Jaka rasa kur do przydomowego chowu?

Download PDF

Kury w przydomowym chowie powinny być odporne na niekorzystne warunki środowiska, cechować się dobrą zdrowotnością, potrafić wyszukiwać różnorodny pokarm na wybiegu i dobrze wykorzystywać pasze gospodarskie. Jaka rasa kur do przydomowego chowu będzie najlepsza?

Kury utrzymywane w chowie ekstensywnym nie powinny mieć wysokich wymagań względem pomieszczeń przeznaczonych na przydomowy kurnik oraz warunków środowiska panujących w budynku. Kury powinny cechować się dobrą odpornością na choroby oraz umiejętnością samodzielnego wyszukiwania pokarmu roślinnego i zwierzęcego. Przy niskich wymaganiach pokarmowych, jednocześnie powinny znosić około 160-180 jaj rocznie. Wiosną, latem i jesienią większość pokarmu kury powinny zdobywać samodzielnie, a pasza pełnoporcjowa czy mieszanka zbożowa powinny stanowić jedynie uzupełnienie dziennej dawki.

kury-nioski_prorok

Nioski wychodzą na podwórka bardzo chętnie, jeśli nie pada deszcz i śnieg. Źródło zdjęcia; Agrofoto.pl; użytkownik prorok

Wydajność nieśna kur w przydomowym chowie zależy od dostępu do światła dziennego i sztucznego (np. w zimie kiedy dzień jest krótszy), temperatury w kurniku i na zewnątrz, ale również od dostępu do gniazd i obsady.

Do przydomowego chowu kur, zalecałbym wybierać rasy takie jak: Rhode Island Red, Sussex, Plymouth Rock, może być też Zielononóżka kuropatwiana. Wymieniony rasy to przedstawiciele ras ogólnoużytkowych. Mogą być wykorzystane do produkcji jaj, ale także do produkcji mięsa na własne potrzeby. Rasy te są przystosowane do gorszych warunków środowiskowych i mają mniejsze wymagania pokarmowe– mówi Marcin Sońta, hodowca trzody chlewnej i kur nieśnych, z powiatu piotrkowskiego z województwa łódzkiego

Rasy kur do przydomowego chowu

Najbardziej zalecane do przydomowego chowu są takie rasy jak Rhode Island Red/White, Sussex i nasze rasy rodzime takie jak Zielononóżka Kuropatwiana i Żółtonóżka Kuropatwiana.

Rhode Island Red

rir

Z wiejskim podwórkiem najbardziej kojarzą się Karmazyny. Wielu hodowców decyduje się również na kury ozdobne- niosą mniej jaj, ale efektownie się prezentują. Źródło zdjęcia; Agrofoto.pl, użytkownik prorok

W Polsce Rhode Island Red (RIR) inaczej Karmazyn, jest jedną z najpopularniejszych ras utrzymywanych w przydomowym chowie. Bardzo dobrze znoszą warunki ekstensywne, dobrze wykorzystują wybiegi, zarówno pod względem skubania zielonek, ale również znajdowania owadów, jaj mrówek i dżdżownic. Chętnie pobierają resztki z domowego stołu (ziemniaki, warzywa surowe i gotowane, kiszonki). Są ruchliwe, ale nie płochliwe. Mają łagodny temperament, nie są agresywne. Kury ważą około 2 kg, kogut powyżej 2,5 kg. Mają charakterystyczne upierzenie –od rudego do brązowego. Koguty są również rude, ale mają czarny ogon, z zielonkawym połyskiem. Skóra ma żółtą barwę. Należą do typu ogólnoużytkowego, a więc doskonale nadają się do produkcji jaj i mięsa. Dojrzałe kury znoszą duże jaja o brązowej skorupie o masie około 60 g. Rhode Island White posiada podobne cechy produkcyjne i adaptacyjne, ale różni się barwą upierzenia, które jest białe.

Sussex

Sussex to rasa o typie ogólnoużytkowym. Kury Susex są cięższe niż Rhode Island Red, ważą około 2,2 kg, koguty nawet 3,2 kg. Mają upierzenie w kolorze białym, czarny ogon oraz szyję. Skóra tuszki jest biała i chętniej kupowana przez konsumentów niż tuszka żółta. Sussex znoszą około 180 jaj rocznie, a produkowane jaja są duże około 62 g. Skorupka jaja jest kremowa lub brązowa.

Zielononóżka kuropatwiana

kury_darcio

Zielononóżki mają efektowne upierzenie i zielone skoki. Źródło zdjęcia Agrofoto.pl; użytkownik DARCIO

Zielononóżka jest polską rasą rodzimą, znakomicie przystosowaną do Polskich warunków klimatycznych. Dobrze żeruje na wybiegach, w niewielkich stadkach. Kury mają upierzenie szaro-brązowe (kuropatwiane), natomiast koguty są rudo-brązowe, z dość długim czarnym ogonem, połyskującym na zielono w słońcu. Zielononóżka kuropatwiana ma zielone skoki, stąd nazwa rasy. Kury ważą około 1,8 kg, a kogut 2,2 kg. Znoszą około 160 jaj rocznie, a ich masa raczej nie przekracza 58 g. Skorupka jaj jest kremowoszara. Kury na nieograniczonych ogrodzeniem wybiegach nie oddalają się dalej niż na kilkadziesiąt metrów od gospodarstwa. Dobrze wykorzystują pasze gospodarskie. Kwoki posiadają dobry instynkt macierzyński, wodzą za sobą pisklęta i dobrze wysiadują jaja.

Żółtonóżka kuropatwiana

Żółtonóżka kuropatwiana powstała z krzyżowania Zielononóżki Kuropatwianej z kogutami rasy New Hempshire. Mają podobne cechy produkcyjne jak Zielononóżki, ale mają żółte skoki.

Zielononóżka i Żółtonóżka są chętnie utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych i przydomowym chowie. Są to rasy niewybredne, odporne, mają dość wysoką nieśność w stosunku do niezbyt wysokich wymagań pokarmowych.

rir_1994szymon

Kury ogołacają podwórka z trawy, strzygą trawniki, ale również grzebią w ziemi i skubią krzaki owocowe. Lepiej nie wpuszczać ich do ogródka warzywnego i owocowego. Źródło zdjęcia Agrofoto.pl; użytkownik 1994szymon

Kury w przydomowym chowie powinny cechować się większą odpornością na gorsze warunki utrzymania, małymi wymaganiami pokarmowymi, produkować zadowalającą ilość jaj oraz uzyskiwać preferowaną przez właściciela masę ciała- dodaje Marcin Sońta

Kury do przydomowego chowu gospodarze kupują na rynkach i wiejskich bazarkach, w zaprzyjaźnionych fermach drobiu, ale również odchowują samodzielnie pisklęta z nałożonych pod kwokę jaj.

Warto pamiętać, że kury zakupione bezpośrednio z ferm, nie będą dobrze przystosowane do chowu na podwórzu. Można śmiało powiedzieć, że fermowe nioski są po prostu wydelikacone, mało odporne na warunki atmosferyczne i brak programów świetlnych np. zimą. Mają również wysokie wymagania pokarmowe i częściej chorują.

 

Dodaj komentarz