Pszenica jara: jakie nasiona wybrać?

Pszenica jara: jakie nasiona wybrać?

Do łask powracają rodzime odmiany pszenicy jarej. Czym się kierować, wybierając nasiona, aby uzyskać wysokiej jakości plon?

Jest nazywana królową zbóż, ale lubi być uprawiana na dobrych jakościowo ziemiach. W Polsce do łask powracają jej rodzime odmiany, uodpornione na choroby grzybowe. Pszenica jara jest jednym z głównych polskich zbóż. Czym jednak należy się kierować, wybierając nasiona pszenicy jarej, aby uzyskać bogaty i wysokiej jakości plon?

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych wymienia na swojej stronie internetowej listy odmian pszenicy jarej zalecanych do uprawy na obszarze każdego województwa. W 2015 r. zamieszczono tu 16 odmian, wśród których dominowały jakościowe odmiany chlebowe. Najbardziej uniwersalna, a więc odpowiednia dla największej grupy województw była wówczas pszenica odmian: Tybalt, KWS Torridon oraz Arabella. Czym jednak kierować się, wybierając najlepszą odmianę pszenicy jarej dla ziemi, którą się uprawia?

pszenica jara

Pszenica jara w maju (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: maly555)

Gleba

Najlepsze plony pszenicy jarej uzyskuje się na dobrych glebach. Na pośrednich lepiej zdecydować się na pszenżyto ozime. Wartość pH gleb lekkich powinna wynosić przynajmniej 5,5, a ciężkich 6,5. Nieodpowiednie do uprawy pszenicy jarej są gleby lekkie, podmokłe i kwaśne.

Parametry

Jeśli plon ma zostać sprzedany do młyna lub do elewatora, czyli na cele konsumpcyjne, to najlepiej wybrać nasiona odmiany pszenicy jarej odpowiedniej do przerobu technologicznego. W tym przypadku ważne są takie parametry jak:

  • wilgotność (najwyżej 15%),
  • zanieczyszczenia (najwyżej 6%),
  • szkodliwość dla zdrowia (najwyżej 0,5%)
  • i wyrównanie ziarna (na poziomie 75%).

Jeżeli natomiast plon ma być wykorzystany na paszę, należy przede wszystkim kierować się plennością odmiany. Plon odmiany paszowej bywa bowiem większy nawet o 10% od odmian technologicznych.

uprawa pszenicy jarej

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: BARTEK333

To jednak nie jedyne zróżnicowanie nasion pszenicy jarej ze względu na jej przeznaczenie.

Grupy jakościowe

Pszenicę jarą dzieli się na kilka grup jakościowych:

  • Grupa A charakteryzuje się sporą odpornością ziarna na porastanie i dobrymi wartościami wypiekowymi.
  • Grupa B, nazywana chlebową, daje ziarno dobre dla przemiału i wypieku.
  • Grupa C nie spełnia wymogów jakościowych,
  • tymczasem do grupy E zaliczają się pszenice elitarne.

– Przed wyborem ziarna lepiej pomyśleć o tym, gdzie można będzie potem sprzedać plon  przekonuje Tomasz, rolnik z podpoznańskiej Mosiny (woj. wielkopolskie).  Najbezpieczniej jest uprawiać pszenicę A lub B – dodaje.

Jeśli rolnik chce wyhodować ziarna pszenicy, które będą miały wysoką jakość wypiekową, powinien uprawiać pszenicę z grupy E lub A. Odmiany z grupy A lub B, które mają też właściwości wysokiego plonowania i odporności na choroby, mogą być sprzedane na cele piekarnicze lub paszowe. Wszystko zależy od jakości plonu i cen, jakie będzie proponował rynek. 

pszenica jara

Pszenica jara odmiany Tybalt (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Pasta94)

Choroby

Jeśli nie susza, to grzyby mogą być bardzo poważnym zagrożeniem dla pszenicy jarej. Duże znaczenie ma więc odporność nasion na takie choroby grzybiczne jak: mączniak, septorioza plew i liści, fuzarioza kłosów czy rdza brunatna. Straty wywołane przez te choroby mogą wynosić nawet do 60% plonu!

Należy także wziąć pod uwagę, że infekcjom może sprzyjać zbyt płytka orka, niedobór potasu oraz zbyt obfite nawożenie azotem.

– Zagrożenie chorobami w okresie suszy jest mniejsze, zaś w okresach wilgotnych pojawia się porażenie mączniakiem. W przypadku suszy bardzo ważne jest również odchwaszczanie  podsumowuje prof. dr hab. Tadeusz Michalski z Zakładu Roślin Rolniczych na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Siew nasion pszenicy jarej

Wybór odpowiednich nasion pszenicy jarej to jednak połowa sukcesu. Warto pamiętać, że pszenica ma większe wymagania przedplonowe niż pozostałe zboża jare. Niewłaściwy dobór przedplonu powoduje obniżkę plonów nawet o 30%. Jeśli zamierzamy uprawiać pszenicę na cele konsumpcyjne, dobrze jest przygotować wcześniej przedplony okopowe, oleiste i strączkowe.

Biorąc pod uwagę nękające nasze regiony od jakiegoś czasu susze, warto też rozpocząć zasiew tak wcześnie jak to jest możliwe, aby rośliny zdążyły jak najlepiej się rozwinąć.

Z forum

Powiązany temat:

Pszenica Ozima i jara
jahooo
@damianzbr nie jesteś sam, że siedzisz przy kompie non stop, ja też. Ale wystarcza mi czasu po pracy na te kilkanaście ha U mnie dziś i jutro mają być jednostajne opady deszczu,...
zobacz więcej »
damianzbr
Roman czy ja mam czas? Ja jestem zmuszony do tego.Moja praca to siedzenie przy kompie i czekanieCiężko jest ale daję radę. I wcale się teraz nie zgrywam, a n...
zobacz więcej »
Roman176
masz jeszcze czas na forum no ale dg a etat to jak dzień i noc 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Szacowanie strat spowodowanych suszą – zgłoś szkody gminie!

Sprawdź, na jaką pomoc mogą liczyć rolnicy, których uprawy ucierpiały z powodu suszy!

19 czerwca 2018

Susza rolnicza zbiera pierwsze żniwa!

Sytuacja na Opolszczyźnie wygląda wręcz dramatycznie, jęczmienie tak słabo nie sypały od lat! Dowiedz się więcej!

21 czerwca 2018

Bezumowne użytkowanie gruntu to nadal problem?

Nielegalny zasiew w woj. zachodniopomorskim! Rolnicy są zaniepokojeni!

14 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close