Rynek mleka. Czy uda się zażegnać kryzys?

W celu łagodzenia skutków globalnego kryzysu na światowym rynku mleka rozpoczęto wiele pomocnych działań. W jaki sposób wspiera się rynek mleka?

Rekordowo wysokie rezerwy

Warto zaznaczyć, że według raportów IERiGŻ poziom zapasów odtłuszczonego mleka w proszku w UE osiągnął rekordowo wysoki poziom.

rynek-mleka-1

Z funduszów finansowane są m.in. kampanie promocyjne.

fot. fotolia

W 2017 r. w unijnych magazynach na zapasach zgromadzono 378 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku w tym w Polsce – 39 tys. ton. Aby złagodzić skutki globalnego kryzysu tego produktu na światowym rynku Komisja Europejska umożliwiła dużym przedsiębiorstwom lokowanie nadwyżek OMP. W efekcie poziom zapasów mlecznych wyrobów w postaci proszku w UE osiągnął rekordowo wysoki poziom. Zgromadzono aż 378 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, w tym w Polsce – 39 tys. ton.

Wzrost cen oraz duży rozmiar zapasów spowodował decyzję o sprzedaży produktu w trybie przetargów. Łącznie w Unii Europejskiej sprzedano 132,3 tys. ton OMP, w tym – najwięcej w Belgii, Niemczech, Polsce oraz Holandii.

Jak działa Fundusz Promocji Mleka?

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa obsługuje dziewięć funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Każdy z nich jest zarządzany przez komisję składającą się z dziewięciu członków. Finansowanie kampanii informacyjnych i promocyjnych, prowadzenie badań naukowych i rynkowych w celu poprawy jakości produktów spożywczych to jedne z zadań realizowanych w ramach programu.

W 2018 roku zgromadzono 10,5 mln zł. Finansowano olimpiadę wiedzy o mleku i mleczarstwie, targi czy wystawy. A to dopiero początek.

rynek mleka wykres

Wyk. 1. Ostateczny podział środków unijnych dla państw członkowskich na realizację „Programu dla szkół” w roku szkolnym 2018/2019.

„Program dla szkół”

rynek-mleka-2

Celem „Programu dla szkół” jest zmiana nawyków żywieniowych.

fot. fotolia

„Program dla szkół” zastąpił programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Program ten ma na celu zmianę nawyków żywieniowych wśród uczniów szkół podstawowych przez włączenie w dietę owoców i warzyw. Jego zadaniem jest również promowanie w szkołach podstawowych zdrowego odżywiania.

W Polsce realizacja programu „Programu dla szkół”  pochłonie aż 234 mln zł. Z tego 106 mln zł pochodzi z budżetu UE i 128 mln zł stanowi pomoc od władz państwa.

Artykuł opracowany na podstawie raportu „Rynek mleka. Stan i perspektywy”, nr 55/2018, IERiGŻ – PIB, Warszawa 2018. 

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *