Jakie są ziemniaki XXI wieku?

Download PDF

Do Europy przyjechały w XVI w. z Ameryki Południowej. Początkowo uznawane za rośliny ozdobne, stoły podbiły późno. Do Polski sprowadził je Jan III Sobieski, po wyprawie pod Wiedeń. Co to za roślina? – Oczywiście chodzi o ziemniaki. Jakie są jednak ziemniaki nowoczesne?

20–30 lat temu Polacy nie wyobrażali sobie życia bez ziemniaków. Prawie żaden obiad nie mógł się bez nich obyć. Także zwierzęta inwentarskie jadły parowane ze śrutą ziemniaki i – jak mówią ci, co pamiętają – nigdy potem wieprzowina nie smakowała tak dobrze.

Głównym węglowodanem w ziemniaku jest skrobia. Jest to węglowodan złożony, a jego zawartość waha się w zależności od odmiany ziemniaka od 10 do 25%.

dr Piotr Kamiński, Hodowla Ziemniaka Zamarte

Ale rewolucja komputerowa spowodowała przyspieszenie. Pracujemy więcej, gotujemy mniej. Ziemniaki, wymagające czasu by je obrać i ugotować, z pośpiechu odstawiliśmy na boczny tor. Choć wielu konsumentów mówi, że ziemniaki lubi i chętniej by kupowało, gdyby dało się szybciej je ugotować… Producenci próbują więc znaleźć najlepsze odmiany, by sprostać wymaganiom konsumentów i w ten sposób powstają zupełnie nowe ziemniaki. Ziemniaki XXI wieku.

Superjedzenie, czyli superfood

Ziemniak powinien być promowany jako pokarm niskokaloryczny, o wysokiej zawartości cennych składników niezbędnych w zrównoważonej diecie – mówi dr Piotr Kamiński, kierownik Działu Hodowlanego w Hodowli Ziemniaka Zamarte. – Tymczasem w dobie wszechobecnych diet odchudzających utarło się przekonanie, że ziemniaki są tuczące. Pogląd ten jest wyjątkowo niesłuszny.

ziemniaki xxi wieku

Wbrew powszechnym przekonaniom ziemniaki są niskokaloryczne.

– Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka powinno być pokrywane w 50–65 % z węglowodanów, w 25–30% z tłuszczów i w 10–15% z białka. W prawidłowo zbilansowanej diecie niezbędne są witaminy, mikroelementy i błonnik. Głównym węglowodanem w ziemniaku jest skrobia. Jest to węglowodan złożony, a jego zawartość waha się w zależności od odmiany ziemniaka od 10 do 25%. Spożywanie węglowodanów złożonych wywołuje uczucie sytości, skrobia jest trawiona powoli i tylko niewielka jej ilość jest przekształcana w tłuszcz. Lekarze zalecają zwiększanie spożycia węglowodanów złożonych zamiast węglowodanów prostych obecnych w słodyczach i napojach. Badania wskazują, że ziemniaki spożywane tradycyjnie: po ugotowaniu lub pieczone są niskokaloryczne: 100 g dostarcza 60–70 kcal. Dla porównania wartość energetyczna innych potraw wynosi: makaron: 120 kcal, kasza gryczana: 125 kcal, ryż: 130 kcal, płatki kukurydziane: 350 kcal, a chleb: 220–320 kcal – dodaje.

Dodatkowo bulwy ziemniaka zawierają ok. 23% białka. Wartość białka ziemniaka jest bardzo wysoka ze względu na skład aminokwasów i jest porównywana do najbardziej wartościowego pod tym względem białka jaja kurzego.

Skoro ziemniaki mają aż tyle zalet, nic dziwnego, że najlepsze firmy uprawowe prześcigają się w innowacyjności. Robią to z nadzieją, że – gdyby promocja była większa – Polacy chętniej sięgaliby po ziemniaki. Ale to nie jest łatwy proces.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o