Najpopularniejsze potrawy wigilijne — TOP 12

Najpopularniejsze potrawy wigilijne to barszcz, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i śledzie podawane na wiele sposobów. W niektórych regionach Polski jada się też zupę śledziową z ziemniakami.

Każda rodzina ma swoje ulubione potrawy wigilijne, co związane jest z rodzinnymi korzeniami. Można zatem wybrać bez trudu najpopularniejsze potrawy wigilijne, które obowiązkowo pojawiają się na stołach w naszym kraju.

Reklama

Zupy wigilijne

Jeśli chodzi o zupy, to jest to przede wszystkim czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa bądź z suszonych owoców, podawana z makaronem. Ta ostatnia z wymienionych teraz pojawia się już rzadziej, chociaż w niektórych domach do tej pory jada się ją w ten jeden dzień w roku. Tak samo jest z zupą śledziową, podawaną z gorącymi ziemniakami. Robi się ją z całych solonych śledzi, koniecznie z roztartym z solą mleczem, z dodatkiem cebuli, octu i śmietany. Przy czym musi być ona dobrze schłodzona!

Gdy wymieniamy najpopularniejsze potrawy wigilijne, zazwyczaj zaczynamy od czerwonego barszczu

fot. Małgorzata Chojnicka

Z kolei czerwony barszcz można ugotować na zakwasie z buraków, który trzeba nastawić przynajmniej tydzień wcześniej, lub na świeżych burakach, a potem zakwasić go octem lub cytryną. Oba sposoby są tak samo dobre.

Najpopularniejsze potrawy wigilijne to pierogi

Najpopularniejsze potrawy wigilijne

Na liście najpopularniejszych potraw wigilijnych nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami

fot. Małgorzata Chojnicka

Najpopularniejsze potrawy wigilijne otwierają pierogi i to te z kapustą i grzybami, chociaż podaje się również ruskie i z farszem z samego twarogu. Wszystkie są przepyszne. Krasi się je cebulką przesmażoną na maśle lub oleju, a jeśli są na słodko z twarogiem lub suszonymi śliwkami, to samym masłem i posypuje się jeszcze cukrem.

Do popicia gotuje się kompot z suszonych owoców. Niektórzy robią z suszonych dymem, ale nie wszystkim odpowiada ten posmak wędzonki.

Jeśli bigos, to koniecznie postny lub kapusta z grochem i oczywiście śledzie w różnych odsłonach. Czyli w śmietanie, w oleju, z rodzynkami. To najpopularniejsze potrawy wigilijne.

najpopularniejsze potrawy wigilijne

Popularną potrawą wigilijną jest ryba po grecku

fot. Małgorzata Chojnicka

Kolejną popularną potrawą jest ryba po grecku, która wcale nie ma greckiego rodowodu. Smażone filety, najlepiej z morskiej ryby podaje się z pomidorowym sosem z warzywami. Wystarczy kupić nawet gotową mieszankę warzywną, z marchewką, pietruszką i selerem, by szybko zrobić taki sos.

Niewątpliwą królową wigilijnego stołu jest sałatka jarzynowa, przygotowywana w sporych ilościach chyba w każdym polskim domu. Najsmaczniejsza jest z warzyw ugotowanych w mundurkach. Każdy ma też swój sekret. Jedni dodają surowe jabłka pokrojone w kostkę, a inni przesmażają je na miodzie, by jeszcze dodatkowo podbić ich smak. Do tego koniecznie konserwowy groszek, ugotowana drobna fasola, kiszone ogórki, majonez i odrobina musztardy.

Po wojnie popularny na wigilię stał się smażony karp

Najpopularniejsze potrawy wigilijne to także smażone ryby. Bezapelacyjnie w tej grupie króluje karp. Zaskarbił on sobie łaski dopiero po drugiej wojnie światowej. W PRL po żywego karpia ustawiały się długie kolejki. Aby smakował, nie tylko musi być świeży i pochodzić z dobrej hodowli. Więcej szczegółów na ten temat: Idealny karp wigilijny, czyli jaki?

Trzeba jeszcze potrafić odpowiednio go przyrządzić, by nie miał tego charakterystycznego posmaku mułu.

Sekret idealnego karpia postanowił zdradzić kucharz Hubert Konczalski, szef kuchni w Dworku Magdalenka w Biskupinie w gm. Lipno (woj. kujawsko-pomorskie)

fot. Małgorzata Chojnicka

Po sprawieniu, karpia należy wytrzeć porządnie w soli i opłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się śluzu, którego ta ryba ma bardzo dużo. Zawsze karpia filetuję, a poszczególne dzwonka nacinam od strony mięsa, by dobrze wysmażyły się drobne ości. Uważam, by nie uszkodzić skóry. Następnie zalewam je maślanką i wstawiam na dwanaście godzin do lodówki. Dodaję świeży tymianek i czosnek, by mięso nabrało ładnego aromatu. Po dokładnym osuszeniu papierową ściereczką mięso posypuję solą i pieprzem, delikatnie obtaczam w mące krupczatce, nadmiar strząsam i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję masło. Zapewniam, że tak przygotowany karp smakuje wybornie — zdradza Hubert Konczalski.

Pierogi, śledzie i sałatka jarzynowa

najpopularniejsze potrawy wigilijne

Wśród najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi na różne spospby

fot. Małgorzata Chojnicka

Do najpopularniejszych potraw wigilijnych należą również śledzie, przygotowane na wiele sposobów. Do tego jeszcze obowiązkowa sałatka jarzynowa i już można zasiadać do wigilijnego stołu!

Potrawy wigilijne są tak specyficzne, że to zazwyczaj jada się je tylko raz w roku. Dlatego smakują tak wybornie, a przede wszystkim przywołują wspomnienia z dzieciństwa, kiedy człowiek wierzył w świętego Mikołaja i z niecierpliwością wypatrywał tej pierwszej gwiazdki na wieczornym niebie. Jednak, aby sięgnąć po kryjące się pod choinką prezenty, trzeba było zjeść wszystko i oczywiście… odśpiewać kolędy.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *