Ceny mięsa: UE a rynek światowy

Które gatunki mięsa korzystniej sprzedawać na rynku unijnym, a które na światowym? Na czym można zarobić najwięcej?

Najkorzystniej jest sprzedawać drób na rynku światowym, bo na nim ceny tego mięsa są wyższe niż na rynku unijnym. Ceny pozostałych gatunków mięsa są natomiast w UE wyższe.

W październiku 2015 r. średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1419,70 euro/t, a na rynku światowym wynosiła 1401,00 euro/t (1574,00 dolarów/t). Średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się natomiast w porównaniu ze średnią ceną z października 2014 r. aż o 31,6% i była o 1% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

Średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3748,80 euro/t, tj. była o 4,1% wyższa niż w październiku 2014 r. W październiku 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła natomiast 3649,80 euro/t (4100,60 dolarów/t), tj. była o 30,5 % niższa niż rok wcześniej. Różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +3%.

Średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła za to poziom 1873,60 euro/t. Była ona o 16% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2242,30 euro/t (2519,20 dolarów/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 1,5%, a na rynku światowym o 0,3%.

Jak karmić prosięta, gdy stracimy maciorę?

Zdarzają się sytuacje, w których prosięta po porodzie nie mają możliwości przyjmowania mleka matki. Jak w takim wypadku je wykarmić?

22 listopada 2016

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

25 listopada 2016

Pierwszy dzień konferencji Klubu Afimilk: co musisz wiedzieć o doju?

Pierwszy dzień spotkania Klubu Afimilk za nami. Teoria poparta praktyką, a problemy w hodowli bydła mlecznego rozwiązane!

23 listopada 2016