Ceny mięsa: UE a rynek światowy

Download PDF

Najkorzystniej jest sprzedawać drób na rynku światowym, bo na nim ceny tego mięsa są wyższe niż na rynku unijnym. Ceny pozostałych gatunków mięsa są natomiast w UE wyższe.

W październiku 2015 r. średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1419,70 euro/t, a na rynku światowym wynosiła 1401,00 euro/t (1574,00 dolarów/t). Średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się natomiast w porównaniu ze średnią ceną z października 2014 r. aż o 31,6% i była o 1% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

Średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3748,80 euro/t, tj. była o 4,1% wyższa niż w październiku 2014 r. W październiku 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła natomiast 3649,80 euro/t (4100,60 dolarów/t), tj. była o 30,5 % niższa niż rok wcześniej. Różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +3%.

Średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła za to poziom 1873,60 euro/t. Była ona o 16% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2242,30 euro/t (2519,20 dolarów/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 1,5%, a na rynku światowym o 0,3%.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o