Pszenica jara: jakie nasiona wybrać?

Do łask powracają rodzime odmiany pszenicy jarej. Czym się kierować, wybierając nasiona, aby uzyskać wysokiej jakości plon?

Jest nazywana królową zbóż, ale lubi być uprawiana na dobrych jakościowo ziemiach. W Polsce do łask powracają jej rodzime odmiany, uodpornione na choroby grzybowe. Pszenica jara jest jednym z głównych polskich zbóż. Czym jednak należy się kierować, wybierając nasiona pszenicy jarej, aby uzyskać bogaty i wysokiej jakości plon?

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych wymienia na swojej stronie internetowej listy odmian pszenicy jarej zalecanych do uprawy na obszarze każdego województwa. W 2015 r. zamieszczono tu 16 odmian, wśród których dominowały jakościowe odmiany chlebowe. Najbardziej uniwersalna, a więc odpowiednia dla największej grupy województw była wówczas pszenica odmian: Tybalt, KWS Torridon oraz Arabella. Czym jednak kierować się, wybierając najlepszą odmianę pszenicy jarej dla ziemi, którą się uprawia?

pszenica jara

Pszenica jara w maju (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: maly555)

Gleba

Najlepsze plony pszenicy jarej uzyskuje się na dobrych glebach. Na pośrednich lepiej zdecydować się na pszenżyto ozime. Wartość pH gleb lekkich powinna wynosić przynajmniej 5,5, a ciężkich 6,5. Nieodpowiednie do uprawy pszenicy jarej są gleby lekkie, podmokłe i kwaśne.

Parametry

Jeśli plon ma zostać sprzedany do młyna lub do elewatora, czyli na cele konsumpcyjne, to najlepiej wybrać nasiona odmiany pszenicy jarej odpowiedniej do przerobu technologicznego. W tym przypadku ważne są takie parametry jak:

  • wilgotność (najwyżej 15%),
  • zanieczyszczenia (najwyżej 6%),
  • szkodliwość dla zdrowia (najwyżej 0,5%)
  • i wyrównanie ziarna (na poziomie 75%).

Jeżeli natomiast plon ma być wykorzystany na paszę, należy przede wszystkim kierować się plennością odmiany. Plon odmiany paszowej bywa bowiem większy nawet o 10% od odmian technologicznych.

uprawa pszenicy jarej

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: BARTEK333

To jednak nie jedyne zróżnicowanie nasion pszenicy jarej ze względu na jej przeznaczenie.

Grupy jakościowe

Pszenicę jarą dzieli się na kilka grup jakościowych:

  • Grupa A charakteryzuje się sporą odpornością ziarna na porastanie i dobrymi wartościami wypiekowymi.
  • Grupa B, nazywana chlebową, daje ziarno dobre dla przemiału i wypieku.
  • Grupa C nie spełnia wymogów jakościowych,
  • tymczasem do grupy E zaliczają się pszenice elitarne.

– Przed wyborem ziarna lepiej pomyśleć o tym, gdzie można będzie potem sprzedać plon  przekonuje Tomasz, rolnik z podpoznańskiej Mosiny (woj. wielkopolskie).  Najbezpieczniej jest uprawiać pszenicę A lub B – dodaje.

Jeśli rolnik chce wyhodować ziarna pszenicy, które będą miały wysoką jakość wypiekową, powinien uprawiać pszenicę z grupy E lub A. Odmiany z grupy A lub B, które mają też właściwości wysokiego plonowania i odporności na choroby, mogą być sprzedane na cele piekarnicze lub paszowe. Wszystko zależy od jakości plonu i cen, jakie będzie proponował rynek. 

pszenica jara

Pszenica jara odmiany Tybalt (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Pasta94)

Choroby

Jeśli nie susza, to grzyby mogą być bardzo poważnym zagrożeniem dla pszenicy jarej. Duże znaczenie ma więc odporność nasion na takie choroby grzybiczne jak: mączniak, septorioza plew i liści, fuzarioza kłosów czy rdza brunatna. Straty wywołane przez te choroby mogą wynosić nawet do 60% plonu!

Należy także wziąć pod uwagę, że infekcjom może sprzyjać zbyt płytka orka, niedobór potasu oraz zbyt obfite nawożenie azotem.

– Zagrożenie chorobami w okresie suszy jest mniejsze, zaś w okresach wilgotnych pojawia się porażenie mączniakiem. W przypadku suszy bardzo ważne jest również odchwaszczanie  podsumowuje prof. dr hab. Tadeusz Michalski z Zakładu Roślin Rolniczych na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Siew nasion pszenicy jarej

Wybór odpowiednich nasion pszenicy jarej to jednak połowa sukcesu. Warto pamiętać, że pszenica ma większe wymagania przedplonowe niż pozostałe zboża jare. Niewłaściwy dobór przedplonu powoduje obniżkę plonów nawet o 30%. Jeśli zamierzamy uprawiać pszenicę na cele konsumpcyjne, dobrze jest przygotować wcześniej przedplony okopowe, oleiste i strączkowe.

Biorąc pod uwagę nękające nasze regiony od jakiegoś czasu susze, warto też rozpocząć zasiew tak wcześnie jak to jest możliwe, aby rośliny zdążyły jak najlepiej się rozwinąć.

Z forum

Powiązany temat:

Pszenica Ozima i jara
Tomek90 25 kwiecień 2017 - 17:29
    Ja dzisiaj chwasty z rana od 7 do 12 (nie patrzyłem na rosę), lance nisko, dysze niebieskie. Po 12 już zaczęło mocniej wiać że odpuściłem RSM. 
zobacz więcej »
gomez181 25 kwiecień 2017 - 17:11
można łączy ccc z cerone?
zobacz więcej »
SawekBraczyk 25 kwiecień 2017 - 16:11
Jakie nawozy dolistne w płynie byście polecali ? 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Skuteczna walka z chwastami w rzepaku ozimym i buraku cukrowym

Firma INNVIGO wprowadza na rynek nowy herbicyd do stosowania w uprawach buraka cukrowego oraz rzepaku. Sprawdź, jakie chwasty zwalcza!

12 kwietnia 2017

Szukamy rozwiązania na wyczyńca polnego!

Coraz częściej zwracać musimy uwagę na chwasty, które dotąd nie występowały. Wyczyniec polny jest nieproszonym gościem w naszych uprawach.

12 kwietnia 2017

Skracanie zbóż w niskiej temperaturze w pochmurne dni

Regulacja łanu zbóż to przede wszystkim minimalizowanie zjawiska związanego z wyleganiem zbóż, a także wyrównanie łanu.

24 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij