Kolejna instytucja zwraca się do ministra rolnictwa z prośbą, o podjecie działań ws. ratowania polskiej hodowli trzody chlewnej.
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS apeluje do Krzysztofa Jurgiela, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, o szybkie podjęcie działań.
– Mamy obecnie najniższe pogłowie trzody od lat 50. ubiegłego stulecia – piszą do ministra członkowie zarządu POLSUS-a. – W ciągu ostatniego roku pogłowie zmniejszyło się o 6%. Według prognoz ekspertów, jeśli nie nastąpią działania wspierające branżę, w 2016 r. spadek pogłowia będzie jeszcze większy.
Co wydaje się nieprawdopodobne, to fakt, że spadek pogłowia jest równoczesny ze spadkiem cen za żywiec.
– Przecież obecnie cena na tuczniki jest taka sama jak 26 lat temu – twierdzi Ryszard Mołdrzyk, prezes Zarządu Głównego POLSUS-a. – W szczególnie szybkim tempie likwidowane są lochy, za to rośnie import prosiąt, których w 2015 r. zakupiono z zagranicy prawie 6 mln. sztuk.
Obecnie cena na tuczniki jest taka sama jak 26 lat temu.
Jako najpilniejsze problemy, które należałoby szybko rozwiązać, Zarząd Główny POLSUS-a wylicza:
- Obowiązkowe zawarcie elementu cenowego między dostawcami żywca i odbiorcami. Element cenowy mógłby np. odnosić się do cen niemieckich.
- Uporządkowanie procedury wydawania pozwoleń na budowę chlewni. Muszą być precyzyjnie ustalone warunki i całkowite zerwanie z uznaniowością i opiniami.
- Podejmowanie przez rząd i organizacje pozarządowe działań zmierzających do zezwolenia na krzyżowe stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu.
- Odstąpienie przez rząd od wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu trzody, drobiu i bydła pasz zawierających komponenty GMO.
- Uregulowanie rynku zbóż, który silnie wpływa na opłacalność produkcji trzody chlewnej, przenosząc reakcje cenowe na sektor trzody chlewnej.
- Zwiększenie w ramach PROW 2014–2020 wysokości wsparcia na rozwój produkcji prosiąt do kwoty umożliwiającej wybudowanie lub modernizację chlewni dla co najmniej 100 loch, czyli 12 tys. na stanowisko.
- Podjęcie działań umożliwiających wyróżnianie (znakowanie) mięsa pochodzącego w całym cyklu produkcyjnym od polskich producentów.
Pkt. 1,5,7 nie do zrealizowania!