Rzepak ozimy – jaka forma azotu będzie najlepsza wiosną?

Rzepak ozimy – jaka forma azotu będzie najlepsza wiosną?

Przy podejmowaniu decyzji o wyborze nawozu azotowego wiosną należy wziąć pod uwagę jego formę. Sprawdź jaka będzie najlepsza dla rzepaku!

Wybór odpowiedniej formy azotu szczególnie w pierwszej dawce startowej zależy od wielu czynników. Przeczytaj i dowiedz się jaką formę azotu wybrać, aby zapewnić rzepakowi ozimemu bezpieczny start wiosną!

Przy wyborze nawozu azotowego do wiosennego nawożenia rzepaku ozimego należy mieć na uwadze formę jaka jest zawarta w produkcie. Należy pamiętać, że wszystkie z dostępnych na rynku form charakteryzują się odrębnymi właściwościami oraz działaniem. Sprawdź jaki nawóz najlepiej się sprawdzi w startowej dawce dla rzepaku ozimego!

Trzy formy azotu

fot. Małgorzata Srebro

Po przemrożeniu rozety liściowej warto zastosować szybko działającą saletrzaną formę azotu

Wczesno wiosenne nawożenie rzepaku ozimego azotem wymaga sporej wiedzy i analizy wielu czynników. Błędy na tym etapie mogą wyrządzić nieodwracalne szkody, a co za tym idzie spadek plonu. Na rynku azot jest dostępny w trzech formach chemicznych:

  • NO3 azotanowej (saletrzanej)
  • NH4+ amonowej
  • NH2amidowej

Każda z wyżej wymienionych form charakteryzuje się innym sposobem działania. Pierwsza z nich czyli forma saletrzana jest najszybciej pobierana przez rośliny. Dzięki temu umożliwia szybką regenerację osłabionych po zimie roślin oraz odbudowę rozety liściowej. Azot w formie amonowej jest nieco wolniej pobierany niż saletrzany, jednak nie ulega on tak szybkiemu wymywaniu i jest dłużej dostępny dla roślin.

Obydwie z tych form polecane są do startowego nawożenia rzepaku ozimego, szczególnie na plantacjach, które są w słabej kondycji po zimie. Ostania z form czyli amidowa również może być stosowana w uprawie rzepaku ozimego. Należy mieć jednak na uwadze, że powinna ona być stosowana z dużo większym wyprzedzeniem niż forma saletrzana i amonowa, gdyż jest najdłużej rozkładająca się formą azotu.

Właściwości formy amonowej  

Każda z form azotu ma swoje właściwości i sposób działania. Amidowa forma azotu potrzebuje wilgoci aby mogła zostać w pełni wykorzystana przez rośliny. Dlatego najlepiej stosować ją na wilgotną glebę lub tuż przed spodziewanymi opadami deszczu. Należy pamiętać, że podczas okresowych niedoborów wody jej działanie jest wolniejsze. Zaletą tej formy azotu jest pobudzenie rozwoju systemu korzeniowego, a także ułatwienie pobierania fosforu.

formy azotu

Zalety formy amonowej

Szczególnie polecana na plantacje dobrze rozwinięte przed zimą z dobrą obsadą bez większych strat roślin. Rzepak ozimy należy nią nawozić jak najwcześniej.

Saletrzana forma azotu

Saletrzana forma azotu jest najszybciej działającą formą. Niewątpliwą zaletą tej formy azotu jest pobudzenie roślin do intensywnego wzrostu, co związane jest z silnym oddziaływaniem na syntezę cytokinin i stymulację podziału komórek. Polecana jest szczególnie na plantacjach osłabionych po zimie, które wymagają szybkiej regeneracji.

formy azotu

Zalety formy saletrzanej (azotanowej)

Ułatwia ona pobieranie niezbędnych do prawidłowego rozwoju pierwiastków min. magnezu, wapnia, potasu oraz sodu. Jedną z wad formy saletrzanej jest łatwość jej wymywania przez wody gruntowe.

Zaksan® – dobry na start 

Zaksan® to nawóz azotowy, który zawiera w swoim składzie dwie formy azotu – saletrzaną oraz amonową, w równych ilościach. Dzięki temu można nazwać ją nawozem uniwersalnym, który sprawdzi się w różnych warunkach pogodowych czy też terminach stosowania. Warto podkreślić, że saletrę amonową można stosować na wszystkich typach gleb. Saletra wzbogacana jest magnezem, czyli pierwiastkiem niezbędnym do wzrostu i rozwoju roślin. Magnez sprzyja budowie tkanek i przemianie materii.

Zaksan® – uniwersalny nawóz azotowy

Zaksan® to uniwersalny nawóz azotowy, który można stosować na wszystkich typach gleb

Zaksan® jest uniwersalnym nawozem azotowym, który można stosować w uprawie rzepaku ozimego i nie tylko. Przy stosowaniu pogłównym w celu uzyskania najlepszych efektów należy go rozsiewać na glebę wilgotną bądź tuż przed spodziewanymi opadami deszczu.

Skład Zaksan-u®:

  • 32 % N (całkowity)
  • 16 % N (amonowy)
  • 16 % N (saletrzany)

Warto podkreślić, że ze względu na higroskopijność Zaksan® można mieszać z saletrzakami/Salmagiem® i siarczanem amonu pod warunkiem, że nawozy są suche.

Korzyści z zastosowania Zaksanu®

Zaksan® zawiera w takich samych ilościach dwie formy azotu. Amonowa forma azotu nie ulega wymywaniu z gleby oraz jest wolno pobierana przez rośliny. Wpływa to na dobre ukorzenienie rzepaku ozimego oraz wspomaga pobieranie fosforu oraz ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Natomiast azot w formie saletrzanej działa szybko, przyspieszając wegetację roślin tuż po zastosowaniu nawozu. Oznacza to, że zastosowana wczesną wiosną przyspiesza regenerację roślin po zimowym osłabieniu.

Zaksan® – specyfikacja nawozu

Dodatkowo zawartość wspomnianych dwóch form – amonowej i saletrzanej w równych ilościach stanowi, że Zaksan®, w naszych warunkach klimatyczno-glebowych jest to najbardziej uniwersalny i efektywny nawóz azotowy.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Czym jest przemysł nasienny?

W skali globalnej to ogromny biznes o wartości około 54 miliardów dolarów rocznie. Czy jest to ważne dla polskiego rolnika?

10 października 2018

Uprawa słonecznika – dobra alternatywa dla rzepaku

Ze względu na niskie wymagania glebowe, słonecznik dobrze radzi sobie z suszą. To nie jedyna zaleta uprawy tej rośliny.

12 października 2018

Kampania buraczana 2018. Długa, ale czy opłacalna?

Z powodu suszy, na wielu plantacjach buraki nie rokują zadowalającego plonu.

8 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close