Najpopularniejsze potrawy wigilijne — TOP 12

Najpopularniejsze potrawy wigilijne to barszcz, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i śledzie podawane na wiele sposobów. W niektórych regionach Polski jada się też zupę śledziową z ziemniakami.
Każda rodzina ma swoje ulubione potrawy wigilijne, co związane jest z rodzinnymi korzeniami. Można zatem wybrać bez trudu najpopularniejsze potrawy wigilijne, które obowiązkowo pojawiają się na stołach w naszym kraju.
Spis treści
Zupy wigilijne
Jeśli chodzi o zupy, to jest to przede wszystkim czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa bądź z suszonych owoców, podawana z makaronem. Ta ostatnia z wymienionych teraz pojawia się już rzadziej, chociaż w niektórych domach do tej pory jada się ją w ten jeden dzień w roku. Tak samo jest z zupą śledziową, podawaną z gorącymi ziemniakami. Robi się ją z całych solonych śledzi, koniecznie z roztartym z solą mleczem, z dodatkiem cebuli, octu i śmietany. Przy czym musi być ona dobrze schłodzona!
Z kolei czerwony barszcz można ugotować na zakwasie z buraków, który trzeba nastawić przynajmniej tydzień wcześniej, lub na świeżych burakach, a potem zakwasić go octem lub cytryną. Oba sposoby są tak samo dobre.
Najpopularniejsze potrawy wigilijne to pierogi
Najpopularniejsze potrawy wigilijne otwierają pierogi i to te z kapustą i grzybami, chociaż podaje się również ruskie i z farszem z samego twarogu. Wszystkie są przepyszne. Krasi się je cebulką przesmażoną na maśle lub oleju, a jeśli są na słodko z twarogiem lub suszonymi śliwkami, to samym masłem i posypuje się jeszcze cukrem.
Do popicia gotuje się kompot z suszonych owoców. Niektórzy robią z suszonych dymem, ale nie wszystkim odpowiada ten posmak wędzonki.
Jeśli bigos, to koniecznie postny lub kapusta z grochem i oczywiście śledzie w różnych odsłonach. Czyli w śmietanie, w oleju, z rodzynkami. To najpopularniejsze potrawy wigilijne.
Kolejną popularną potrawą jest ryba po grecku, która wcale nie ma greckiego rodowodu. Smażone filety, najlepiej z morskiej ryby podaje się z pomidorowym sosem z warzywami. Wystarczy kupić nawet gotową mieszankę warzywną, z marchewką, pietruszką i selerem, by szybko zrobić taki sos.
Niewątpliwą królową wigilijnego stołu jest sałatka jarzynowa, przygotowywana w sporych ilościach chyba w każdym polskim domu. Najsmaczniejsza jest z warzyw ugotowanych w mundurkach. Każdy ma też swój sekret. Jedni dodają surowe jabłka pokrojone w kostkę, a inni przesmażają je na miodzie, by jeszcze dodatkowo podbić ich smak. Do tego koniecznie konserwowy groszek, ugotowana drobna fasola, kiszone ogórki, majonez i odrobina musztardy.
Po wojnie popularny na wigilię stał się smażony karp
Najpopularniejsze potrawy wigilijne to także smażone ryby. Bezapelacyjnie w tej grupie króluje karp. Zaskarbił on sobie łaski dopiero po drugiej wojnie światowej. W PRL po żywego karpia ustawiały się długie kolejki. Aby smakował, nie tylko musi być świeży i pochodzić z dobrej hodowli. Więcej szczegółów na ten temat: Idealny karp wigilijny, czyli jaki?
Trzeba jeszcze potrafić odpowiednio go przyrządzić, by nie miał tego charakterystycznego posmaku mułu.

Sekret idealnego karpia postanowił zdradzić kucharz Hubert Konczalski, szef kuchni w Dworku Magdalenka w Biskupinie w gm. Lipno (woj. kujawsko-pomorskie)
Po sprawieniu, karpia należy wytrzeć porządnie w soli i opłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się śluzu, którego ta ryba ma bardzo dużo. Zawsze karpia filetuję, a poszczególne dzwonka nacinam od strony mięsa, by dobrze wysmażyły się drobne ości. Uważam, by nie uszkodzić skóry. Następnie zalewam je maślanką i wstawiam na dwanaście godzin do lodówki. Dodaję świeży tymianek i czosnek, by mięso nabrało ładnego aromatu. Po dokładnym osuszeniu papierową ściereczką mięso posypuję solą i pieprzem, delikatnie obtaczam w mące krupczatce, nadmiar strząsam i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję masło. Zapewniam, że tak przygotowany karp smakuje wybornie — zdradza Hubert Konczalski.
Pierogi, śledzie i sałatka jarzynowa
Do najpopularniejszych potraw wigilijnych należą również śledzie, przygotowane na wiele sposobów. Do tego jeszcze obowiązkowa sałatka jarzynowa i już można zasiadać do wigilijnego stołu!
Potrawy wigilijne są tak specyficzne, że to zazwyczaj jada się je tylko raz w roku. Dlatego smakują tak wybornie, a przede wszystkim przywołują wspomnienia z dzieciństwa, kiedy człowiek wierzył w świętego Mikołaja i z niecierpliwością wypatrywał tej pierwszej gwiazdki na wieczornym niebie. Jednak, aby sięgnąć po kryjące się pod choinką prezenty, trzeba było zjeść wszystko i oczywiście… odśpiewać kolędy.
