Skup żywca wieprzowego na rezerwy strategiczne zostanie uruchomiony?

Skup żywca wieprzowego a także wyrobów wieprzowych resort rolnictwa przekaże na rzecz rezerw strategicznych? O to zabiega KRIR ze względu na trudną sytuację na rynku trzody chlewnej. Czy MRiRW zgodzi się na wprowadzenie tej formy wsparcia? Sprawdźmy!

Według KRIR skup żywca wieprzowego na potrzeby rezerw strategicznych to jedna z form pomocy skierowanej do hodowców trzody chlewnej, którzy od dłuższego czasu z różnych powodów ponoszą straty. Głównym winowajcą problemów jest wirus ASF, który prowadzi nie tylko do likwidacji kolejnych stad trzody chlewnej, a także powoduje spadek cen wieprzowiny.

Skup żywca wieprzowego na rezerwy strategiczne

Zarząd KRIR skierował wniosek do MRiRW o wprowadzenie zakupów mięsa wieprzowego lub wybranych wyrobów wieprzowych na rezerwy strategiczne. Skup żywca wieprzowego powinien objąć przede wszystkim gospodarstwa w których obowiązują ograniczenia.

MRiRW w odpowiedzi na pismo KRIR  poinformowało o wydaniu decyzji przez Prezesa Rady Ministrów w sprawie utworzenia rezerw już w 2021 r. Jednak w wyniku przeprowadzonego postępowania przetargowego otrzymano oferty jedynie od pięciu przedsiębiorców.

Ponadto, MRiRW przekazało, że skup żywca wieprzowego w tej formie nie uzyskał wystarczającego zainteresowania. Co więcej, proponowano rażąco wysokie ceny żywca:

Ich zainteresowanie przedmiotem postępowania było relatywnie małe. Zaproponowane ceny sprzedaży mięsa w elementach w złożonych ofertach i po przeprowadzonych dwukrotnie negocjacjach były rażąco wysokie, jak również uzyskane stawki za usługę przechowywania w przedmiocie postępowania nie odzwierciedlały stawek rynkowych.

Z powodu przekroczenia środków finansowych przeznaczonych na ten cel, Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych unieważniła to postępowania ofertowe. Tym samym, żywiec wieprzowy nie trafi na rezerwy strategiczne.

Cena żywca wieprzowego 2022

Sytuacja na rynku trzody chlewnej nie napawa optymizmem. Jednak w ostatnich dniach pojawiła się niewielka nadzieja na poprawę koniunktury na rynku wieprzowiny. Luzowanie restrykcji związanych z pandemią COVID-19 a także większa ilość pracowników w zakładach przyczyniła się do poprawy popytu na żywiec wieprzowy.

Jak informuje KZP-PTCh ,,POLPIG” spadek presji na skup żywca wieprzowego i jego cenę widoczny jest w wielu krajach. Wyższe ceny żywca wieprzowego obowiązują także w Polsce, jednak w dalszym ciągu nie pokrywają one rosnących kosztów produkcji. Wszystko przez rosnące ceny pasz.

W notowaniach krajowych średnia cena skupu tuczników w przeliczeniu na wagą poubojową kl. E wyniosła 5,70 zł/kg (+45 gr t/t) – podaje POLPIG.

Czytaj również: Dopłaty za 2021 r. Kiedy mogą być opóźnione? Sprawdź!

Źródło: KRIR; MRiRW; KZP-PTCh ,,POLPIG”

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 16

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze
  1. Avatar Artur pisze:

    Co tu skupować jak są całe wsie i gmina a gdzieniegdzie nawet powiaty, gdzie nie ma żadnego wpieprza lub jakieś niedobitki