Rynek drobiu — jakie są prognozy na 2023 rok?

Jakie są prognozy, jeśli chodzi o rynek drobiu na najbliższe miesiące 2023 r.? Końcówka minionego rok zapisała się pod znakiem spadku produkcji drobiu w Polsce, jak i w UE. Z kolei, ceny skupu drobiu odnotowały wzrost w porównaniu rok do rok. Dobre były również wyniki finansowe w przetwórstwie mięsa drobiowego pod koniec zeszłego roku. Tak było w 2022 r., a jak będzie w 2023 r.?

Rynek drobiu w 2022 r. znajdował się pod wpływem rosnących kosztów produkcji, a także wciąż pojawiających się ognisk ptasiej grypy. Presja kosztów po stronie pasz utrzymała się na wysokim poziomie. Podobnie charakteryzowały się przeciętne ceny skupu drobiu w listopadzie 2022 r., które były wyższe o 52% r/r. Tak było w 2022 r., a na jakie prognozy rynek drobiu musi przygotować się w 2023 r.?

Reklama

Rynek drobiu — prognozy dla produkcji drobiu 2023 r.

W minionym roku produkcja drobiu w Polsce, jak i w Unii Europejskiej wyraźnie spadła. Jak podaje KIPDiP produkcja mięsa drobiowego najprawdopodobniej  zmniejszyła się o 1 proc. Natomiast w 2023 r. Komisja Europejska prognozuje, że produkcja drobiarska skurczy się o kolejne 0,4 proc.

Podobną prognozę dla produkcji mięsa drobiowego przedstawili analitycy z banku PKO BP w najnowszym raporcie Agro Nawigator. Prognozy ekspertów podają, że rynek drobiu odnotuje spadki produkcji, które zaznaczą się jednak na wysokim poziomie.

Co z cenami drobiu?

Przypomnijmy, że ceny drobiu w 2022 r. utrzymywały się na względnie wysokim poziomie. Jedyny negatywny wpływ na ceny miała tzw. afera paszowa, która jednak wywarła wpływ na rynek drobiu w sposób krótkookresowy. Natomiast w 2023 r. prognozy Banku PKO BP podają, że rynek drobiu będzie wyróżniał się wyższymi cenami niż w 2022 r.

Oczekujemy, że przeciętna cena skupu drobiu w 2023 ukształtuje się na poziomie nieznacznie wyższym niż w 2022 (zmiana w zakresie od -4% do +6% r/r). W 2023 ceny zanotują spadki r/r, niemniej spadki produkcji będą utrzymywać je na podwyższonym poziomie – podają analitycy z Banku PKO BP.

Rynek drobiu — prognozy spadku konsumpcji?

W raporcie Agro Nawigator odniesiono się także do prognoz konsumpcji mięsa drobiowego. Zdaniem analityków Banku PKO BP z powodu wysokiej inflacji, a także spowalniającej gospodarki nastąpi spadek konsumpcji w 2023 r. Z drugiej strony drób może zyskać względem droższej wieprzowiny, jak i wołowiny, ale popyt na droższe części tuszki może jednak się obniżyć.

Spadek zapotrzebowania na drób powinien w największym stopniu dotyczyć sektora HoReCa, gdyż konsumenci mogą ograniczać wydatki na gastronomię.

Czytaj również: Rosną ceny tuczników w skupie. Dobra passa potrwa dłużej?

Źródło: Agro Nawigator PKO BP 4/2022; KIPDiP

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *