Ceny mięsa: UE a rynek światowy

Które gatunki mięsa korzystniej sprzedawać na rynku unijnym, a które na światowym? Na czym można zarobić najwięcej?

Najkorzystniej jest sprzedawać drób na rynku światowym, bo na nim ceny tego mięsa są wyższe niż na rynku unijnym. Ceny pozostałych gatunków mięsa są natomiast w UE wyższe.

W październiku 2015 r. średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1419,70 euro/t, a na rynku światowym wynosiła 1401,00 euro/t (1574,00 dolarów/t). Średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się natomiast w porównaniu ze średnią ceną z października 2014 r. aż o 31,6% i była o 1% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

Średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3748,80 euro/t, tj. była o 4,1% wyższa niż w październiku 2014 r. W październiku 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła natomiast 3649,80 euro/t (4100,60 dolarów/t), tj. była o 30,5 % niższa niż rok wcześniej. Różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +3%.

Średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła za to poziom 1873,60 euro/t. Była ona o 16% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2242,30 euro/t (2519,20 dolarów/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 1,5%, a na rynku światowym o 0,3%.

Ptasia grypa – odszkodowania sprawiedliwe dla producentów drobiu!

Czy można obiektywnie wycenić wartość kury w czasie ptasiej grypy? Jak uniknąć strat na odszkodowaniu i utrzymać dobre wyniki w 2017 roku?

21 lutego 2017

Co powoduje brak apetytu u krowy mlecznej?

Wysoko produkcyjne bydło mleczne potrzebuje pobrania dużej ilości pasz. Co więc możemy zrobić, jeśli krowa nie chce jeść?

10 lutego 2017

Konferencje Blattin dla producentów trzody chlewnej

Konferencje dla hodowców świń, organizowana przez firmę Blattin – dowiedz się gdzie się odbędą, o czym będzie mowa i zapisz się już dziś!

10 lutego 2017