Ochrona warzyw kapustnych w bieżącym sezonie

Z jakimi wyzwaniami wiąże się ochrona warzyw kapustnych w bieżącym sezonie? Jak poradzić sobie z najgroźniejszymi chorobami i szkodnikami? Jak chronić plantacje, by uniknąć strat w plonach? Odpowiada dr hab. Katarzyna Rębarz, specjalistka z firmy Syngenta Polska. 

O ochronie plantacji warzyw kapustnych dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta Polska mówiła podczas marcowego spotkania z producentami z rejonu Kalisza.

Reklama

Najgroźniejsze choroby warzyw kapustnych

W uprawie warzyw kapustnych duże zagrożenie stanowią choroby grzybowe, bakteryjne, a także zaburzenia pochodzenia nieinfekcyjnego. Do najgroźniejszych, najczęściej występujących na plantacjach, specjalistka z firmy Syngenta zaliczyła:

  • sucha zgnilizna kapustnych (zgorzel siewek i plamistość liści);
  • plamistość pierścieniowa;
  • mączniak rzekomy;
  • alternarioza kapusty;
  • kiła kapusty.

Syngenta oferuje kompleksowe, specjalnie opracowane programy ochrony poszczególnych gatunków warzyw kapustnych. Z zastosowaniem chemicznych środków ochrony roślin oraz preparatów biologicznych. Omawiając możliwości ochrony chemicznej, dr hab. Katarzyna Rębarz przedstawiła nowe produkty, które włączono do programów ochrony w tym roku. Ponadto przekazała wiele praktycznych wskazówek na temat zwalczania chorób i szkodników na plantacjach.

O ochronie plantacji warzyw kapustnych dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta Polska mówiła podczas marcowego spotkania z producentami z rejonu Kalisza.

Dr hab. Katarzyna Rębarz z firmy Syngenta Polska mówiła o ochronie plantacji warzyw kapustnych w bieżącym sezonie podczas spotkania z producentami z rejonu Kalisza.

fot. Anna Maciejuk

Nowości w chemicznej ochronie warzyw w 2025 r.

Producenci warzyw mają w tym sezonie do dyspozycji nowe narzędzia do walki z chorobami grzybowymi, zwłaszcza mączniakami. Pierwszą nowością, zarejestrowaną w wielu gatunkach warzyw, w tym w kapustnych jest Orondis Vip. Preparat skutecznie zwalcza takie choroby, jak np. mączniak rzekomy, fytoftoroza czy bielik krzyżowych. Zaś wysoką efektywność działania, zwłaszcza w przypadku mączniaka rzekomego, zapewnia połączenie dwóch substancji czynnych. Mianowicie, są to substancje systemiczne o odmiennym mechanizmie działania (oksatiapiprolina + metalaksyl-M).

Drugim produktem dostępnym od tego sezonu jest Orondis Evo. Fungicyd ma rejestrację w wielu gatunkach warzyw, m.in. takich jak: ogórek, pomidor, papryka, cukinia, sałata, cebula, por. Zwalcza wiele chorób, w tym zarazę ziemniaka, mączniaka prawdziwego, alternariozę, mączniaka rzekomego, rdzę pora, czarną zgniliznę zawiązków i pędów dyniowatych, fytoftorozę.  Zawiera dwie substancje czynne o uzupełniającym się działaniu (oksatiapiprolina + azoksystrobina).

W tym sezonie do firmowej oferty po kilkuletniej przerwie powrócił również dobrze znany i ceniony przez plantatorów Ridomil Gold R. Środek zawiera metalaksyl-M oraz miedź w postaci tlenochlorku miedzi i stanowi cenne narzędzie w ochronie ziemniaków, pomidorów czy cebuli przed takimi chorobami, jak m.in. zaraza ziemniaka czy mączniak rzekomy.

Więcej na temat nowych produktów w artykule: Nowości w ochronie warzyw na 2025 rok od Syngenty

Jak skutecznie zwalczać gąsienice motyli w kapustnych?

Spośród omawianych insektycydów, prelegentka zwróciła uwagę na preparat Affirm. Jak mówiła, jest to nowoczesne rozwiązanie do zwalczania gąsienic motyli w warzywach kapustnych. Jako substancję czynną środek ten benzoesan emamektyny. Na szkodniki działa kontaktowo i żołądkowo. Preparat wyróżnia się szybkim działaniem, bowiem larwy przerywają żerowanie już po 1–4 godzinach po zabiegu. Ponadto zapewnia długotrwałą ochronę, bowiem działa w roślinie do 2 tygodni. A jednocześnie ma relatywnie krótką karencję, np. brokuły i kalafiory — 12 dni, kapusta głowiasta — 7 dni, kapusta brukselska i pekińska — 3 dni.

Podsumowując, preparat Affirm wyróżnia się następującymi zaletami:

  • szybkie, skuteczne i długotrwałe działanie;
  • krótka karencja, niskie pozostałości;
  • jest selektywny, bezpieczny dla fauny pożytecznej.

Zarządzanie odpornością

Dr hab. Katarzyna Rębarz podkreśliła, że należy zwracać szczególną uwagę na właściwe stosowanie chemicznych środków ochrony roślin, w celu zarządzania odpornością. W obliczu wycofywania wielu substancji aktywnych, ta kwestia nabiera coraz większego znaczenia. Bowiem w zawężającym się portfolio chemicznych pestycydów coraz trudniej zachować przemienność stosowania preparatów z różnych grup chemicznych.

Mimo to, należy trzymać się wyznaczonych zasad. Gdyż w sytuacji uodpornienia się patogenów na stosowane substancje, plantatorzy pozostaną bez żadnych możliwości ochrony warzyw kapustnych. Ściśle mówiąc, bezwzględnie należy:

  • zmieniać mechanizm działania stosowanych fungicydów — przemienne stosowanie fungicydów o różnym mechanizmie działania spowalnia rozwój odporności;
  • używać dawek zalecanych w etykiecie — stosowanie zmniejszonych dawek może spowodować utratę kontroli, gdyż przetrwają patogeny częściowo oporne.
Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *