Rozpad mączysty jabłek — choroba przechowywanych owoców

Rozpad mączysty jabłek jest jedną z wielu nieinfekcyjnych chorób fizjologicznych, powodowanych niewłaściwym przechowywaniem owoców. Owoce z objawami rozpadu mączystego szybko tracą wartość handlową.
Rozpad mączysty jabłek nazywany jest też rozpadem starczym, gdyż jest wynikiem starzenia się owoców.
Spis treści
Przyczyny rozpadu mączystego
Rozpad mączysty jabłek, właściwie rozpad miąższu jabłek jest wynikiem niewłaściwego przechowywania owoców. Należy jednak pamiętać, że jakość jabłek uzależniona jest w dużym stopniu także od warunków atmosferycznych oraz zabiegów wykonywanych w okresie wegetacji. Jedną z podstawowych przyczyn tej choroby jest niewłaściwe nawożenie, ściśle mówiąc — niedobór wapnia w owocach. Pierwiastek ten to ważny czynnik wpływający na jędrność miąższu. W praktyce sadowniczej nawożenie wapniem to niestety proces nierzadko zaniedbywany, albo prowadzony w nieodpowiednim terminie.
Choroby nieinfekcyjne rozwijają się również z powodu nadmiaru azotu. Przenawożenie azotem jest stosunkowo częstym zjawiskiem na plantacjach. Jabłka pochodzące z takich upraw w szybszym tempie dojrzewają i przejrzewają.
Ponadto zmiany starcze w konsystencji miąższu przebiegają szybciej w owocach zebranych znacznie po optymalnym terminie zbioru.
Rozpad mączysty jabłek objawy
Zmiany powodowane przez rozpad mączysty jabłek najpierw następują wewnątrz owocu i dotyczą konsystencji miąższu. Staje się on suchy, kruchy, sypki, kaszkowaty.

Rozpad mączysty dotyczy początkowo miąższu przechowywanego owocu. Zmiany na skórce dostrzeże wprawne oko, nawet gdy proces rozpadu miąższu jest już zaawansowany
Na skórce jabłka początkowo trudno dostrzec zmiany. Dopiero w bardzo zaawansowanym stanie skórka jabłka pęka, najczęściej prostopadle do osi szypułka–zagłębienie kielichowe. Odsłonięty miąższ nie zmienia szybko zabarwienia, nie brązowieje, gdyż aktywność enzymów jest wówczas zahamowana. Rozpad mączysty jabłek częściej dotyczy owoców o dużych rozmiarach. Taką reakcję częściej notowano również na owocach pochodzących z młodych drzew, zwłaszcza sadzonych na podkładkach karłowych.
Zapobieganie rozpadowi mączystemu
Aby zapobiec rozpadowi mączystemu, należy zadbać o odpowiednie nawożenie wapniem oraz azotowe w trakcie wegetacji jabłoni. Ważny jest też terminowy zbiór owoców.
- Na jakość plonów wpływają także czynniki związane z właściwym przechowywaniem.
- Jabłka powinny być możliwie szybko schłodzone.
- Owoce należy szybko umieścić w komorach przechowalniczych z możliwie niską zawartością tlenu i dwutlenku węgla oraz w niskiej dozwolonej temperaturze.
- Należy pamiętać, że temperatura przechowywania niższa niż przewidziana dla danej odmiany sprzyja występowaniu innej nieinfekcyjnej choroby, czyli rozpadowi chłodniczemu.
Jeśli przy kontroli owoców podczas przechowywania dostrzeżemy pierwsze objawy choroby, wówczas w pierwszej kolejności zużytkowane powinny być jabłka z danej palety, czy nawet komory. W przypadku znacznych zmian owoce być może nadadzą się do przetwórstwa albo tylko do utylizacji.
