Pszenica ozima Kerubino: jakością odwdzięcza się za agrotechnikę

Download PDF

Pszenica ozima Kerubino lubi być pielęgnowana. Za poświęcony jej czas i uwagę odwdzięcza się ziarnem o wysokiej zawartości białka i stabilnej liczbie opadania. Poznajmy więc odmianę Kerubino – jedną z dwóch elitarnych pszenic ozimych z oferty Top Farms Nasiona, która od kilku lat jest z powodzeniem uprawiana na terenie całej Polski.

Rozwiązanie dla intensywnej produkcji

– Kerubino to odmiana elitarna E, która doskonale sprawdza się w intensywnej technologii produkcji – mówi Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro. – Każdy prawidłowy zabieg agrotechniczny to krok do celu, jakim są bardzo dobre parametry jakościowe ziarna. Pszenica ozima Kerubino oferuje najwyższą plenność wśród pszenic elitarnych.

JArosław Doruch

Jak o tej odmianie wypowiadają się rolnicy?

Cechą charakterystyczną pszenicy ozimej Kerubino jest bardzo dobra jakość ziarna. Wysoka liczba opadania i duża zawartość glutenu to cechy, które stawiają tę odmianę w czołówce pszenic elitarnych (jakościowych).

pszenica ozima Kerubino

Pszenica ozima Kerubino.

Jak ją uprawiać?

Pszenica ozima Kerubino zalecana jest do siewu w terminie optymalnym. Kerubino nie lubi bowiem zbyt wczesnego i zbyt późnego siewu. Zbyt wczesny termin siewu powoduje nadmierne rozkrzewienie roślin, dużą konkurencję w łanie o składniki pokarmowe i słońce, co wpływa ujemnie na długość kłosa, liczbę ziarniaków na pięterku i MTZ. Natomiast późny termin siewu sprawia, że rozkrzewienie roślin jest słabsze i w konsekwencji obsada kłosów jest zbyt niska.

Również norma wysiewu jest bardzo istotna, ponieważ Kerubino nie lubi zagęszczonego łanu. Zbyt gęsty siew powoduje, że zwiększa się liczba źdźbeł, a tym samym kłosów. Poszczególne rośliny konkurują wówczas o wodę i składniki pokarmowe, w wyniku czego kłosy są krótsze, a ziarno w nich drobniejsze. Nadmierne zagęszczenie łanu zwiększa też zagrożenie wylegania roślin i porażenia chorobami.

Jeśli terminowo przeprowadzimy wszystkie zabiegi agrotechniczne, włącznie z trzecią dawką azotu na kłos, to pszenica Kerubino odwdzięczy się nam wysokimi plonami o znakomitej jakości.

Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro

W okresie wegetacji jesiennej bardzo dobrze się krzewi. Wiosną nieco później rozpoczyna się wzrost, ale zdolności regeneracyjne tej odmiany robią ogromne wrażenie.

– Jeśli terminowo przeprowadzimy wszystkie zabiegi agrotechniczne, włącznie z trzecią dawką azotu na kłos, to pszenica Kerubino odwdzięczy się nam wysokimi plonami o znakomitej jakości – mówi dyrektor Krupiak. – To wspaniała pszenica dla wspaniałych rolników. Kerubino nie lubi zbyt gęstego siewu, doskonale regeneruje się i dokrzewia wiosną oraz ma znakomitą jakość ziarna. Czego trzeba więcej?

Pszenica ozima Kerubino – charakterystyka odmiany

Kerubino ma także dobrą odporność na najważniejsze choroby zbóż. Oczywiście należy lustrować plantację i wykonywać zabiegi profilaktyczne, aby jak najdłużej utrzymać zdrowe rośliny, co pozwala nam uzyskać dobry plon o wysokich parametrach piekarniczych.

Ważnym aspektem, na który warto też zwrócić uwagę jest to, że Kerubino ma bardzo dobrą gospodarkę wodą, w związku z czym radzi sobie doskonale z okresowymi niedoborami wody.

A na co czekamy cały rok? Oczywiście na plon. W przypadku tej odmiany nikt nie będzie rozczarowany. Kerubino łączy ze sobą plenność i rewelacyjną jakość. Jest to pszenica elitarna, w związku z czym spodziewamy się tu wszystkich parametrów na najwyższym poziomie – i tak jest!

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Kerubino?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Kerubino?

  • bardzo dobra jakość ziarna połączona z wysoką plennością,
  • ziarno średniej wielkości o wysokiej zawartości białka i bardzo stabilnej liczbie opadania,
  • doskonała regeneracja i dokrzewianie na wiosnę,
  • także na stanowiska z okresowymi niedoborami wody,
  • predysponowana do intensywnej technologii produkcji.

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – liście – dobra;
  • Rdza brunatna – średnia;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Fuzarioza kłosów – dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – kompleks – średnia;
  • Brunatna plamistość liści (DTR) – dobra.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Z forum

Powiązany temat:

Odmiany pszenicy ozimej
Ursus932
1 godzinę temu, mat93 napisał: Panowie i Panie pomóżcie wybrać odmianę na 4 klasę gleby, siew po rzepaku. Myślę o.3 odmianach Ostroga, Bohemia i.Arkadia. N...
zobacz więcej »
hardkor113
A bohemie jeszcze mozna gdzies kupic? Kiedys mialem i byla calkiem fajna
zobacz więcej »
90210grzesiu
polecam kws emil, ładnie sypie, jest niski to nie trzeba mocno skracać.
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o