NaturalCrop – kompleksowa biostymulacja warzyw

Przed nowym sezonem uprawy warzyw warto przyjrzeć się nowoczesnym i innowacyjnym produktom, dostępnym na naszym rynku. A konkretnie takim, których wykorzystanie wpłynie na zwiększenie opłacalności produkcji. Jednym z takich rozwiązań jest biostymulator NaturalCrop.
Kontynuując cykl o innowacyjnych produktach „Agrofakty o produktach”, przedstawiam kolejny ciekawy produkt z grupy biostymulatorów na bazie aminokwasów — NaturalCrop SL.
Spis treści
Nowoczesne podejście do uprawy warzyw
Dewizą firmy NaturalCrop Poland Sp. z o.o. jest dostarczanie producentom warzyw (i nie tylko) nowoczesnych rozwiązań. Ściśle mówiąc, chodzi o takie rozwiązania, które wpłyną na zwiększenie opłacalności produkcji, m.in. poprzez poprawę produktywności roślin i jakości plonów. Obecnie firmy z branży ogrodniczej coraz częściej oferują produkty, które działają kompleksowo. Tak jest również w przypadku preparatu NaturalCrop SL. Jest to bowiem produkt tzw. 3 w 1. Mianowicie działa jako:
- biostymulator;
- adiuwant;
- nawóz.
Czyli, uściślając — preparat ten pełni funkcję biostymulatora, rewitalizując rośliny po stresach, ale na tym jego działanie się nie kończy. Ponieważ dodatkowo NaturalCrop SL odżywia rośliny szybko przyswajalnym azotem. Zaś jego dodatek w mieszaninie z innymi produktami, np. nawozami czy środkami ochrony, spełnia zadanie adiuwantu, tj. przedłuża, wzmacnia i poprawia działanie tych preparatów.

Na stoisku NaturalCrop podczas spotkania producentów papryki w Klwowie, przedstawiciele tej firmy informowali o oferowanych produktach. Jednym z nich jest opisywany w tym artykule biostymulator NaturalCrop SL, który świetnie się sprawdza m.in. w uprawach papryki pod osłonami.
NaturalCrop SL — co to takiego?
NaturalCrop SL to produkt na bazie aminokwasów o działaniu biostymulującym i odżywczym dla roślin. Ściśle mówiąc, jest to enzymatyczny koncentrat peptydów i 16 najważniejszych dla roślin L-aminokwasów. Produkt powstaje w procesie hydrolizy enzymatycznej kolagenu. Dzięki temu uzyskuje się wysoką koncentrację składników biologicznie aktywnych. Skład preparatu przedstawiono w tabeli.
NaturalCrop SL, skład: | Zawartość | |
(g/l) | (%) | |
azot aminowy (N) | 109,0 | 9 |
azot organiczny (aminowy) rozpuszczalny | 109,0 | 9 |
L-aminokwasy ogółem | 605,0 | >50 |
wolne L-aminokwasy | 24,2 | >2 |
węgiel organiczny (C) | 296,5 | >24,5 |
Z kolei jeśli chodzi o właściwości fizyko-chemiczne biostymulatora NaturalCrop SL, to warto zwrócić uwagę przede wszystkim na optymalny odczyn i niskie zasolenie. Ponadto wysoka gęstość i lepkość preparatu świadczy o dużej koncentracji zawartych w nim związków i substancji. Konkretnie, to właściwości biostymulatora są następujące:
- pH — 5–6;
- zasolenie — 0,6–0,8 dS/m;
- gęstość — 1,21 kg/dm3;
- lepkość — 184 cP.
Dlaczego warto stosować produkty z aminokwasami w uprawie warzyw?
Jak informuje Sławomir Mechacki, dyrektor ds. rozwoju rynku warzywnego w firmie NaturalCrop Poland, dzięki połączeniu kilku funkcji w jednym produkcie, korzyści z zastosowania tego preparatu jest naprawdę dużo.
Jakie są korzyści ze stosowania NaturalCrop SL?
Do najważniejszych zalet środka NaturalCrop SL można zaliczyć to, że produkt ten:
- dostarcza łatwo przyswajalny azot aminowy;
- poprawia przyswajania makro- i mikroelementów;
- szybko poprawia stan odżywienia roślin (już 6 godzin po aplikacji);
- wspiera budowę białka w roślinie;
- stymuluje regenerację roślin po stresach;
- poprawia skuteczność działania fungicydów i insektycydów;
- zwiększa efektywność zabiegów ochrony.
