Rynek wieprzowiny: Unia przesycona

Rynki są przesycone wieprzowiną, co znacznie osłabia wymianę handlową. Wysoka podaż wywiera też presję do dalszego obniżania cen!

Rynki poszczególnych krajów Wspólnoty są już przesycone wieprzowiną, co znacznie osłabia wzajemną wymianę handlową. Według danych Eurostatu w pierwszych 8 miesiącach 2015 r. liczba ubojów żywca wieprzowego w Unii Europejskiej zwiększyła się o 3,1% w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. W Polsce poziom ubojów tych zwierząt zwiększył się o 5%, a dla porównania w Niemczech wzrósł o 1,9%. Tak wysoka podaż na rynku wieprzowiny wywiera presję na kraje Unii do dalszego obniżania cen.

W październiku br. ceny reprezentatywne wieprzowiny obniżyły się w 20 krajach Unii, wzrosły zaś w 7, a na Malcie nie zmieniły się. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się w tym okresie na poziomie 141,97 euro za 100 kg, tj. była o 3,2% niższa niż we wrześniu 2015 r., i jednocześnie pozostawała o 1,0% niższa od średniej ceny z października 2014 r.

W pierwszych dwóch tygodniach listopada br. spadek cen na unijnym rynku wieprzowiny jeszcze bardziej się pogłębiał. W październiku br. największą miesięczną dynamikę spadku cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano w Portugalii (-10,8%), Hiszpanii (-8,0%), we Francji (-7,1%), w Austrii (-5,2%), w Polsce (-5,1%), we Włoszech (-4,9%), w Holandii (-4,2%), Belgii (-3,3%), Słowenii (-3,1%), Niemczech (-2,4%), Wielkiej Brytanii (-2,2%), Luksemburgu (-2,1%), Chorwacji (-2,0%), na Łotwie (-1,9%), w Irlandii (-1,7%), na Cyprze (-1,6%) oraz na Węgrzech (-1,6%).

Największe miesięczne tempo wzrostu cen odnotowano natomiast w Rumunii (+2,7%), Szwecji (+1,5%), Danii (+1,4%), Estonii (+0,9%), Bułgarii (+0,8%), Czechach (+0,5%) oraz na Słowacji (+0,1%).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w październiku br. kształtowała się na poziomie 137,94 euro za 100 kg (najniższym od stycznia br.), tj. była o 4,8% niższa niż przed rokiem. Cena była równocześnie o 2,8% niższa od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej Wspólnoty. Cena wieprzowiny notowana w naszym kraju w październiku br. przewyższała o 3,8% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, natomiast w stosunku do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 5,3% niższa.

Więcej informacji znajdziecie na stronie FAMMU/FAPA.

Dodatki paszowe: po co je stosować?

Jednym z ważnych elementów hodowli jest takie żywienie, które poprawi mleczność i podniesie zdrowotność krów. Co można dodać do paszy?

15 stycznia 2017

Zatrucie bydła azotanami i azotynami

Zdarza się, że zwierzęta pod wpływem złego karmienia lub niewłaściwej jakości wody zaczynają chorować. Co może powodować zatrucie?

19 stycznia 2017

BSE (choroba szalonych krów) a program jej zwalczania

Wprawdzie przypadki BSE są w Polsce i Europie coraz rzadsze, ale rząd przygotował program zwalczania choroby szalonych krów na 2017 r. Jaki?

10 stycznia 2017