Produkcja wina opłaca się coraz bardziej [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Produkcja wina w Polsce ma już tysiącletnią tradycję. Dziś znowu opłaca się inwestować w tę branżę. Sprzyja jej coraz cieplejszy klimat. Wszystkim zainteresowanym przypominamy, że z końcem sierpnia mija termin wpisania się do ewidencji KOWR.

VitiSmart to to międzynarodowy projekt, który analizuje wpływ zmiany klimatu na rozwój winnic. Dr hab. Mariusz Maciejczyk z warszawskiej SGGW, kierownik polskiej części badania, przekonuje, że produkcja wina będzie się opłacać coraz bardziej i że właśnie teraz jest najlepszy czas dla polskich winiarzy.

produkcja wina

Wino i winiarze w Polsce

Kultura picia wina w Polsce odrodziła się stosunkowo niedawno – mówi Maciejczyk. – Coraz częściej, tak jak w np. krajach śródziemnomorskich, jest ono świadomie wybierane do tego, aby urozmaicić smak potraw. Powstają aplikacje i fora internetowe omawiające rodzaje win i ich możliwe zastosowania. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami wina i spożywamy go coraz więcej. Coraz częściej sięgamy także po wina wyprodukowane w Polsce – dodaje.

Rolnicy zainteresowani uprawą winorośli mogą znaleźć merytoryczne wsparcie na kilku polskich uczelniach. Szkolenia organizują już odpowiednie wydziały kilku z nich. Należą do nich m.in. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytet Jagielloński i SGGW. Pracownicy udzielają porad na temat odmian, przystosowania gleby, ochrony przed szkodnikami, a także odpowiadają na bieżące pytania związane z uprawą winorośli. Szczegółowe namiary i informacje o szkoleniach można znaleźć na stronach internetowych uczelni przyrodniczych i rolniczych.

Ewidencja w KOWR – informacje praktyczne

Producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, wpisani do ewidencji KOWR, są zobowiązani do złożenia deklaracji w nieprzekraczalnym terminie do dnia 31 sierpnia 2019 r. Deklaracja dotyczy:

  • szacowanej ilości wina, jaka będzie wyrobiona w danym roku gospodarczym;
  • ilości win wprowadzonych do obrotu w poprzednim roku gospodarczym;
  • zapasach win lub moszczów winogronowych posiadanych w dniu 31 lipca 2019 r.;
  • ilości usuniętych w poprzednim roku gospodarczym produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina lub moszczu winogronowego – w przypadku powstania obowiązku wycofania tych produktów, tzn. jeśli produkcja wina lub moszczu gronowego przekracza 25 hl rocznie.

Więcej informacji na stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Źródło: PAP, KOWR

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o