Jak ratować polską hodowlę trzody?

Download PDF

Kolejna instytucja zwraca się do ministra rolnictwa z prośbą, o podjecie działań ws. ratowania polskiej hodowli trzody chlewnej.

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS apeluje do Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, o szybkie podjęcie działań.

Mamy obecnie najniższe pogłowie trzody od lat 50. ubiegłego stulecia piszą do ministra członkowie zarządu POLSUS-a. W ciągu ostatniego roku pogłowie zmniejszyło się o 6%. Według prognoz ekspertów, jeśli nie nastąpią działania wspierające branżę, w 2016 r. spadek pogłowia będzie jeszcze większy.

Co wydaje się nieprawdopodobne, to fakt, że spadek pogłowia jest równoczesny ze spadkiem cen za żywiec.

Przecież obecnie cena na tuczniki jest taka sama jak 26 lat temu twierdzi Ryszard Mołdrzyk, prezes Zarządu Głównego POLSUS-a. W szczególnie szybkim tempie likwidowane są lochy, za to rośnie import prosiąt, których w 2015 r. zakupiono z zagranicy prawie 6 mln. sztuk.

Obecnie cena na tuczniki jest taka sama jak 26 lat temu.

Ryszard Mołdrzyk, prezes Zarządu Głównego POLSUS-a

Jako najpilniejsze problemy, które należałoby szybko rozwiązać, Zarząd Główny POLSUS-a wylicza:

  1. Obowiązkowe zawarcie elementu cenowego między dostawcami żywca i odbiorcami. Element cenowy mógłby np. odnosić się do cen niemieckich.
  2. Uporządkowanie procedury wydawania pozwoleń na budowę chlewni. Muszą być precyzyjnie ustalone warunki i całkowite zerwanie z uznaniowością i opiniami.
  3. Podejmowanie przez rząd i organizacje pozarządowe działań zmierzających do zezwolenia na krzyżowe stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu.
  4. Odstąpienie przez rząd od wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu trzody, drobiu i bydła pasz zawierających komponenty GMO.
  5. Uregulowanie rynku zbóż, który silnie wpływa na opłacalność produkcji trzody chlewnej, przenosząc reakcje cenowe na sektor trzody chlewnej.
  6. Zwiększenie w ramach PROW 2014–2020 wysokości wsparcia na rozwój produkcji prosiąt do kwoty umożliwiającej wybudowanie lub modernizację chlewni dla co najmniej 100 loch, czyli 12 tys. na stanowisko.
  7. Podjęcie działań umożliwiających wyróżnianie (znakowanie) mięsa pochodzącego w całym cyklu produkcyjnym od polskich producentów.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Tematy w komentarzach
0 Odpowiedzi na temat
0 Obserwujący
 
Najczęściej komentowany komentarz
Najgorętszy wątek komentarza
1 Komentuj autorów
władek Autorzy ostatnich komentarzy
  Subskrybuj  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
władek
Gość
władek

Pkt. 1,5,7 nie do zrealizowania!