Nowa zaprawa na polskim rynku
Dobrze zaprawione ziarno to podstawa nowoczesnej uprawy, chroniąca m.in. przed groźnymi patogenami grzybowymi. Na rynku systematycznie pojawiają się coraz lepsze i bardziej wartościowe zaprawy. Jedną z nich jest unikalna zaprawa o formulacji mikroemulsji – Rancona iMIX ME.
Innowacyjny i zupełnie nowy na naszym rynku produkt został zaprezentowany na konferencji, która odbyła się w dniach 8–9 czerwca w Warszawie. Jej uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z unikalnymi produktami marki Arysta LifeScience.
Absolutną nowością na rynku jest Rancona iMIX ME z dwoma substancjami czynnymi w swoim składzie – ipkonazol i imazalil.
W ofercie Arysta LifeScience po połączeniu z firmami Chemtura AgroSolutions i Agriphar znalazły się 4 produkty do zaprawiania ziaren zbóż oraz praparat Fungazil SL do zaprawiania bulw ziemniaka przeciw chorobom przechowalniczym. Oprócz dobrze już znanej zaprawy Vitavax 200 FS w portfolio produktowym Arysta LifeScience wkrótce pojawi się również Vitavax Royal FS, który będzie miał bardzo szeroką rejestrację.
Absolutną nowością na rynku jest Rancona iMIX ME z dwoma substancjami czynnymi w swoim składzie – ipkonazol i imazalil. Preparat przeznaczony jest do zabezpieczania ziaren pszenicy ozimej przeciw pleśni śniegowej, śnieci cuchnącej, śnieci gładkiej i zgorzeli siewek, pszenicy jarej przeciw śnieci cuchnącej i gładkiej oraz zgorzeli siewek, a także jęczmienia jarego przeciw pasiastości liści jęczmienia, głowni pylącej, zgorzeli siewek, a jęczmienia ozimego dodatkowo przeciw pleśni śniegowej.
Uczestnicy Konferencji mieli okazję wysłuchać 2 wykładów wygłoszonych przez dr. Stevena Parkera oraz Stephena Beala z Centrum Badawczego Zapraw Nasiennych w Evesham w Anglii na temat właściwości dopiero co wprowadzonego do sprzedaży preparatu Rancona iMIX ME.
Produkt charakteryzuje się też doskonałą przyczepnością, a co za tym idzie, pylenie podczas wysiewu jest znikome.
– Wyróżnikiem nowej zaprawy na tle konkurencyjnych produktów jest jej nowoczesna formulacja jednorodnej mikroemulsji, która nie zawiera cząstek stałych, doskonale rozpuszcza się w wodzie i pozwala na 125 razy lepsze pokrycie ziarna substancją czynną od produktów w postaci tradycyjnych emulsji zawiesinowych – mówił dr Steven Parker. – Produkt charakteryzuje się też doskonałą przyczepnością, a co za tym idzie, pylenie podczas wysiewu jest znikome. Jest to czynnik bardzo istotny zarówno dla rolników używających nowoczesnych siewników punktowych do wysiewu, jak i dla firm zaprawiających nasiona.
Zaproszeni goście mogli porównać ilość pozostałości zaprawy na sprzęcie używanym do zaprawiania w stosunku do preparatów zawiesinowych oraz wygląd zaprawionego ziarna. Zaprezentowany preparat praktycznie nie pozostaje na elementach zaprawiarki, ponadto zaprawione ziarno cechuje niski poziom nieprzyjemnego zapachu w stosunku do produktów konkurencyjnych. Nowy produkt ze swoją unikatową formulacją będzie na pewno „zaprawą przyszłości”, która nie tylko ochroni uprawy przed ważnymi patogenami grzybowymi, ale także będzie bezpieczna dla rolników i operatorów linii zaprawiających.
Zachęcamy również do obejrzenia filmu z konferencji:
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!