Wiosna: sezon dla producentów karpi?

Download PDF

Wiosna to bardzo pracowity czas dla producentów karpi. W tym czasie ryby przenoszone są z zimochowów do płytszych stawów, gdzie spędzą cały sezon letni.

Produkcja karpi odbywa się w cyklu 3-letnim mówi Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp. W zimochowach, czyli głębokich stawach mamy karpie 2-letnie i narybek. Każdy rocznik karpi przechowywany jest oddzielnie.

2-letnie karpie nazywane są kroczkami. Mają ok. 20 cm długości i ważą ok. 20 dag.

To one trafią w grudniu na nasze stoły wyjaśnia pan Zbigniew. W ciągu sezonu urosną z 20 dag do ok. 1,5 kg.

To przenoszenie ryb do płytszych stawów letnich potrwa do Wielkanocy, a może nawet do połowy kwietnia.

Zbigniew Szczepański, Towarzystwo Promocji Ryb Pan Karp

Kroczki i narybek wiosną odławiany jest z zimochowów i przenoszony do płytszych stawów.

Dla każdego rocznika przeznaczony jest inny staw, dlatego mówi się, że mamy stawy handlowe, kroczkowe i narybkowe mówi Zbigniew Szczepański. To przenoszenie ryb do płytszych stawów letnich potrwa do Wielkanocy, a może nawet do połowy kwietnia.

W maju natomiast zacznie się tarło…

Starsze karpie 5-letnie lub 6-letnie są przeglądane na wiosnę i w maju będą przeniesione do stawów, gdzie odbywają się tarła wyjaśnia pan Zbigniew. Taki staw ma powierzchnię mniej więcej 10 na 20 m i jest głęboki na ok. 0,5 m. Ciepła i płytka woda do idealne warunki do tarła.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o