Dieta Polaka: aby chleb był chlebem

W codziennej diecie zapominamy o spożywaniu chleba, szczególnie razowego, który ma najwięcej wartości odżywczych. Dlaczego?

Dietetycy i eksperci od żywienia biją na alarm: Polacy spożywają za mało pieczywa, w szczególności razowego. Chleb zaś dostępny na rynku jest drogi i najczęściej złej jakości.

W ostatnich 5 latach obserwuje się ekspansje pieczywa mrożonego. Według danych GUS w Polsce w latach 1981–2008 konsumpcja na osobę w ciągu roku zmniejszyła się o ok. 40% – ze 101 kg. Polacy spożywają niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału, np. chleba razowego. A przecież, jak podkreśla Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych, to właśnie produkty pełnoziarniste są najzdrowsze i niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Dzięki wyjątkowym właściwościom tych produktów możemy uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, w tym coraz bardziej powszechnej otyłości. Już 3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego mogą dostarczyć ok. 7 g białka, co pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania dorosłego mężczyzny. 3 kromki takiego chleba to również: 18% witaminy B1, 13% witaminy B2, 6% witaminy PP, 8% witaminy E, prawie 20% potrzebnej ilości magnezu i żelaza oraz 38% zalecanej dawki błonnika.

chleb

3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego mogą dostarczyć ok. 7 g białka, co pokrywa ok. 10% dziennego zapotrzebowania dorosłego mężczyzny.

Każdy człowiek rocznie nieświadomie zjada 2 kg środków chemicznych, znajdujących się w naszym pożywieniu. Dlatego trzeba zadać sobie pytanie, ile jest w pieczywie, które spożywamy, mąki, a ile polepszaczy. W naszym kraju, w ocenie PZPRZ, mamy wszelkie warunki, by wspaniały polski chleb, uzyskiwany z całego ziarna zbóż, ponownie zagościł na stołach wszystkich rodzin.

Promujemy chleb z pełnego ziarna, bo chodzi nam o to, by społeczeństwo zdrowo się odżywiało i żeby sukcesywnie wzrastało spożycie bardzo wartościowych produktów zbożowych, które niebezpiecznie szybko zaczęły znikać z naszej codziennej diety. Pamiętamy przy tym, że nie będzie dobrego chleba powszedniego bez wysokiej jakości mąki, którą można uzyskać jedynie z pełnowartościowego ziarna. Jesteśmy natomiast przeciwni stosowaniu wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków i wypełniaczy do pieczywa. Staramy się o to, by dobry chleb był na co dzień dostępny w sklepach, żeby społeczeństwo nie odczuwało braku możliwości nabycia takiego pieczywa – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatami z budżetu państwa!

Od kwietnia rolnicy mogą ubezpieczać uprawy rolne na nowych, warunkach! Warto zastanowić się czy zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami

21 kwietnia 2017

Szkoły rolnicze na Dolnym Śląsku

Na Dolnym Śląsku funkcjonuje 65 tys. gospodarstw rolnych, co pozwala sądzić, że w szkołach rolniczych nie zabraknie uczniów.

16 kwietnia 2017

Potrawy wielkanocne: bez szynki, białej kiełbasy i ćwikły ani rusz!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mięsiwa, które symbolizuje zakończenie postu. Króluje też jajko, które symbolizuje źródło życia.

13 kwietnia 2017