Soczewica w Polsce nie jest przez wielu nawet specjalnie kojarzona. Co to za roślina? Czy perspektywy uprawy w Polsce są realne?
Czym jest soczewica?
Soczewica jest rośliną znaną na świecie od tysięcy lat. Uprawiano ją w starożytnym Egipcie, na Bliskim Wschodzie, czy też w Grecji i Rzymie czasów antycznych. Badania wskazują na to, że soczewica mogła być znana nawet 9 tys. lat p.n.e. W Polsce roślina ta była już uprawiana, ale w okresie neolitu, a więc znacznie przed zawiązaniem się struktur państwowych i narodowych. Obecnie największymi producentami tej rośliny są kraje Ameryki Północnej – Stany Zjednoczone oraz Kanada, jak również Turcja i Indie. Szczególnie istotna jest uprawa w Kanadzie, która obejmuje ponad 40% światowej produkcji. Oprócz Turcji sporo soczewicy na Starym Kontynencie możemy znaleźć też we Francji i Hiszpanii.
Soczewica jest rośliną jarą. Należy do rodziny bobowatych. Jest to roślina stosunkowo niska – jej długość dochodzi do 75 cm. Okres wegetacji soczewicy określa się na około 110 dni. Wysiewa się ją w tym samym czasie co groch czy bobik. Warto odnotować, iż znosi ona krótkotrwałe przymrozki na etapie wschodów. Jeśli chodzi o wymagania glebowe to są one średnie i dobre. Odczyn pH powinien znajdować się w przedziale 6 -6,5. Plon soczewicy określa się na 1,8 – 2,2 t/ha. Zazwyczaj zbiór może być dokonywany kombajnem.
Dodaj komentarz