Rynek wieprzowiny: Unia przesycona

Rynek wieprzowiny: Unia przesycona

Rynki są przesycone wieprzowiną, co znacznie osłabia wymianę handlową. Wysoka podaż wywiera też presję do dalszego obniżania cen!

Rynki poszczególnych krajów Wspólnoty są już przesycone wieprzowiną, co znacznie osłabia wzajemną wymianę handlową. Według danych Eurostatu w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. liczba ubojów żywca wieprzowego w Unii Europejskiej zwiększyła się o 3,1% w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. W Polsce poziom ubojów tych zwierząt zwiększył się o 5%, a dla porównania w Niemczech wzrósł o 1,9%. Tak wysoka podaż na rynku wieprzowiny wywiera presję na kraje Unii do dalszego obniżania cen.

W październiku br. ceny reprezentatywne wieprzowiny obniżyły się w 20 krajach Unii, wzrosły zaś w 7, a na Malcie nie zmieniły się. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,97 euro za 100 kg, tj. była o 3,2% niższa niż we wrześniu 2015 r., i jednocześnie pozostawała o 1,0% niższa od średniej ceny z października 2014 r.

W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. spadek cen na unijnym rynku wieprzowiny jeszcze bardziej się pogłębiał. W październiku br. największą miesięczną dynamikę spadku cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano w Portugalii (-10,8%), Hiszpanii (-8,0%), we Francji (-7,1%), w Austrii (-5,2%), w Polsce (-5,1%), we Włoszech (-4,9%), w Holandii (-4,2%), Belgii (-3,3%), Słowenii (-3,1%), Niemczech (-2,4%), Wielkiej Brytanii (-2,2%), Luksemburgu (-2,1%), Chorwacji (-2,0%), na Łotwie (-1,9%), w Irlandii (-1,7%), na Cyprze (-1,6%) oraz na Węgrzech (-1,6%).

Największe miesięczne tempo wzrostu cen odnotowano natomiast w Rumunii (+2,7%), Szwecji (+1,5%), Danii (+1,4%), Estonii (+0,9%), Bułgarii (+0,8%), Czechach (+0,5%) oraz na Słowacji (+0,1%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w październiku br. kształtowała się na poziomie 137,94 euro za 100 kg (najniższym od stycznia br.), tj. była o 4,8% niższa niż przed rokiem. Cena była równocześnie o 2,8% niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w październiku br. przewyższała o 3,8% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 5,3% niższa.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Układ pokarmowy świni – jak prawidłowo żywić lochy?

Prowadzenie nowoczesnej hodowli i chowu świń wymaga posiadania szerokiej wiedzy. Zwracamy uwagę na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie świni.

10 sierpnia 2017

Preparaty mlekozastępcze dla cieląt

Pisaliśmy już o powszechnych praktykach w odchowie cieląt. W tym artykule omawiamy inne metody karmienia cieląt, m.in. preparaty mlekozastępcze.

13 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij