Rola pieczywa w diecie: czas na zboże

Rola pieczywa w diecie: czas na zboże

Coraz mniejsze spożycie produktów zbożowych przekłada się na zasobność rolniczych kieszeni. KFPZ zaczęła akcję promującą zboże!

Krajowa Federacja Producentów Zbóż przygotowała drugą edycję programu: Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie. Hasło tej edycji brzmi: Zboże smakuje i inspiruje.

Jeszcze w 2005 r. przeciętny Polak zjadał 119 kg tego typu produktów rocznie, w 2010 blisko 108 kg, natomiast w 2013 r. wskaźniki wynosił 106 kg. W 2015 r. zmalały zbiory samych zbóż w Polsce, które GUS ocenił na 28,0 mln ton za 2015 r., tj. ok. 12% mniej od rekordowych zbiorów z 2014 r.

Polacy nie mają pełnej wiedzy na temat właściwości produktów zbożowych. Mamy nadzieję, że zaplanowane przez nas w ramach kampanii działania wymiernie się do tego przyczynią.

Joanna Tomaszewska, Dyrektor Biura KFPZ

Produkty zbożowe, zaraz za warzywami i owocami, są najbardziej polecanymi przez specjalistów ds. żywienia. Zalecenia dietetyków nie przekładają się niestety na realną sprzedaż zbóż w Polsce. By zachęcić Polaków do spożywania większej ilości kasz, makaronów, mąk, czy płatków śniadaniowych, już po raz drugi z inicjatywy KFPZ ruszył program popularyzujący spożycie tych produktów.

– Pieczywo, mąka, kasza, płatki, makarony różnego rodzaju – te produkty mogą stanowić smaczną podstawę każdego posiłku. Odpowiednio zbilansowana dieta, w tym regularne spożywanie produktów zbożowych, pomaga w codziennej trosce o nasze zdrowie komentuje dietetyk Ania Jelonek.

chleb / zboże

Polacy jedzą coraz mniej chleba i produktów zbożowych.

W ramach kampanii udostępniane będą m.in. przepisy na smaczne potrawy, których podstawą są przetwory zbożowe.

– Zaobserwowaliśmy, że Polacy nie mają pełnej wiedzy na temat właściwości produktów zbożowych. Mamy nadzieję, że zaplanowane przez nas w ramach kampanii działania wymiernie się do tego przyczynią. Dodatkowo chcemy też pokazać, że produkty zbożowe są po prostu niezwykle smaczne i mogą być podstawą wielu fantastycznych przepisów – mówi Joanna Tomaszewska, Dyrektor Biura Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Podczas kampanii, która potrwa do sierpnia 2016 r., działać będzie m.in. oficjalny blog programu, dostępny na stronie KFDZ. Akcję wspierać będą popularni blogerzy i niezależni eksperci. Warto również wspomnieć, że program Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Źródło: KFPZ

Komentarze

  1. Polacy mają bardzo dobrą wiedzę,na temat zbóż.przez opryski zboże jest zatrute,do tego skupy żądają ,zeby było jak najwięcej glutenu,kiedyś zboże było bez glutenu,bez oprysków,jak mama upiekła chleb to zapach roznosił się po wsi,a teraz jak upiekę to w mieszkaniu nie pachnie ,

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Strajk rolników skuteczny?

Poznaj sposób na idealny wypas bydła i sprawdź, na jakie odstępstwa możesz liczyć w związku z dopłatami za zazielenienie.

Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Placówka prezentując historię rolnictwa pobudza zwiedzających do refleksji pokazując jednocześnie rolę wsi i sektora rolno-spożywczego

22 września 2018

Ustawa o obrocie ziemią – wkrótce kolejne zmiany

Na jakie zmiany związane ze sprzedażą ziemi muszą przygotować się rolnicy?

13 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close