Pszenica ozima Kerubino: jakością odwdzięcza się za agrotechnikę

Pszenica ozima Kerubino lubi być pielęgnowana. Za poświęcony jej czas i uwagę odwdzięcza się ziarnem o wysokiej zawartości białka i stabilnej liczbie opadania. Poznajmy więc odmianę Kerubino – jedną z dwóch elitarnych pszenic ozimych z oferty Top Farms Nasiona, która od kilku lat jest z powodzeniem uprawiana na terenie całej Polski.

Rozwiązanie dla intensywnej produkcji

Kerubino to odmiana elitarna E, która doskonale sprawdza się w intensywnej technologii produkcji – mówi Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro. – Każdy prawidłowy zabieg agrotechniczny to krok do celu, jakim są bardzo dobre parametry jakościowe ziarna. Pszenica ozima Kerubino oferuje najwyższą plenność wśród pszenic elitarnych.

JArosław Doruch

Jak o tej odmianie wypowiadają się rolnicy?

Cechą charakterystyczną pszenicy ozimej Kerubino jest bardzo dobra jakość ziarna. Wysoka liczba opadania i duża zawartość glutenu to cechy, które stawiają tę odmianę w czołówce pszenic elitarnych (jakościowych).

pszenica ozima Kerubino

Pszenica ozima Kerubino.

Jak ją uprawiać?

Pszenica ozima Kerubino zalecana jest do siewu w terminie optymalnym. Kerubino nie lubi bowiem zbyt wczesnego i zbyt późnego siewu. Zbyt wczesny termin siewu powoduje nadmierne rozkrzewienie roślin, dużą konkurencję w łanie o składniki pokarmowe i słońce, co wpływa ujemnie na długość kłosa, liczbę ziarniaków na pięterku i MTZ. Natomiast późny termin siewu sprawia, że rozkrzewienie roślin jest słabsze i w konsekwencji obsada kłosów jest zbyt niska.

Również norma wysiewu jest bardzo istotna, ponieważ Kerubino nie lubi zagęszczonego łanu. Zbyt gęsty siew powoduje, że zwiększa się liczba źdźbeł, a tym samym kłosów. Poszczególne rośliny konkurują wówczas o wodę i składniki pokarmowe, w wyniku czego kłosy są krótsze, a ziarno w nich drobniejsze. Nadmierne zagęszczenie łanu zwiększa też zagrożenie wylegania roślin i porażenia chorobami.

Jeśli terminowo przeprowadzimy wszystkie zabiegi agrotechniczne, włącznie z trzecią dawką azotu na kłos, to pszenica Kerubino odwdzięczy się nam wysokimi plonami o znakomitej jakości.

Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro

W okresie wegetacji jesiennej bardzo dobrze się krzewi. Wiosną nieco później rozpoczyna się wzrost, ale zdolności regeneracyjne tej odmiany robią ogromne wrażenie.

– Jeśli terminowo przeprowadzimy wszystkie zabiegi agrotechniczne, włącznie z trzecią dawką azotu na kłos, to pszenica Kerubino odwdzięczy się nam wysokimi plonami o znakomitej jakości – mówi dyrektor Krupiak. – To wspaniała pszenica dla wspaniałych rolników. Kerubino nie lubi zbyt gęstego siewu, doskonale regeneruje się i dokrzewia wiosną oraz ma znakomitą jakość ziarna. Czego trzeba więcej?

Pszenica ozima Kerubino – charakterystyka odmiany

Kerubino ma także dobrą odporność na najważniejsze choroby zbóż. Oczywiście należy lustrować plantację i wykonywać zabiegi profilaktyczne, aby jak najdłużej utrzymać zdrowe rośliny, co pozwala nam uzyskać dobry plon o wysokich parametrach piekarniczych.

Ważnym aspektem, na który warto też zwrócić uwagę jest to, że Kerubino ma bardzo dobrą gospodarkę wodą, w związku z czym radzi sobie doskonale z okresowymi niedoborami wody.

A na co czekamy cały rok? Oczywiście na plon. W przypadku tej odmiany nikt nie będzie rozczarowany. Kerubino łączy ze sobą plenność i rewelacyjną jakość. Jest to pszenica elitarna, w związku z czym spodziewamy się tu wszystkich parametrów na najwyższym poziomie – i tak jest!

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Kerubino?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Kerubino?

  • bardzo dobra jakość ziarna połączona z wysoką plennością,
  • ziarno średniej wielkości o wysokiej zawartości białka i bardzo stabilnej liczbie opadania,
  • doskonała regeneracja i dokrzewianie na wiosnę,
  • także na stanowiska z okresowymi niedoborami wody,
  • predysponowana do intensywnej technologii produkcji.

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – liście – dobra;
  • Rdza brunatna – średnia;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Fuzarioza kłosów – dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – kompleks – średnia;
  • Brunatna plamistość liści (DTR) – dobra.

Więcej o tej odmianie można dowiedzieć się na stronie: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkt,pl,pszenica,kerubino.html

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Z forum

Powiązany temat:

Odmiany pszenicy ozimej
tommy66692
Spokojnie ona tylko tak wygląda, jutta jest dedykowana na dobre ziemie  zauważyłem u siebie że jest mniejsza od reszty ale ma więcej liści i rozkrzewien aktualnie 
zobacz więcej »
Pikus2182
@tommy66692Mamy zasiane 4 odmiany pszenicy ozimej na jednym kawałku: Hondia, LG Jutta, Loft oraz Julius. Najgorsze wschody ma Jutta, bardzo mocno odstaje od pozostałych odmian......
zobacz więcej »
Mariusz245555
Dnia 8.10.2018 o 17:37, Jano7711 napisał: Co będzie lepsze po burakach? Planowany siew około 15.10. Do wyboru Patras, Belissa i Ibarra, chciałem Rotaxa ale już nig...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Caussade Nasiona Polska przechodzi rebranding!

Grupa Caussade Semences przechodzi rebranding! Co oznacza to w praktyce dla rolnika? Sprawdź i dowiedz się więcej!

22 maja 2019

Choroby liści zbóż – sprawdzony sposób na ochronę [WYWIAD]

Pierwszy zabieg fungicydowy ma za zadanie zwalczyć i nie dopuścić do rozwoju nowych infekcji. Sprawdź jaki sposób mają praktycy!

9 kwietnia 2019

RGT Jakuzzi F1– nowa odmiana rzepaku w Polsce!

Dla każdego rolnika plon to podstawa! Sprawdź wyniki plonowania najnowszej odmiany rzepaku ozimego na Polskim rynku!

3 czerwca 2019