Nowy system znakowania żywności – według FBZPR jest niesprawiedliwy

Download PDF

Komisja Europejska chce wprowadzić zmiany dotyczące m.in. oznakowania wartości odżywczych na produktach spożywczych. Według FBZPR nowy system znakowania żywności jest niesprawiedliwy dla polskich producentów i wprowadzający w błąd konsumentów. 

Pomysł na wprowadzenie nowego systemu znakowania żywności powstał po tym jak w 2020 r. KE ogłosiła, że zawnioskuje o obowiązkowe stosowanie systemu FOPNL (oznakowania wartości odżywczych na przedzie opakowania) do końca 2022 r. Propozycja ta według FBZPR nie jest właściwa z kilku powodów, o których wspominamy poniżej.

Nowy system znakowania żywności – FBZPR rozumie ideę, ale..

Propozycja KE dotyczy znakowania produktów spożywczych kolorami, które będą określać konsumentowi czy żywność jest zdrowa, czy też nie. Organizacje skupione wokół FBZPR rozumieją, że KE chce w ten sposób promować zrównoważoną konsumpcję żywności i zdrowe odżywianie. Jednak ta propozycja opiera się na etykietowaniu żywymi kolorami, które pokazują jedynie ich ,,hipotetyczną” wartość odżywczą. Wprowadza to konsumenta w błąd, bo nie zawiera informacji o zawartych składnikach odżywczych. Szczególnie dotyczy to produktów rolniczych zawierające w swym składzie naturalne wartości odżywcze – stwierdza FBZPR.

System niewłaściwy dla polskich producentów i konsumentów

FBZPR podkreśla, że nowy system znakowania żywności będzie niesprawiedliwy zwłaszcza dla producentów i eksporterów produktów pierwotnych i niskoprzetworzonych np. mleka i przetworów mlecznych, mięsa i otrzymanych z niego wędlin. Natomiast klasyfikacja żywności na zdrową i niezdrową na podstawie składników prowadzi do zakłamania wielu produktów posiadających np. certyfikaty zdrowej żywności. W związku z tym, FBZPR stawia sprawę jasno:

,,Informacje dla konsumentów muszą być przejrzyste szczególnie przy produktach tradycyjnych i lokalnych. Jeśli przyjmiemy proponowany przez Brukselę „ profil składników odżywczych” oznaczanych kolorami na etykiecie oznaczało by to, że wskazujemy konsumentom co powinni jeść. Tymczasem konsument musi być poinformowany a nie kierowany w zakupach.”

FBZPR proponuje

Federacja uważa, że nowy system znakowania żywności nie jest odpowiedni. Zamiast niego proponuje przeprowadzić etykietowanie produktów na podstawie kryteriów naukowych, które uwzględniają również wytyczne żywieniowe obowiązujące w krajach UE. System ten musi mieć charakter informacyjny i mieć na celu wzmocnienie pozycji konsumenta, tak aby skłonił go do przestrzegania zdrowej diety – podsumowuje FBZPR.

Czytaj również:Bezpieczeństwo żywnościowe w czasie pandemii tematem Berlińskiego Szczytu

Źródło: FBZPR

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o