Biostymulacja i odżywienie roślin
Preparat działa jako biostymulator, a przy tym odżywia rośliny. Bowiem oprócz tego, że dostarczam im łatwo przyswajalny azot, to również przyspiesza wnikanie składników pokarmowych do tkanek roślinnych. A dodatkowo, dzięki zawartości aminokwasów chelatujących, zwiększa przyswajalność mikroelementów również przy niekorzystnym pH.
Właściwości adiuwantu wartością dodaną
Ponadto NaturalCrop SL zastosowany w mieszaninie ze środkami ochrony czy nawozami zwiększa efektywność zabiegów. Preparat działa bowiem także, jako adiuwant. Mianowicie, po aplikacji na powierzchni liścia tworzy półprzepuszczalną powłokę, która spowalnia odparowywanie wody, co wydłuża zwilżenie liści. Wpływa to na poprawę wchłaniania aplikowanych środków ochrony lub nawozów. Zaś jego wysoka lepkość zapewnia zwiększenie przyczepności i poprawę pokrycia roślin cieczą roboczą. To z kolei ogranicza ogranicza straty stosowanych środków, przez zmniejszenie spływania i parowania cieczy roboczej. Ważną informacją może być również to, że preparat zapobiega wystąpieniu fitotoksyczności na roślinach, np. w przypadku zastosowania herbicydów powschodowych.
Warto dodawać ten preparat do każdego zabiegu wykonywanego na plantacji warzyw. Bowiem oprócz tego, że wpłynie na zwiększenie efektywności przeprowadzanych zabiegów, systematycznie stosowany zwiększy także produktywność roślin. Połączenie funkcji odżywczej, biostymulującej i adiuwantu w jednym produkcie ma wymiar ekonomiczny — bowiem zamiast trzech środków, stosujemy jeden — mówi Sławomir Mechacki, dyrektor ds. rozwoju rynku warzywnego w firmie NaturalCrop Poland.
Czym wyróżnia się NaturalCrop SL na tle innych biostymulatorów?
Jak podkreśla Sławomir Mechacki, jednym z najważniejszych czynników, który wpływa na skuteczność biostymulatorów zawierających aminokwasy, jest ich pochodzenie i metoda produkcji. NaturalCrop SL jest wytwarzany w procesie hydrolizy enzymatycznej. Ta metoda produkcji jest wprawdzie droższa niż hydroliza chemiczna, jednak przynosi więcej korzyści i pozwala uzyskać produkt o lepszej jakości. Bowiem główne zalety produktów wytwarzanych w procesie hydrolizy enzymatycznej, to:
- wysoka zawartość L-aminokwasów;
- powtarzalny skład;
- lepsza efektywność produktu;
- brak ryzyka fitotoksyczności dla roślin;
- niska i efektywna dawka.
NaturalCrop SL zawiera aminokwasy pochodzące w 100% z hydrolizy enzymatycznej. Dzięki temu uzyskujemy maksimum efektu, a mianowicie — bardzo dobry aminogram (rozkład aminokwasów w cieczy roboczej) i powtarzalny stabilny skład produktu — zaznacza Sławomir Mechacki.
Mój rozmówca podpowiedział także, jak w łatwy sposób odróżnić produkt pochodzący z hydrolizy chemicznej i enzymatycznej. Otóż, cechą charakterystyczną wysokiej jakości produktu aminokwasowego jest gęsta konsystencja ora złocisto-bursztynowy kolor. Z kolei produkty z hydrolizy chemicznej są ciemnobrązowe i zupełnie inaczej się prezentują w porównaniu ze złotym kolorem i przejrzystością preparatów wysokiej jakości, takich, jak np. NaturalCrop SL.
Jak stosować NaturalCrop SL?
NaturalCrop SL można stosować w różnych uprawach — rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Spośród warzyw biostymulator można wykorzystać m.in. w takich gatunkach, jak:
- kalafior, brokuł, kapusta;
- cebula;
- marchew, pietruszka;
- fasola;
- papryka, pomidor, ogórek;
- ziemniak.
Producent określa dwa poziomy wysokości dawek — dla zastosowania standardowego oraz interwencyjnego. W przypadku uprawy warzyw, zalecana dawka standardowa wynosi 1,0–1,5 l/ha, zaś interwencyjnie preparat aplikuje się w wyższej dawce, mianowicie 1,5–3,0 l/ha. Tak, jak wspominano produkt można, a nawet warto aplikować w mieszaninie z innymi preparatami, np. herbicydami, środkami ochrony czy nawozami. Ponadto biostymulator NaturalCrop SL można stosować w formie fertygacji. Wówczas zalecana dawka preparatu wynosi 4–5 l/ha.
Artykuł powstał w ramach nowego cyklu wydawniczego, prezentującego interesujące i innowacyjne produkty rolnicze „Agrofakty o produktach”.
