Produkcja owoców i warzyw. Jakie zagrożenia w sektorze?
Produkcja owoców i warzyw oraz główne zagrożenia w tym sektorze były przedmiotem dyskusji na posiedzeniu Grupy Dialogu Obywatelskiego „Owoce i warzywa”. Podczas spotkania omówiono m.in. istotne zagrożenia stojące przed sektorem owoców i warzyw w Europie oraz w Polsce. Wyzwania te wynikają zarówno z dynamicznych zmian klimatycznych, jak i przepisów oraz polityki Unii Europejskiej.
W posiedzeniu uczestniczyli przedstawiciele Komisji Europejskiej oraz europejskich organizacji zrzeszających producentów, przetwórców i handel (m.in. COPA-COGECA). Wziął w nim udział również Witold Boguta — ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Spis treści
Produkcja owoców i warzyw – zagrożenia klimatyczne
Uczestnicy dyskusji zgodzili się, że największe zagrożenie dla produkcji owoców i warzyw w nadchodzących latach stanowią zmiany klimatu. Konkretnie chodzi o niekorzystne zjawiska klimatyczne, występujące w coraz większym nasileniu. Zagrożenia klimatyczne będą miały bezpośredni wpływ na wysokość plonów oraz opłacalność produkcji owoców i warzyw w kolejnych latach.
Niestety, należy się liczyć z tym, że zmiany pogody będą postępować, a niekorzystne zjawiska klimatyczne będą występować w coraz większym nasileniu. Jest to jedno z największych zagrożeń w produkcji owoców i warzyw, ponieważ grożą nam zarówno susze i niedobory wody, jak i nadmiar opadów. Nadmierne opady są bardzo niekorzystne nie tylko w kontekście samego wzrostu roślin, ale również przy wykonywaniu zabiegów agrotechnicznych, jak i później w kontekście zbioru. Są to bardzo ważne kwestie produkcyjne — mówił w wywiadzie dla portalu Agrofakt.pl prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, Witold Boguta.
W związku z tym, zachodzi pilna potrzeba wsparcia producentów owoców i warzyw. Ściśle mówiąc, mowa o wparciu, które zminimalizuje ryzyko związane z nieprzewidywalnymi zmianami pogodowymi, jak również ograniczy ich potencjalne straty. I nie chodzi tylko o mechanizmy rekompensowania strat. Ale także o stworzenie lepszej ochrony ubezpieczeniowej. Bowiem firmy ubezpieczeniowe niechętnie podejmują ryzyko związane z polisami w sektorze rolniczym i wielu producentów ma trudności z ubezpieczaniem swoich upraw. Zatem w pierwszej kolejności niezbędne są działania zmierzające do poprawy systemu ubezpieczeń.
Ograniczony budżet na promocję owoców i warzyw w UE
Ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraził obawy wobec planów Komisji Europejskiej zmierzających do ograniczenia budżetu na promocję programów wielonarodowych. Zmniejszenie budżetu na promowanie spożycia owoców i warzyw negatywnie wpłynie nie tylko na konsumpcję owoców i warzyw w UE. Ale także na eksport tych produktów do państw pozaunijnych. Utrzymanie dotychczasowego budżetu na promocję jest kluczowe dla wsparcia sektora i zwiększenia popytu na owoce i warzywa produkowane w krajach UE.
Stagnacja produkcji owoców i warzyw ekologicznych
Jednym z poruszonych problemów była także produkcja owoców i warzyw ekologicznych. A ściśle mówiąc, stagnacja w tej produkcji. Mianowicie, ze względu na wyższe ceny produktów ekologicznych spada zainteresowanie ze strony konsumentów ich zakupem. W efekcie pogarsza to sytuację finansową gospodarstw ekologicznych i negatywnie wpływa na opłacalność produkcji. Zdarza się bowiem, że producenci żywności ekologicznej zostają z nadmiarem niesprzedanych produktów.
Jednym z zaproponowanych rozwiązań, które padły na spotkaniu było włączenie produktów ekologicznych do programów dostarczania owoców i warzyw realizowanych w szkołach. Oprócz poprawy zbytu i zagospodarowania żywności ekologicznej miałoby to również wymiar edukacyjny. Bowiem w ten sposób można zwiększyć świadomość i edukować młodych konsumentów.
Pogarszająca się dostępność środków ochrony roślin
Istotnym problemem, nie tylko w produkcji owoców i warzyw, jest pogarszająca się dostępność środków ochrony roślin. I chodzi nie tylko o wycofywanie substancji aktywnych pestycydów wykorzystywanych w chemicznej ochronie plantacji. Bowiem występują również problemy dotyczące rejestracji środków ochrony w poszczególnych krajach UE. Zgodnie z unijnymi przepisami, środek zarejestrowany w jednym państwie członkowskim z danej grupy powinien być dostępny we wszystkich państwach z tej grupy. Polska należy do grupy „Centrum”, do której łącznie zalicza się 12 krajów. Tymczasem zdarzają się przypadki blokowania rejestracji przez niektóre kraje.
Ograniczanie dostępności środków ochrony roślin, wynikające z unijnej polityki w dłuższej perspektywie może okazać się poważnym zagrożeniem. Gdyż już obecnie negatywnie wpływa na możliwości efektownego zarządzania ochroną upraw. Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraziła nadzieję, że KE podejmie odpowiednie działania, by rozwiązać najważniejsze problemy sektora. Tak aby produkcja owoców i warzyw w Polsce i Europie mogła stabilnie się rozwijać.
Źródło: www.fbzpr.org.pl
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!