belgii – 299,88.

W Polsce cena referencyjna młodego bydła wynosiła 320,03 euro/100 kg i była niższa o 0,4% niż 2 tygodnie temu i o 0,7% niż przed miesiącem.

Cena referencyjna baraniny w EUR/100 kg na przełomie listopada i grudnia wynosiła: jagnięta ciężkie – 4936,46, lekkie – 617,61. Najdroższe jagnięta ciężkie były na Cyprze – 666, we Francji – 624 i Austrii – 552, a najtańsze w Rumunii – 215,51 i Estonii – 273,36 i w Polsce – 338,87 (mniej o 6,3% niż 2 tygodnie wcześniej, ale w skali miesiąca niższe o 3,2%). Natomiast jagnięta lekkie najdroższe były w Hiszpanii – 709,28, Bułgarii -652,17 i Chorwacji – 675,88, a najtańsze na Słowacji – 371,54, w Portugalii – 452 i Grecji – 518,92.

Jakie będą ceny truskawek w sezonie 2018?

Szybciej niż zwykle rozpoczął się sezon truskawkowy. Jakie są i jakie mogą być ceny w hurcie i detalu? Ile zarobią producenci?

20 maja 2018

Budowa fermy drobiu pod znakiem zapytania

Budowa chlewni czy kurnika to dla rolnika szansa na rozwój biznesu, jednak wielu mieszkańców wsi nie chce mieszkać w pobliżu ferm

19 maja 2018

Gdyby zwierzęta gospodarskie miały głos w sprawie ciągnika

Gdzie sprzedają się mocniejsze maszyny – w Pieskach czy Kotach? Jakiej marki byłby "ciągnik Noego"?

17 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close