Opłacalność hodowli przepiórek. Czy warto?

Opłacalność hodowli przepiórek. Czy warto?

Rosną szybko, znoszą dużo jaj, a ich mięso jest zdrowe i delikatne – chodzi o przepiórki, które już wkrótce mogą zawojować polski rynek hodowlany.

Rosną szybko, znoszą dużo jaj, a ich mięso jest zdrowe i delikatne – chodzi o przepiórki, które już wkrótce mogą zawojować polski rynek hodowlany. Jak wygląda opłacalność hodowli przepiórek?

Hubert Rolek 7 lat temu założył hodowlę przepiórek w Drążdżewie w gm. Krasnosielc w woj. mazowieckim. Zaczynał od tysiąca sztuk. Obecnie jego hodowla kształtuje się na poziomie 12–14 tys. przepiórek. – W okresie letnim jest ona znacznie mniejsza, ten czas niemal każdy hodowca wykorzystuje do odbudowy swojego stada – mówi pan Rolek.

Najlepszym okresem dla hodowli tych ptaków jest jesień, wówczas bowiem ruch w interesie jest największy. – Opłacalność hodowli przepiórek jest największa przed Wielkanocą, gdyż jaja przepiórcze coraz częściej goszczą na polskich stołach – tłumaczy gospodarz.

Mięso przepiórcze trudno dostępne

Niestety w Polsce trudno o mięso przepiórcze. Powód jest prosty – brakuje profesjonalnych ubojni. – Polscy hodowcy przeważnie zajmują się sprzedażą przepiórek i jaj przepiórczych. Polskie przepisy i brak ubojni powodują, że nie sprzedajemy tuszek – podaje rolnik. – Choć mięso tych ptaków jest smaczne, delikatne i łatwo je przyrządzić, legalnie nie możemy go sprzedawać.

Opłacalność hodowli przepiórek na jajka

Na rynku cena przepiórki kształtuje się na poziomie 10–15 zł. Natomiast hurtowa cena jaj u hodowcy wynosi od 21 do 22 gr za sztukę. Aby przepiórki były gotowe do produkcji jaj, potrzeba ok. 6 tygodni. Początkowo nieśność wynosi od 5 do 8 jaj tygodniowo.

Taka tendencja utrzymuje się przez pół roku, po tym czasie wydajność spada – mówi pan Rolek. – Opłacalność hodowli przepiórek jest największa przy dużej, kilkutysięcznej hodowli. Małym hodowcom po prostu trudno przebić się na rynku. Trzeba mieć konkretną ilość jajek, aby znaleźć dobrego odbiorcę – dodaje.

Niskie wymagania

Przepiórki nie są za to zbyt wymagające, jeżeli chodzi o miejsce chowu. Jednak, aby nieśność utrzymywała się na dobrym poziomie, muszą zostać spełnione pewne warunki. – Optymalna temperatura powinna wynosić nie mniej niż 20°C – mówi Jan Kierat, hodowca-hobbysta z Przystajni w pow. kłobuckim. – Niższa temperatura może doprowadzić do spadku nieśności, a wówczas jakakolwiek hodowla nie ma sensu, o żadnej opłacalności nie ma wtedy mowy – dodaje.

Opłacalność hodowli przepiórek pozwala sądzić, że w przyszłości może to być doskonały pomysł na dochodowy biznes, choć wciąż jeszcze w Polsce niezbyt popularna. Szkoda tylko, że większość krajowej produkcji nie trafia do polskich konsumentów.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close