Ceny mięsa: UE a rynek światowy

Które gatunki mięsa korzystniej sprzedawać na rynku unijnym, a które na światowym? Na czym można zarobić najwięcej?

Najkorzystniej jest sprzedawać drób na rynku światowym, bo na nim ceny tego mięsa są wyższe niż na rynku unijnym. Ceny pozostałych gatunków mięsa są natomiast w UE wyższe.

W październiku 2015 r. średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1419,70 euro/t, a na rynku światowym wynosiła 1401,00 euro/t (1574,00 dolarów/t). Średnia cena wieprzowiny na rynku światowym obniżyła się natomiast w porównaniu ze średnią ceną z października 2014 r. aż o 31,6% i była o 1% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.

Średnia cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3748,80 euro/t, tj. była o 4,1% wyższa niż w październiku 2014 r. W październiku 2015 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła natomiast 3649,80 euro/t (4100,60 dolarów/t), tj. była o 30,5 % niższa niż rok wcześniej. Różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła +3%.

Średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła za to poziom 1873,60 euro/t. Była ona o 16% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 2242,30 euro/t (2519,20 dolarów/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 1,5%, a na rynku światowym o 0,3%.

Pomoc dla producentów mleka: czy warto liczyć na wsparcie UE?

Jak zmieniają się ceny mleka? I czy opłaci się dalej produkować mleko, czy może należy pomyśleć o zmianie profilu produkcji?

20 marca 2017

Większa produkcja cukru – dobre prognozy dla producentów

Jak wygląda produkcja cukru i jakie są prognozy dla sektora cukrowniczego w Polsce? Czy uprawa buraków będzie opłacalna?

28 marca 2017

Premiksy dla krów zasuszonych: jakie wybrać?

Suplementacja minerałów i witamin w okresie zasuszenia jest bardzo istotna. Sprawdź, jakim schorzeniom może zapobiec!

24 marca 2017