Pasze: nowa grupa dodatków

30 grudnia 2015 r. wejdzie w życie nowe rozporządzenie dotyczące nowej grupy funkcjonalnej dodatków paszowych.

Komisja Europejska rozporządzeniem UE/2294/2015 z 9 grudnia 2015 r. zmieniła rozporządzenie WE/1831/2003 PE i Rady w zakresie ustanowienia nowej grupy funkcjonalnej dodatków paszowych. Niniejsze rozporządzenie obowiązuje we wszystkich państwach członkowskich.

Komisja Europejska uznała, że poza wdrożeniem wymogów higienicznych i dobrych praktyk w całym łańcuchu paszowym w określonych przypadkach hodowcy mogą być zobowiązani do używania substancji polepszających stan higieniczny celem podniesienia jakości paszy do żywienia zwierząt i zapewnienia w ten sposób dodatkowych gwarancji w zakresie ochrony zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego.

Ponieważ takich dodatków paszowych nie da się przyporządkować do żadnej z grup funkcjonalnych określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003, do kategorii „dodatki technologiczne” dodano nową grupę funkcjonalną. W art.1 w pkt 1 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 dodano literę n) w brzmieniu: „n) substancje polepszające stan higieniczny: substancje lub, w stosownych przypadkach, drobnoustroje, które korzystnie wpływają na higieniczne właściwości paszy poprzez zmniejszenie określonego zanieczyszczenia mikrobiologicznego”.

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, czyli 30 grudnia br.

Jak preparaty drożdżowe wpływają na wyniki produkcyjne świń?

Preparaty drożdżowe obecne w żywieniu zwierząt zaczęły być wykorzystywane na początku XX w. Jak wpływają one na wyniki produkcyjne u trzody chlewnej?

20 kwietnia 2017

Wymogi i obowiązki prowadzenia gospodarstwa rolnego

Jak praktyka pokazuje wymogi i obowiązki prowadzenia gospodarstwa rolnego sprawiają kłopoty również doświadczonym rolnikom.

23 kwietnia 2017

Żywienie opasów: jak wyliczyć dawkę pokarmową?

Ciągle zastanawiasz się czy dawka żywieniowa jest zbilansowana? Nie wierzysz doradcom żywieniowym? Zrób to sam! W kilku krokach pokażemy jak to policzyć.

13 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij