Rośnie produkcja soi w Unii Europejskiej

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2015/2016 produkcja soi była na nowym rekordowym poziomie – 2,1 mln ton, co oznacza 13% wzrost wobec poprzedniego sezonu.

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2015/2016 produkcja soi była na nowym rekordowym poziomie – 2,1 mln ton, co oznacza 13% wzrost wobec poprzedniego sezonu.

W ciągu ostatnich lat produkcja tego surowca przeznaczonego na olej sojowy w Unii podwoiła się. Najwięcej soi produkują Włochy (w br. osiągnęły 1,1 mln ton wobec 930 tys. ton w okresie 2014/2015), Rumunia (w br. 240 tys. ton) oraz Francja (220 tys. ton). Kolejnym producentem w produkcji soi jest Chorwacja – 180 tys. ton.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Miodówki – jak je zwalczać?

Miodówki są szkodnikami zagrażającymi uprawom sadowniczym – jabłoni czy gruszy. Po czym poznać obecność miodówki i jak skutecznie z nimi walczyć?

10 stycznia 2017

Eksport polskich jabłek do Chin: 100 tysięcy ton w 2022?

Nawet 100 tys. t polskich jabłek już za 5 lat w Chinach? Plany ekspansji są ambitne. Co na to sadownicy?

18 stycznia 2017

Uprawa kukurydzy w Polsce: rejonizacja upraw

Kukurydza należy do najbardziej wydajnych i przydatnych rolnikowi roślin uprawnych. A jak wygląda uprawa kukurydzy w Polsce?

18 stycznia 2017