Prawidłowe przechowywanie jabłek zimą

Prawidłowe przechowywanie jabłek zimą

Jabłka to owoce delikatne. Sprawdzamy więc, co należy zrobić i w jaki sposób przechować jabłka bezpiecznie do wiosny.

Odpowiednia wilgotność, temperatura i wentylacja. Przechowywanie jabłek z uwzględnieniem prawidłowych warunków pozwoli owocom dojrzeć i zachować swój smak. Sprawdzamy, co należy zrobić, aby jabłka bezpiecznie dotrwały aż do wiosny.

przechowywanie jabłek

Do przechowywania nadają się tylko owoce najlepszej jakości, zdrowe, bez uszkodzeń i obić.

Jabłka to owoce delikatne, podatne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i odbicia. Do przechowywania nadają się tylko owoce najlepszej jakości, zdrowe, bez uszkodzeń i obić, ich skórka powinna być nienaruszona. Nie należy wybierać jabłek zgniłych, choćby w niewielkim stopniu, gdyż groźne choroby rozprzestrzenią się z nich na pozostałe owoce.

Jabłka do przechowywania powinno się zbierać ok. 7–14 dni przed osiągnięciem przez nich dojrzałości spożywczej. W tym celu wielu sadowników rozpoczyna zbiory w momencie, gdy pierwsze owoce spadną z drzew.

Temperatura przechowywania jabłek i wentylacja

Przechowywanie jabłek w chłodni jest najlepszym dostępnym rozwiązaniem. Wielu rolników stosuje do tego również pomieszczenia chłodne, dobrze wentylowane, o dużej wilgotności.

W chłodni nie może być również zbyt ciepło, bo wtedy jabłka dojrzeją zbyt szybko.

Jan Kowalczyk, sadownik z Mazowsza

 Najważniejsze podczas przechowywania jabłek jest zapewnienie w pomieszczeniu odpowiedniej wilgotności, która powinna wynosić ok. 90%. Dzięki temu owoce nie zwiędną. W ten sposób zadbamy też o to, aby nie przejrzały – podpowiada Jan Kowalczyk, sadownik z Mazowsza.

Podstawowym wymogiem jest odpowiednia temperatura przechowywania jabłek (od 0°C do ok. 3–4°C), która nie powinna spaść poniżej 0°C, gdyż wtedy owoce zostaną narażone na przemarznięcie.

 W chłodni nie może być również zbyt ciepło, bo wtedy jabłka dojrzeją zbyt szybko – ocenia Jan Kowalczyk.

Ważna jest również dobra wentylacja. Przechowalnia czy chłodnia powinna zostać wyposażona w sprawnie działający system wentylacyjny. Wszystko po to, aby usunąć z pomieszczenia zbierający się w nim etylen, który jest wydzielany przez dojrzewające owoce.

jak przechowywać jabłka

Nie należy wybierać jabłek zgniłych, choćby w niewielkim stopniu, gdyż groźne choroby rozprzestrzenią się z nich na pozostałe owoce.

Bezcenny monitoring

Wybrane do przechowywania jabłka należy umieścić w przewiewnych skrzynkach, które układa się jedna na drugiej, w kolumnach. Wielu sadowników okrywa skrzynki folią polietylenową. Dzięki temu owoce nie są narażone na utratę wody czy zanieczyszczenie.

Przechowywanie jabłek  wymaga częstej i bacznej obserwacji owoców. Trzeba zachować czujność i sprawdzać, czy nie wykazują symptomów różnych chorób, którymi mogłyby zarazić pozostałe owoce. Do najgroźniejszych chorób przechowalniczych jabłek należą: szara pleśń, mokra zgnilizna, gorzka zgnilizna i brunatna zgnilizna jabłek. Zainfekowane owoce muszą zostać natychmiastowo usunięte. Rozwojowi wielu chorób przechowalniczych sprzyja składowanie mokrych owoców, dlatego należy zawsze upewnić się, czy pozostawione w przechowalni jabłka są suche.

w czym przechowywać suszone jabłka

Pomieszczenia do przechowywania owoców powinny zostać odpowiednio przygotowane.

Piwnica dla amatorów

Pomieszczenie, w którym będą przechowywane jabłka, powinno być ciemne i zabezpieczone przed mrozem. W warunkach amatorskich często wybiera się do tego piwnicę. Aby można było pozostawić tam bezpiecznie owoce, należy to pomieszczenie dobrze do tego przygotować. Ta praca musi zostać wykonana zanim rozpoczniemy przechowywanie jabłek – przynajmniej miesiąc wcześniej.  Wtedy należy wybielić piwnicę i spryskać ją odpowiednim środkiem grzybobójczym.

Przechowywanie jabłek na eksport

Polska jest pierwszym eksporterem jabłek na świecie. Przy zbiorach na poziomie 3,4 mln ton na eksport trafi ponad 800 tys. ton owoców.

– W tym sezonie eksport nie powinien być niższy niż w sezonie 2014/2015 – ocenia dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Eksport na tzw. nowe rynki prawdopodobnie wzrośnie, eksport do krajów Europy Wschodniej osiągnie poziom z zeszłego roku – dodaje sadownik, prof. dr hab. Eberhard Makosz.

Zwalczanie chwastów w soi – skuteczne rozwiązanie!

Zabieg herbicydowy w uprawie soi to jeden z najistotniejszy czynników odpowiadających za jej powodzenie. Sprawdź jaki będzie najlepszy!

12 kwietnia 2018

„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”

Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?

22 kwietnia 2018

Jakie są ceny owoców?

Jakich cen owoców można spodziewać się na rynku w najbliższym czasie? Czy wzrost cen owoców utrzyma się w kolejnych miesiącach 2018 r.?

17 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij