Jak ratować polską hodowlę trzody?

Jak ratować polską hodowlę trzody?

Kolejna instytucja zwraca się do ministra rolnictwa z prośbą o podjecie działań ws. ratowania polskiej hodowli trzody chlewnej.

Kolejna instytucja zwraca się do ministra rolnictwa z prośbą, o podjecie działań ws. ratowania polskiej hodowli trzody chlewnej.

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS apeluje do Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, o szybkie podjęcie działań.

Mamy obecnie najniższe pogłowie trzody od lat 50. ubiegłego stulecia piszą do ministra członkowie zarządu POLSUS-a. W ciągu ostatniego roku pogłowie zmniejszyło się o 6%. Według prognoz ekspertów, jeśli nie nastąpią działania wspierające branżę, w 2016 r. spadek pogłowia będzie jeszcze większy.

Co wydaje się nieprawdopodobne, to fakt, że spadek pogłowia jest równoczesny ze spadkiem cen za żywiec.

Przecież obecnie cena na tuczniki jest taka sama jak 26 lat temu twierdzi Ryszard Mołdrzyk, prezes Zarządu Głównego POLSUS-a. W szczególnie szybkim tempie likwidowane są lochy, za to rośnie import prosiąt, których w 2015 r. zakupiono z zagranicy prawie 6 mln. sztuk.

Obecnie cena na tuczniki jest taka sama jak 26 lat temu.

Ryszard Mołdrzyk, prezes Zarządu Głównego POLSUS-a

Jako najpilniejsze problemy, które należałoby szybko rozwiązać, Zarząd Główny POLSUS-a wylicza:

  1. Obowiązkowe zawarcie elementu cenowego między dostawcami żywca i odbiorcami. Element cenowy mógłby np. odnosić się do cen niemieckich.
  2. Uporządkowanie procedury wydawania pozwoleń na budowę chlewni. Muszą być precyzyjnie ustalone warunki i całkowite zerwanie z uznaniowością i opiniami.
  3. Podejmowanie przez rząd i organizacje pozarządowe działań zmierzających do zezwolenia na krzyżowe stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu.
  4. Odstąpienie przez rząd od wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu trzody, drobiu i bydła pasz zawierających komponenty GMO.
  5. Uregulowanie rynku zbóż, który silnie wpływa na opłacalność produkcji trzody chlewnej, przenosząc reakcje cenowe na sektor trzody chlewnej.
  6. Zwiększenie w ramach PROW 2014–2020 wysokości wsparcia na rozwój produkcji prosiąt do kwoty umożliwiającej wybudowanie lub modernizację chlewni dla co najmniej 100 loch, czyli 12 tys. na stanowisko.
  7. Podjęcie działań umożliwiających wyróżnianie (znakowanie) mięsa pochodzącego w całym cyklu produkcyjnym od polskich producentów.

Komentarze

  1. Pkt. 1,5,7 nie do zrealizowania!

Czynniki wpływające na użytkowanie rozpłodowe loch

Prawidłowy rozród świń zależny jest od wielu czynników. Dowiedz się, jak zwiększyć efektywność trzody chlewnej!

9 czerwca 2018

Aklimatyzacja w chlewni

Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wprowadzić nową świnie do stada!

14 czerwca 2018

Jak rozpoznać ciążę u loch?

Istnieje wiele metod, pozwalających na rozpoznanie ciąży u świń. Dowiedz się jakie!

9 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close