PATRON SERWISU: Blattin

Rośnie popyt, a jak się mają ceny wieprzowiny?

Ceny wieprzowiny na unijnym rynku powoli się stabilizują po wakacyjnej przerwie. Także Polska wchodzi w okres związany ze wzrostem popytu. Ile obecnie kosztują tuczniki w Europie?

Ceny skupu wieprzowiny na polskim rynku nieznacznie wzrosły. Tymczasem w Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych doszło do spadków cen. Ponadto Chiny spodziewają się odbicia popytu.

Reklama

Popyt rośnie: ceny wieprzowiny się stabilizują

Z zakończeniem wakacji szkolnych i powrotami wczasowiczów, działalność w sektorze przetwórczym wieprzowiny ponownie nabiera tempa. W ubojniach notuje się większy popyt, który pomaga przywrócić równowagę na rynkach w kontekście nadal stosunkowo niskiej podaży. W północnej Europie znalazło to ogólne odzwierciedlenie w stabilizacji cen, która na pewien czas oddaliła widmo możliwego spadku cen wieprzowiny. Tymczasem w krajach zorientowanych na turystykę trendy cenowe są bardziej zmienne. Będą one musiały dostosować się do wysoce konkurencyjnego handlu europejskiego i międzynarodowego.

Jakie są ceny wieprzowiny na polskim rynku?

Na krajowym rynku widać stabilizację sytuacji. Mimo to odnotowujemy niewielkie wzrosty cen. Na początku bieżącego tygodnia ceny netto skupu żywca wahały się w granicach 6,00–7,20 zł/kg. Tymczasem tuczniki w klasie E wbc wyceniano na 8,10–9,00.
Od poprzedniego notowania w 35. tygodniu roku średnia cena skupu wzrosła o zaledwie 2 grosze na kilogramie. Jednakże o 20 groszy wzrosła cena minimalna skupu żywca. Mimo to średnia cena żywca jest niższa od notowanej rok temu o około złotówki. Tymczasem średnia cena wieprzowiny w klasie E jest niższa od tej z analogicznego okresu roku ubiegłego o ponad 1,20 zł/kg.

Niemiecki rynek wieprzowiny we wrześniu 2024

W Niemczech rynek wydaje się być znacznie bardziej zrównoważony niż w ostatnich tygodniach, ponieważ wraz z końcem wakacji wzrósł popyt. Wydaje się, że najniższy punkt popytu został przezwyciężony. W minioną środę (4.09.) w Niemczech ceny utrzymały się i wyniosły 2,00 EUR/kg (8,56 zł/kg) w klasie E wbc. Jednak ożywienie w handlu jest nadal niepewne, a na rynku mięsa dokonano pewnych cięć. Niewielkie nadwyżki na południu kraju związane ze świętem 15 sierpnia są absorbowane. Wagi nieznacznie wzrosły.

A jak wygląda sytuacja w Beneluksie i Danii?

W Danii ceny pozostają obecnie na stabilnym poziomie. Aktualnie cena wieprzowiny w klasie E wynosi 10,60 DKK/kg (6,08 zł/kg). Tymczasem w Belgii spodziewany jest lepszy popyt po zakończeniu wakacji. Odnotowano wzrost eksportu, czemu towarzyszy niewielki wzrost cen. Jednakże obecnie oferty nie są zbyt wysokie, a masa zwierząt spada. Generalnie ceny są jednak stabilne, na co mają wpływ trendy w sąsiednich Niemczech.

Na francuskim rynku cena wieprzowiny się stabilizuje

Na Marché du Porc Français (francuskim rynku wieprzowiny) w ubiegłym tygodniu cena pozostała niemalże stabilna. Spadła ona nieznacznie, bo o pół eurocenta, osiągając poziom 1,877 EUR/kg. Tym samym przełamano serię 9 spadków notowań, które rozpoczęły się miesiąc wcześniej, 29 lipca. Jednocześnie widać zwiększony popyt ze strony ubojni w okresie poprzedzającym rozpoczęcie nowego roku szkolnego. Aby zaspokoić popyt w pierwszym tygodniu września, ubój w ubiegłym tygodniu wyniósł 353,818 tys. świń, co stanowi wzrost o 8,692 tys. świń w porównaniu z 34. tygodniem roku. W porównaniu z ubiegłym rokiem różnica jest mniejsza, ponieważ w ostatnim tygodniu sierpnia 2023 ubito 357 tys. świń.

A co się dzieje na południu Europy?

Tymczasem w Hiszpanii, średnia masa zwierząt nadal spadała (-270 g). Obecnie ceny wieprzowiny wydają się wykazywać tendencję spadkową, typową dla późnego lata. Brak konkurencyjności i relatywnie wysokie ceny powodują trend spadkowy, w stronę wyrównania z innymi rynkami. Mimo to ceny mięsa są ogólnie stabilne na hiszpańskim rynku krajowym, choć przetwórstwo odnotowuje obecnie spadek cen skupu. Ponadto rośnie podaż.

Natomiast we Włoszech ceny nadal rosną. Obecnie dostawy są niskie, a sezonowy popyt rośnie z powodu rozpoczęcia się roku szkolnego. W związku z tym działalność przetwórców stopniowo rośnie.

Źródło: www.vezg.de, www.3trois3.com, www.polpig.pl

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *