Olbrzymie straty przez suszę. Rocznie rolnicy tracą nawet 6,5 mld zł

W ciągu ostatnich lat straty w plonach spowodowane przez suszę stały się coraz bardziej odczuwalne dla rolników. Susza prowadzi do strat, które przekładają się na finanse rolników. W opracowanym raporcie PIE podaje, że wartość plonów utraconych przez suszę w Polsce może wynosić nawet 6,5 mld zł.
W ostatnich latach to właśnie susza najbardziej oddziaływała na wysokość plonów uzyskiwanych przez rolników. Przez nią producenci ponosili straty finansowe, które według analityków z Polskiego Instytutu Ekonomicznego były zatrważająco wysokie. Straty spowodowane przez suszę były odczuwalne również dla konsumentów powodując wzrost cen żywności w sklepach.
Spis treści
Straty przez suszę — rolnicy tracą gigantyczne pieniądze
Z raportu Polskiego Insytutu Ekonomicznego wynika, że przeciętna roczna suma strat w uprawach w trzech kategoriach upraw (bulwiaste, zboża, oraz oleiste) wynosi około 3,9 mld zł. Oszacowano ją na podstawie przy użyciu wskaźnika klimatycznego niedoboru wody. Z kolei, straty wyrządzone przez suszę oszacowane przy użyciu znormalizowanego różnicowego wskaźnika wegetacji (NDVI) mogą wynosić nawet 6,5 mld zł. Co ustalono na podstawie przeciętnych cen w skupach obowiązujących w danych województwach. Ponadto, straty spowodowane przez suszę doprowadziły do tego, że utracone plony w 2006 r. mogły być warte nawet 10 mld zł.
Straty w plonach wynikają także z ocieplającego się klimatu, a także występujących wahań temperatur. Według analityków PIE z powodu zmiennych temperatur powietrza średniorocznie rolnicy tracą 7 proc. swoich plonów. Natomiast przynajmniej 14 proc. plonów będą tracić, jeżeli średnia temperatura wzrośnie o 2°C.
Susza w Polsce — gdzie największe straty?
Straty spowodowane przez suszę rokrocznie widoczne są niemal w całej Polsce. Niemniej jednak w niektórych rejonach kraju wysokość strat suszowych przewyższa inne województwa. Polski Instytut Ekonomiczny podaje bowiem, że największe straty wyrządzone przez suszę odnotowano w woj. wielkopolskim. Nie jest to przypadek, gdyż ten region kraju obejmuje duży obszar, na którym przeważają uprawy rolne. Ponadto z analizy przeprowadzonej przez PIE wynika, że obszar Wielkopolski według obydwu zmiennych ekologicznych wykazywał największe objawy suszy. Natomiast najmniejsze straty suszowe odnotowano w woj. warmińsko-mazurskim, który według zmiennych ekologicznych okazał się najbardziej wilgotnym regionem w kraju.

Największe straty spowodowane przez suszę wykazano w woj. wielkopolskim, a najmniejsze w woj. warmińsko-mazurskim.
Gigantyczne straty przez suszę — jak im zapobiec?
Susze i straty przez nią spowodowane wynikają nie tylko z niedoboru opadów, ale również wiążą się ze sposobem zarządzania wodą. Ważnym zjawiskiem umożliwiającym właściwe zarządzanie wodą jest retencja, czyli zdolność do zatrzymywania wody, dzięki któremu poprawie ulega bilans wodny. Rentencję można poprawić poprzez m.in. ochronę lasów, naturalnych zbiorników wodnych, mokradeł, czy też zaprzestając nadmiernej melioracji.
Dzięki wprowadzeniu odpowiednich działań zdaniem analityków z Polskiego Instytutu Ekonomicznego plony zbóż przy lepszym nawodnieniu mogłyby być o 20 proc. wyższe. Większe mogłoby być również plonowanie roślin bulwiastych — o 30 proc.
Działania proretencyjne i konserwujące wodę mogą nie tylko zmniejszyć straty w plonach, ale są również ściśle powiązane z ochroną przyrody, zwłaszcza lasów, mokradeł i rzek. Wszystkie opracowania na ten temat są zgodne; inwestycje w zapobieganie suszom się zwracają. Myślenie, że susze dotykają tylko krajów o gorącym klimacie jest błędne. Już teraz płacimy za nie w sklepie, w rachunkach za wodę i w bioróżnorodności środowiska naturalnego — podaje Jan Markiewicz, analityk z zespołu Gospodarki Światowej.
Czytaj również: Sytuacja finansowa gospodarstw rolnych coraz bardziej dramatyczna?
Źródło: Polski Instytut Ekonomiczny
