Wiosna to bardzo pracowity czas dla producentów karpi. W tym czasie ryby przenoszone są z zimochowów do płytszych stawów, gdzie spędzą cały sezon letni.
– Produkcja karpi odbywa się w cyklu 3-letnim – mówi Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp. – W zimochowach, czyli głębokich stawach mamy karpie 2-letnie i narybek. Każdy rocznik karpi przechowywany jest oddzielnie.
2-letnie karpie nazywane są kroczkami. Mają ok. 20 cm długości i ważą ok. 20 dag.
– To one trafią w grudniu na nasze stoły – wyjaśnia pan Zbigniew. – W ciągu sezonu urosną z 20 dag do ok. 1,5 kg.
To przenoszenie ryb do płytszych stawów letnich potrwa do Wielkanocy, a może nawet do połowy kwietnia.
Kroczki i narybek wiosną odławiany jest z zimochowów i przenoszony do płytszych stawów.
– Dla każdego rocznika przeznaczony jest inny staw, dlatego mówi się, że mamy stawy handlowe, kroczkowe i narybkowe – mówi Zbigniew Szczepański. – To przenoszenie ryb do płytszych stawów letnich potrwa do Wielkanocy, a może nawet do połowy kwietnia.
W maju natomiast zacznie się tarło…
– Starsze karpie 5-letnie lub 6-letnie są przeglądane na wiosnę i w maju będą przeniesione do stawów, gdzie odbywają się tarła – wyjaśnia pan Zbigniew. – Taki staw ma powierzchnię mniej więcej 10 na 20 m i jest głęboki na ok. 0,5 m. Ciepła i płytka woda do idealne warunki do tarła.
Dodaj komentarz