Potrawy wigilijne staropolskie – bez karpia i polewki grzybowej ani rusz

Wigilia Bożego Narodzenia w dzisiejszych czasach nie może odbyć się bez 12 potraw wigilijnych. Wprawdzie coraz częściej na stołach można znaleźć nowoczesne potrawy wigilijne, ale w niektórych domach wciąż prym wiodą tradycyjne, a niekiedy staropolskie potrawy wigilijne. Kilka wieków temu wigilijne potrawy przygotowywano nieco inne, niż obecnie. Sprawdźmy zatem jakich wigilijnych dań nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. 

Tradycyjna wieczerza wigilijna nie może zabraknąć 12 potraw wigilijnych. Wśród nich można wymienić dania takie jak np.: smażony karp, barszcz z uszkami, a także pierogi z kapustą i grzybami. Jednak kilka wieków temu staropolskie potrawy wigilijne wyglądały nico inaczej, niż obecnie. Czego można dowiedzieć się z pierwszej polskiej książki kucharskiej pod tytułem ,,Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” autorska Stanisława Czerneckiego.

Reklama

Potrawy wigilijne staropolskie – po pierwsze karp

Przepisy na staropolskie potrawy wigilijne można poznać w książce kucharskiej Stanisława Czerneckiego. Zerkając do niej możemy dowiedzieć się jak mistrz kuchni dworu Lubomirskich przygotowałby Wigilię biorąc pod uwagę zarówno walory smakowe, jak i estetyczne staropolskich potraw.

Aktualności rolnicze - Potrawy wigilijne staropolskie

Potrawy wigilijne staropolskie – jedną z nich jest karp bez ości, czyli danie przypominające dzisiejszego karpia faszerowanego.

fot. Adobe Stock

Na tradycyjnym wigilijnym stole zarówno w dzisiejszych czasach, jak i kiedyś nie mogło zabraknąć karpia. Z tym, że sposób jego przyrządzenia, jak różnorodność potraw z karpiem zmieniła się na przestrzeni lat.

Jak podaje portal historyczny histomag, jedną ze staropolskich potraw wigilijnych był karp bez ości. W pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisław Czernecki podkreśla, że do tego przepisu należy wybrać ,,karpia dobrego” z którego następnie trzeba zdjąć skórę z największą delikatnością. Następnie pozostałe głowy według kuchmistrza należy usmażyć. Kolejnym krokiem w przygotowaniu karpa bez ości jest obranie ryby z mięsa, które na dalszym etapie należy poszatkować i podsmażyć na maśle lub oliwie. Do mięsa z karpia należy również dodać podprażoną, drobno posiekaną cebulkę oraz rodzynki.

Te wszystkie składniki wchodzące w skład potrawy należy posypać pieprzem i solą, a także odrobiną cynamonu. Do tak przygotowanego mięsa z karpia należy również dodać trochę tartego chleba. W kolejnym kroku całość należy wymieszać, a potem zawinąć we wcześniej zdjętą skórę karpiową. Po czym rybę z nadzieniem należy umieścić w brytfannie wlewając do niej również masło lub oliwę tak, aby karp zamókł. Następnie do tak przygotowanej ryby należy umieścić wcześniej usmażone głowy. Na koniec wszystko należy polać winem lub octem winnym, a także sokiem z cytryny. Po czym, całą potrawę wigilijną posypać cynamonem, cukrem, a także pieprzem. Tym sposobem otrzymujemy staropolską potrawę wigilijną.

Aktualności rolnicze - Potrawy wigilijne staropolskie

Potrawy wigilijne staropolskie – dawniej na stołach serwowano polewkę grzybową, która odpowiada dzisiejszej zupie grzybowej.

fot. pixabay.com

Inne potrawy wigilijne staropolskie – polewka grzybowa

Kolejną staropolską potrawą, której nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole to polewka grzybowa, która stanowi danie odpowiadające dzisiejszej zupie grzybowej. Wykonanie polewki grzybowej według książki kucharskiej Stanisława Czerneckiego należy rozpocząć od ugotowania w garze suchych grzybów wraz z nacią pietruszki, które następnie należy posolić według smaku.

Do tak przygotowanej polewki grzybowej trzeba przygotować grzanki z białego chleba. Z kolei, z ugotowanego wywaru należy wyjąć grzyby, które w kolejnym kroku według przepisu należy podsmażyć na oliwie lub na maśle. Na koniec do polewki grzybowej dodajemy odrobinę oliwy wkładając do niej również grzyby i grzanki. Kolejna staropolska potrawa wigilijna jest już gotowa.

Czytaj również:
Emerytury KRUS – waloryzacja 2023 bez wyższych dodatków?
Potrawy wigilijne – co symbolizują i dlaczego jest ich dwanaście?

Źródło: histmag.org

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *