Prace polowe już dawno zostały zakończone. Jednak wielu rolników już teraz zastanawia się nad przyszłymi, wiosennymi zasadzeniami. Tutaj pojawia się pytanie: jakie odmiany ziemniaków wybrać? Niewątpliwie jest w czym wybierać, bo w Polsce mamy aż 112 rekomendowanych odmian tego warzywa, nie licząc tzw. katalogu unijnego.
Przy doborze odmiany ziemniaka trzeba się kierować następującymi zasadami, tj. kto będzie odbiorcą rynkowym naszej produkcji i jakie są wymagania konsumenta.
– Jeśli chodzi o ziemniak jadalny, którego, można powiedzieć, jest w kraju najwięcej, musimy zdecydować się, jaki kierunek obrać. Czy zajmiemy się produkcją ziemniaków wczesnych, tzw. młodych, czy będzie to produkcja ziemniaka jadalnego do hurtowni, które konfekcjonują towar, a następnie jest on sprzedawany w sklepach sieciowych – mówi dr Wojciech Nowacki, kierownik IHAR Jadwisin. – Ostatni to tradycyjny ziemniak jadalny, który jest sprzedawany na targowiskach i rynkach hurtowych – dodaje.
Istotny wpływ na produkcję ziemniaków ma również regionalizacja, gdyż w różnych częściach Polski inne odmiany mają swoich nabywców.
– Szczególnie dotyczy to ziemianka jadalnego – mówi dr Wojciech Nowacki. – Tutaj decyduje chociażby kolor miąższu. Mieszkańcy wschodniej części Polski preferują odmiany o białym miąższu, natomiast od centralnej po zachodnią i południową część kraju dominuje miąższ tradycyjny: żółty lub jasno żółty – tłumaczy.
Kolejnym problemem jest źródło wiedzy o poszczególnych odmianach. Najbardziej popularne źródło informacji o rodzajach ziemniaków stanowią wyniki Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO), prowadzone przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Informacje te dostępne są w ośrodkach doradztwa rolniczego, znajdujących się w każdym województwie.
– Z odmian bardzo wczesnych najbardziej popularne są: Denar, Arielle czy Miłek – mówi kierownik IHAR Jadwisin.

Mieszkańcy wschodniej części Polski preferują odmiany o białym miąższu, natomiast od centralnej po zachodnią i południową część kraju dominuje miąższ tradycyjny: żółty lub jasno żółty.
Z kolei wśród odmian wczesnych i średniowczesnych dużą popularnością cieszą się: Vineta, Owacja, Gwiazda i Michalina, a także Tajfun, Finezja i Malaga.
– Odmiany średniopóźne i późne to Medea i Syrena, można powiedzieć, że to taka czołówka – opowiada dr Nowacki.
Popularne są też starsze odmiany wyhodowane kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat temu, takie jak: Bryza i Irga.
– Sadzimy ziemniaki typowo jadalne – mówi Damian Prusinowski, rolnik z Wykrot na Dolnym Śląsku. – Z wczesnych odmian u nas na polu przeważa Denar. W tym roku sadzimy też Bryzę, kiedyś u nas na polu ziemniak nr 1. Teraz króluje Vineta – dodaje.
Z wczesnych odmian u nas na polu przeważa Denar. W tym roku sadzimy też Bryzę, kiedyś u nas na polu ziemniak nr 1. Teraz króluje Vineta.
Przy wyborze odmiany ziemniaka ważna jest także jego odporność na choroby.
– Przy wyborze ziemniaków bardzo wczesnych lub wczesnych odporność na zarazę jest bardzo mała i tutaj wszystkie odmiany wymagają intensywnej ochrony. Reguła jest taka: czym odmiana późniejsza, tym bardziej odporna – przekonuje dr Nowacki. – Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, która odmiana jest najbardziej odporna, w moim przekonaniu jedną z najbardziej odpornych na zarazę odmian jest Syrena. Natomiast Tajfun jest dla nas wzorcem, jeżeli chodzi o tolerancyjność na suszę – dodaje.
W krajowym rejestrze na 2015 r. zarejestrowanych jest 112 odmian ziemniaków, w tym 86 tzw. jadalnych bez względu na pochodzenie. Możliwości jest zatem bardzo dużo, a pomoc przy wyborze najlepszej odmiany ziemniaków oferują również fachowe instytucje.
Dodaj komentarz