Przygotowanie chlewni do zimy

Przygotowanie chlewni do zimy

Jak przygotować chlewnię do zimy? Ważna jest sprawna wentylacja i prawidłowa dezynfekcja. Im lepsze warunki dla zwierząt, tym mniej problemów z chorobami.

Nadchodzi sezon zimowy, który może dać się mocno we znaki trzodzie chlewnej. Niskie temperatury i niewłaściwa wentylacja mogą powodować słabsze przyrosty i obniżenie odporności zwierząt. Jak powinno przebiegać przygotowanie chlewni do zimy, aby zwierzęta przetrwały ją w dobrym stanie?

Chlewnia, w której panują niewłaściwe warunki, może powodować szereg problemów w chowie. Najbardziej groźne jest nadmierne wychładzanie organizmów zwierząt, którego przyczyną może być kiepska wentylacja, zbyt duża wilgotność w chlewni, źle wykonana izolacja legowisk lub ścian. O wielu czynnikach warto pamiętać już na etapie planowania i budowy chlewni. Przed sezonem zimowym należy natomiast bardzo dokładnie sprawdzić wentylację. W tym okresie musi działać wyjątkowo wydajnie i sprawnie.

przygotowanie chlewni do zimy

Trzeba pamiętać, że zwierzęta zgromadzone na niewielkiej powierzchni wydalają sporo gazów, zarówno szkodliwych, jak i tych pochodzących z procesu oddychania.

Przygotowanie chlewni do zimy? Zadbaj o przepływ powietrza

Wentylacja w chlewni jest niezwykle ważna. Trzeba pamiętać, że zwierzęta zgromadzone na niewielkiej powierzchni wydalają sporo gazów, zarówno szkodliwych, jak i tych pochodzących z procesu oddychania. Przy kiepskiej wentylacji rośnie więc ryzyko nadmiernego zawilgocenia powietrza, co skutkuje rozwojem groźnych bakterii i innych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Niektórzy rolnicy popełniają w sezonie zimowym dosyć częsty błąd – dążą do zwiększenia temperatury wewnątrz chlewni (co jest oczywiście wskazane), jednak robią to kosztem sprawności wentylacji. Nie trzeba długo czekać, aż wewnątrz chlewni pojawi się nadmiar wilgoci.
– Zbyt duża wilgotność połączona z niskimi temperaturami przekłada się na obniżenie odporności świń, w szczególności prosiąt – wyjaśnia Stanisław Piątkowski z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – W warunkach wysokiej wilgotności może też na stropach gromadzić się woda, która będzie sukcesywnie kapać na zwierzęta, dodatkowo wychładzając ich organizmy.

Niektórzy rolnicy popełniają w sezonie zimowym dosyć częsty błąd – dążą do zwiększenia temperatury wewnątrz chlewni (co jest oczywiście wskazane), jednak robią to kosztem sprawności wentylacji.

Dobry wybór wentylacji

W chlewniach stosowane bywają różne systemy wentylacji, dostosowane do wielkości produkcji, a także do możliwości finansowych hodowcy. Jeśli jednak stoimy przed wyborem – wentylacja sterowana ręcznie czy automatyczna, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie automatyczne sterowanie. Takie urządzenia reagują na zmiany wilgotności i temperatury powietrza wewnątrz chlewni. Bardzo szybko dopasowują parametry wentylacji tak, by przywrócić stan optymalny.

Przed zimą warto zdezynfekować

Przygotowanie chlewni do zimy powinno też obejmować kompleksową dezynfekcję chlewni, która pozwoli stworzyć zdrowsze warunki do bytowania zwierząt. Jak dezynfekować?

Dezynfekując chlewnię późną jesienią, gdy jest już dosyć chłodno, warto pamiętać, by wybierać takie środki, które można stosować przy niskich temperaturach.

– Zanim zostanie wykonana dezynfekcja całą chlewnię trzeba dokładnie oczyścić i umyć – nie tylko podłoże, ale również ściany, stropy i wszystkie znajdujące się we wnętrzu sprzęty – radzi ekspert. – Całe pomieszczenie myje się wodą z dodatkiem detergentu, pamiętając o zasadzie mycia od góry do dołu. Do właściwej dezynfekcji przystępujemy, gdy wszystkie powierzchnie wyschną. Dezynfekujemy za pomocą ręcznego opryskiwacza zawierającego mieszankę wody i środków dezynfekujących.

Dezynfekując chlewnię późną jesienią, gdy jest już dosyć chłodno, warto pamiętać, by wybierać takie środki, które można stosować przy niskich temperaturach. Przy wyborze konkretnego środka, dobrze jest również pamiętać, by miał on jak najszersze spektrum działania, czyli działał na jak największą ilość organizmów chorobotwórczych.

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Dobrostan bydła: podstawowe wymagania

Zapewnienie odpowiednich warunków bytowych hodowanym zwierzętom to jeden z priorytetów w rolnictwie. O czym należy pamiętać?

6 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij