Śnieć cuchnąca pszenicy: jak zwalczać?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/649105-pszenica-jocker/

Śnieć cuchnąca pszenicy: jak zwalczać?

Śnieć cuchnąca pszenicy to jedna z najgroźniejszych chorób pszenicy. Jak można z nią walczyć?

Śnieć cuchnąca pszenicy należy do chorób grzybowych wywoływanych przez patogen Tilletia tritici. To zdecydowanie jedna z najgroźniejszych chorób pszenicy, występuje na odmianie jarej i ozimej, zdarzają się przypadki porażenia żyta, pszenżyta, jęczmienia i innych roślin o mniejszym znaczeniu gospodarczym.

Występowaniu choroby sprzyjają głównie małe temperatury obecne w momencie kiełkowania zbóż: temperatura od 5° do 10°C jest jednym z czynników chorobotwórczych. Objawy choroby możemy zaobserwować w momencie gdy zboża są w fazie wykłoszenia.

Objawy chorobowe

Zaatakowane kłosy posiadają specyficzne, niebieskozielone zabarwienie i dodatkowo nie przejawiają objawów kwitnienia. Śnieć cuchnąca pszenicy rozwija się już w samych ziarnach zbóż, jeszcze przed wykonaniem zaprawiania materiału siewnego. W konsekwencji choroby ziarna zbóż są z początku lekko maziste, następnie stają się matowe i twarde.

Zaatakowane kłosy posiadają specyficzne, niebieskozielone zabarwienie i dodatkowo nie przejawiają objawów kwitnienia.

Porażone ziarna mają w sobie czarny płyn o bardzo nieprzyjemnym zapachu – co najgorsze, zazwyczaj chore są wszystkie ziarna w kłosie zboża. Straty wynikające z obecności tej choroby mogą być bardzo duże i uszkodzić nasze plony nawet do 60% zbioru.

Śnieć cuchnąca pszenicy

Nie trzeba chyba tłumaczyć jak duże są to straty finansowe. Zwalczanie śnieci cuchnącej jest bardzo skomplikowane, najważniejsza forma walki z tą chorobą opiera się na prawidłowych działaniach związanych z agrotechniką.

Oprócz wspomnianej wyżej niskiej temperatury, chorobie sprzyja także za głęboki siew, ważne jest więc przestrzeganie tego aby gęstość siewu nie była zbyt duża. Kolejną, a przede wszystkim podstawową kwestią jest zaprawianie ziaren i posiadanie materiału siewnego tylko z najbardziej zaufanych miejsc.

Wysiewaj kwalifikat

Materiał siewny wątpliwego pochodzenia może być porażony chorobą. Jeszcze jedną formą ochrony jest wysiew nasion. Pszenicę ozimą siejemy najwcześniej jak to tylko jest możliwe, jarą zaś najpóźniej z możliwych terminów.

Przeczytaj również:

  1. Zgorzel podstawy źdźbła: kiedy występuje?
  2. Rdza żółta: jak z nią walczyć?
  3. Śnieć karłowa: zagrożenie dla pszenicy ozimej

Kondycja zbóż przed zimą. Reportaż filmowy

Bak opadów, nierównomierne wschody, silny nalot mszycy. Taki był początek tegorocznej jesieni. Jak prezentują się zboża przed zimą?

6 grudnia 2018

Mszyce w rzepaku. Ta jesień dała się we znaki.

Mszyce w rzepaku ozimym stanowią coraz większe zagrożenie. Tak jak w przypadku zbóż ozimych, są one wektorami groźnego wirusa.

16 grudnia 2018

Ceny zbóż: będą podwyżki?

Sezon 2018/19 rozpoczął się dynamicznymi wzrostami cen. Na jakim poziomie plasują się obecnie ceny zbóż i do kiedy utrzymają się podwyżki?

17 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close