Rośnie produkcja soi w Unii Europejskiej

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2015/2016 produkcja soi była na nowym rekordowym poziomie – 2,1 mln ton, co oznacza 13% wzrost wobec poprzedniego sezonu.

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2015/2016 produkcja soi była na nowym rekordowym poziomie – 2,1 mln ton, co oznacza 13% wzrost wobec poprzedniego sezonu.

W ciągu ostatnich lat produkcja tego surowca przeznaczonego na olej sojowy w Unii podwoiła się. Najwięcej soi produkują Włochy (w br. osiągnęły 1,1 mln ton wobec 930 tys. ton w okresie 2014/2015), Rumunia (w br. 240 tys. ton) oraz Francja (220 tys. ton). Kolejnym producentem w produkcji soi jest Chorwacja – 180 tys. ton.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Przezimowanie roślin należy stale kontrolować!

Zima minęła bezpowrotnie. Nadszedł czas, by ocenić stan przezimowania roślin i podjąć decyzję odnośnie ich zasilenia.

15 marca 2017

Bezkompromisowy zabieg korekcyjny w zbożach ozimych

Jesienią trudno było o „wskoczenie” w okienko zabiegów herbicydowych. Na wielu polach konieczny będzie wiosenny zabieg korekcyjny!

13 marca 2017

Wiosna 2017: prace polowe ruszają z kopyta!

Po zimowym odpoczynku ruszają prace polowe. Rolnicy wyjeżdżają na pola, aby jak najwcześniej rozpocząć niezbędne zabiegi pielęgnacyjne!

13 marca 2017