Prognoza USDA. UE zrówna się w eksporcie pszenicy z Rosją?

Unia Europejska ma szansę w tym sezonie zrównać się z Rosją w eksporcie pszenicy – podaje eWGT. Sprawdzamy, co jeszcze zakłada kwietniowa prognoza USDA.

prognoza USDA

Kwietniowa prognoza USDA wykazuje zdecydowany wzrost (w stosunku do marca) zapasów zbóż w USA jak również w skali globalnej

fot. Daniel Biernat

W comiesięcznej prognozie na obecny sezon Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) wykazuje zdecydowany wzrost (w stosunku do marca) zapasów zbóż w USA jak również w skali globalnej. Poprawa bilansu na rynku zbóż stanowi konsekwencję obniżenia konsumpcji.

W przypadku amerykańskiej soi kwietniowa prognoza USDA zapowiada zmniejszony eksport z USA a także zwiększenie amerykańskich zapasów. Produkcja soi w Ameryce Południowej będzie wyjątkowo wysoka, choć wprawdzie została ona obniżona. Ponadto podniesiono brazylijski eksport nasion.

Reklama

Prognoza USDA. Pszenica

Jakie są prognozy jeśli chodzi o pszenicę? Na koniec sezonu 2019/20 dokonano korekty zapasów tego ziarna – podniesiono je o 5,6 mln ton, do 807,8 mln ton w skali globalnej.

Oczekiwany eksport unijnej pszenicy podniesiony został z 32 do 33,5 mln ton (m/n). Zapasy na koniec sezonu pozostały bez mian (10,3 mln ton). Wszystko dzięki mniejszemu zużyciu paszowemu (-1 mln ton) i wyższym zapasom początkowym (+0,5 mln ton). Unijny eksport podniesiono dzięki korekcie w dół sprzedaży eksportowej rosyjskiej pszenicy (-1,5 do 33,5 mln ton) – podaje eWGT.

Natomiast w przypadku amerykańskiej pszenicy prognoza USDA podniosła zapasy na koniec sezonu o prawie 1 mln ton (przez spadek zużycia paszowego i mniejszy eksport).

Co z kukurydzą i soją?

Prognoza USDA zakłada zwiększenie globalnych zapasów na koniec sezonu o 5,8 mln ton do 303,2 mln ton. Odpowiada za to spadek konsumpcji i wzrost produkcji (w niewielkim stopniu). Wzrosło zużycie kukurydzy na paszę jednak drastycznie obniżyło się zużycie na inne cele (bioetanol).

Raport USDA prognozuje niższą światową produkcji soi niż wcześniej zakładano (-3,7 mln ton). To efekt cięć w Argentynie (-2 do 52 mln ton) i Brazylii (-1,5 do 124,5 mln ton). Niższe mają też być zapasy początkowe (-1 mln ton). Spadek podaży zrekompensowała częściowo mniejsza światowa konsumpcja (-1,7 mln ton). W rezultacie oczekiwane zapasy na koniec sezonu zmniejszone zostały o 2 mln ton (w porównaniu z marcem).
Źródło: eWGT/USDA

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *