Opłata za paszport bydła będzie niższa
ARiMR poinformowała, że opłata za paszport bydła niebawem ulegnie zmianie. Tak samo będzie w przypadku duplikatu paszportu. Posiadacze bydła muszą w tym przypadku przygotować się zarówno na obniżkę, jak i na podwyżkę.
Zmianę wysokości opłat wprowadzono w związku z wydaniem Rozporządzenia MRiRW z dnia 27 stycznia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie opłat za czynności związane z wydawaniem i doręczaniem paszportów bydła lub ich duplikatów. Nowe opłaty zaczną obowiązywać już od 12 lutego br.
Opłata za paszport bydła, jego doręczenie i duplikat
Jak podaje ARiMR od 12 lutego opłata za paszport bydła będzie niższa, przez co wyniesie 1 zł. Przypomnijmy, wcześniejsza cena wynosiła 1,33 zł. Od tego terminu nastąpi również podwyżka w przypadku opłaty za wydanie duplikatu paszportu do kwoty 2 zł. Wcześniej za duplikat paszportu rolnicy musieli zapłacić 1,33 zł. Paszport zwierząt rolnicy mogą odebrać osobiście lub poprzez przesyłkę poleconą za potwierdzeniem odbioru zrealizowaną przez Pocztę Polską. W takiej sytuacji opłata za doręczenie paszportu wynosi 8,50 zł.
Opłata za paszport bydła i inne dokumenty musi być wniesiona przed wydaniem paszportu bydła, duplikatu, a także przed jego doręczeniem. Opłatę można uiścić w biurze powiatowym ARiMR, lub przelewem na podany rachunek bankowy: BGK Nr: 46 1130 1017 0000 3160 0020 0013. ARiMR informuje, że powyższy rachunek bankowy dotyczy przyjmowania wypłat od posiadaczy bydła z całego kraju, niezależnie od tego w jakim biurze powiatowym składane są zgłoszenia.
Zgłoszenie bydła do rejestru elektronicznie i osobiście
ARiMR przypomina również, że rolnicy mogą dokonać zgłoszenia bydła w dwojaki sposób, a mianowicie:
- w formie elektronicznej – za pośrednictwem aplikacji Portal IRZPlus,
- w formie pisemnej – na formularzu udostępnionym przez ARiMR, składając go osobiście, do wrzutni, lub wysyłając pocztą na adres biura powiatowego.
Opłata za paszport bydła i duplikat – więcej szczegółowych informacji można znaleźć na stronie internetowej ARiMR.
Czytaj również: Skutki Strategii Od Pola Do Stołu dla sektora mleczarskiego
Źródło: ARiMR