Pasze: nowa grupa dodatków

30 grudnia 2015 r. wejdzie w życie nowe rozporządzenie dotyczące nowej grupy funkcjonalnej dodatków paszowych.

Komisja Europejska rozporządzeniem UE/2294/2015 z 9 grudnia 2015 r. zmieniła rozporządzenie WE/1831/2003 PE i Rady w zakresie ustanowienia nowej grupy funkcjonalnej dodatków paszowych. Niniejsze rozporządzenie obowiązuje we wszystkich państwach członkowskich.

Komisja Europejska uznała, że poza wdrożeniem wymogów higienicznych i dobrych praktyk w całym łańcuchu paszowym w określonych przypadkach hodowcy mogą być zobowiązani do używania substancji polepszających stan higieniczny celem podniesienia jakości paszy do żywienia zwierząt i zapewnienia w ten sposób dodatkowych gwarancji w zakresie ochrony zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego.

Ponieważ takich dodatków paszowych nie da się przyporządkować do żadnej z grup funkcjonalnych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003, do kategorii „dodatki technologiczne” dodano nową grupę funkcjonalną. W art.1 w pkt 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 dodano literę n) w brzmieniu: „n) substancje polepszające stan higieniczny: substancje lub, w stosownych przypadkach, drobnoustroje, które korzystnie wpływają na higieniczne właściwości paszy poprzez zmniejszenie określonego zanieczyszczenia mikrobiologicznego”.

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, czyli 30 grudnia br.

Pójło Farm-O-San reviva: zastrzyk energii w okresie okołowycieleniowym

Czym wzmocnić krowę w okresie okołowycieleniowym krowy? Farm-O-San reviva to pójło energetyczne polecane na ten okres przez Trouw Nutrition Polska

16 lutego 2017

Gorączka mleczna: objawy, przyczyny i zapobieganie

Takie zaburzenia metaboliczne jak gorączka mleczna to poważny problem w stadach krów wysokowydajnych. Jakie dają objawy i jak ich uniknąć?

8 lutego 2017

Preparaty mlekozastępcze Sprayfo – nowa, ulepszona formulacja

Nowa formulacja w jakiej oferowane są preparaty mlekozastępcze Sprayfo jest bogatsza w składniki odżywcze. Sprawdź, z czego się składają

16 lutego 2017