Ziemniaki przetwórcze i skrobiowe: które wybrać?
To ostatni moment na podjęcie decyzji, jaką odmianę ziemniaków wybrać. Jakie wybrać ziemniaki do przetwórstwa, a jakie na skrobię?
– Jeśli chodzi o przetwórstwo, to te ziemniaki muszą mieć ściśle określoną technologię uprawy i specjalne parametry co do partii surowca i odmiany określonej w umowie kontraktacyjnej – mówi Mieczysław Łepkowski, specjalista ds. roślin okopowych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Tu nie ma dużego wyboru i w tym sektorze występują prawie wyłącznie odmiany zagraniczne. Dominujące znaczenie mają: Innowator z krajowego rejestru, Hermes, Saturna i Lady Rosetta z Katalogu Europejskiego.
Jeśli chodzi o przetwórstwo, to te ziemniaki muszą mieć ściśle określoną technologię uprawy i specjalne parametry co do partii surowca i odmiany określonej w umowie kontraktacyjnej.
Do produkcji chipsów nadają się polskich odmiany: Cedron i Kuba, a na frytki – Monsun.
Zdaniem pana Mieczysława, dobre perspektywy otwierają się także przed zarejestrowanymi w 2011 r. dwiema polskimi odmianami: Hubalem i Etiudą. Hubal nadaje się do produkcji frytek, a Etiuda może się sprawdzić przy produkcji chipsów.
– Natomiast w odmianach skrobiowych liczy się, oczywiście, zawartość skrobi – dodaje specjalista. – Tu przede wszystkim sadzone są odmiany polskie oraz jedna holenderska – Kuras, o podwyższonej odporności na zarazę. Z najnowszych odmian polskich Szyper wyróżnia się zwartością skrobi na poziomie 21%.
Odmiany wyróżniające się najwyższym plonem skrobi to z kolei: Glada, Pasat i Kuba z grupy średnio wczesnych. Z tej grupy również na uwagę zasługują nowe odmiany skrobiowe: Jubilat, Kaszub i Boryna, które są odporne na wirusa Y i liściozwoju.
– Najodporniejsze na wirusa Y : Glada. Kuba, Pasat, Rudawa, Bosman, Bzura, Inwestor, Skawa i Jasia – wylicza Mieczysław Łepkowski. – Najodporniejsze na zarazę liści to: Bosman, Bzura, Inwestor i Jasia.