Jęczmień jary: w jaki sposób wybierać nasiona?

Jęczmień jary dzieli się na odmiany pastewne i browarne, przy czym odmiany mogą być wykorzystywane do celów spożywczych. Której najbezpieczniej wybrać?

Nasiona jęczmienia są wartościowym składnikiem pasz dla zwierząt, popularnym surowcem spożywczym wykorzystywanym do produkcji m.in. kasz, płatków śniadaniowych czy kawy zbożowej, a także cennym surowcem dla browarników. Jęczmień jary dzieli się na odmiany pastewne i browarne, przy czym obie odmiany mogą być wykorzystywane do celów spożywczych.

Zarówno jęczmień pastewny, jak i browarny może być wykorzystywany do celów spożywczych. Odradza się jednak stosowanie odmian browarnych i pastewnych naprzemiennie.

– Nie polecałbym odmian browarnych na paszę i na odwrót  mówi prof. dr hab. Tadeusz Michalski z Zakładu Roślin Rolniczych na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Odmiany browarne wykorzystane w paszach nie dostarczą bowiem wartości odżywczych na tym samym poziomie, co odmiany pastewne. Tymczasem browarnicy są zazwyczaj bardzo ostrożni przy wyborze surowców dla swojego produktu, nawet wśród odmian browarnych.

jęczmień jary Ella

Źródło: AgroFoto.pl, MrRadziu15

Odmiany pastewne

Podobnie jak w przypadku pszenicy, Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych przygotowuje listy odmian jęczmienia jarego zalecanych do uprawy na obszarze każdego województwa. Lista na 2015 r. wymienia 27 odmian jęczmienia jarego na cele pastewne. Najpopularniejszymi odmianami są Ella, KWS Olof, Iron i Soldo.

Ella to odmiana charakteryzująca się bardzo dobrą plennością o przeciętnej wysokości i dość dużej odporności na wyleganie. Z nasion KWS Olof wyrastają natomiast rośliny średniowysokie o dość małej odporności na wyleganie i przeciętnej tolerancji na zakwaszenie gleby. Iron zapewnia za to bardzo dobrą plenność i przeciętną odporności na wyleganie, a Soldo to dość niskie rośliny o dość dużej odporności na wyleganie i bardzo dobrej plenności.

Odmiany browarne

To właśnie jęczmień browarny jary jest najwyżej ceniony przez browarników. Jego wartości technologiczne są lepiej ocenione niż wartości jęczmienia ozimego. Aby ziarno jęczmienia browarnego zostało wykorzystywane do produkcji piwa, powinno jednak spełniać określone parametry. Dla browarników ważna jest zawartość białka (najwyżej 11%), wysoka zdolność i energia kiełkowania oraz jasnożółta, delikatna i nieuszkodzona łuska.

jęczmień jary

Źródło: AgroFoto.pl, Lukasz_LBN

Często browarnicy skupują tylko te odmiany, które sami wcześniej rekomendowali i zakontraktowali. Przed zakupem nasion najbezpieczniej jest więc upewnić się, czy znajdzie się kupiec na taki plon.

Samoregulacja

Z jednej strony jęczmień wymaga dobrej jakości gleby oraz sporej ilości wody, a z drugiej, dzięki umiejętności samoregulacji, jest jednym z najbardziej odpornych na suszę zbóż.

– Jęczmień ma świetną odporność na suszę – przekonuje pan Tomasz, rolnik z Jarocina. – Potrafi bardzo skrócić słomę, aby wytworzyć dobry kłos.

Jęczmień w czystym siewie polecałbym na lepszych glebach, a na słabszych glebach jęczmień z pszenżytem albo owsem.

prof. dr hab. Tadeusz Michalski

System korzeniowy jęczmienia jest słabo rozwinięty, ale charakteryzuje się dużą siłą ssącą.

Jęczmień najlepiej rośnie i rodzi na glebach gliniastych lub pylastych z kompleksów pszennych: bardzo dobrego, dobrego i górskiego. Można też uprawiać jęczmień na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego. Gleby cięższe powinny mieć jednak współczynnik pH minimalnie na poziomie 6 jednostek, a gleby lżejsze na poziomie 5,5 jednostek.

– Jęczmień w czystym siewie polecałbym na lepszych glebach, a na słabszych glebach jęczmień z pszenżytem albo owsem – radzi prof. Michalski.

Choroby

Największym zagrożeniem poza suszą są choroby grzybiczne. Wiele odmian jest już uodpornionych na takie choroby jak: mączniak prawdziwy, rynchosporioza, rdza jęczmienia, plamistość siatkowa, czy czarna plamistość. Przed zakupem danych nasion warto jednak sprawdzić, jak wybrana odmiana radzi sobie przynajmniej z najpopularniejszymi chorobami.

***

O poszczególnych odmianach jęczmienia dyskutują również użytkownicy forum rolniczego AgroFoto.pl.

Orka przedzimowa: czy warto?

Mimo że coraz częściej rolnicy zastępują tradycyjną orkę zabiegami uproszczonymi, wielu czeka orka przedzimowa. Kto powinien ją wykonać?

28 listopada 2016

Oziminy i nawożenie: dmuchać na zimne czy zaryzykować?

Trudno zaufać prognozom długoterminowym i rolnicy stają przed dylematem: „Nawozić oziminy czy może dać już sobie spokój?”.

21 listopada 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016