Śnieć cuchnąca pszenicy: jak zwalczać?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/649105-pszenica-jocker/

Śnieć cuchnąca pszenicy należy do chorób grzybowych wywoływanych przez patogen Tilletia tritici. To zdecydowanie jedna z najgroźniejszych chorób pszenicy, występuje na odmianie jarej i ozimej, zdarzają się przypadki porażenia żyta, pszenżyta, jęczmienia i innych roślin o mniejszym znaczeniu gospodarczym.

Występowaniu choroby sprzyjają głównie małe temperatury obecne w momencie kiełkowania zbóż: temperatura od 5° do 10°C jest jednym z czynników chorobotwórczych. Objawy choroby możemy zaobserwować w momencie gdy zboża są w fazie wykłoszenia.

Objawy chorobowe

Zaatakowane kłosy posiadają specyficzne, niebieskozielone zabarwienie i dodatkowo nie przejawiają objawów kwitnienia. Śnieć cuchnąca pszenicy rozwija się już w samych ziarnach zbóż, jeszcze przed wykonaniem zaprawiania materiału siewnego. W konsekwencji choroby ziarna zbóż są z początku lekko maziste, następnie stają się matowe i twarde.

Zaatakowane kłosy posiadają specyficzne, niebieskozielone zabarwienie i dodatkowo nie przejawiają objawów kwitnienia.

Porażone ziarna mają w sobie czarny płyn o bardzo nieprzyjemnym zapachu – co najgorsze, zazwyczaj chore są wszystkie ziarna w kłosie zboża. Straty wynikające z obecności tej choroby mogą być bardzo duże i uszkodzić nasze plony nawet do 60% zbioru.

Śnieć cuchnąca pszenicy

Nie trzeba chyba tłumaczyć jak duże są to straty finansowe. Zwalczanie śnieci cuchnącej jest bardzo skomplikowane, najważniejsza forma walki z tą chorobą opiera się na prawidłowych działaniach związanych z agrotechniką.

Oprócz wspomnianej wyżej niskiej temperatury, chorobie sprzyja także za głęboki siew, ważne jest więc przestrzeganie tego aby gęstość siewu nie była zbyt duża. Kolejną, a przede wszystkim podstawową kwestią jest zaprawianie ziaren i posiadanie materiału siewnego tylko z najbardziej zaufanych miejsc.

Wysiewaj kwalifikat

Materiał siewny wątpliwego pochodzenia może być porażony chorobą. Jeszcze jedną formą ochrony jest wysiew nasion. Pszenicę ozimą siejemy najwcześniej jak to tylko jest możliwe, jarą zaś najpóźniej z możliwych terminów.

Przeczytaj również:

  1. Zgorzel podstawy źdźbła: kiedy występuje?
  2. Rdza żółta: jak z nią walczyć?
  3. Śnieć karłowa: zagrożenie dla pszenicy ozimej

Zabieg T2 w pszenicy już niebawem! [WIDEO]

Dobrze zabezpieczony liść flagowy pszenicy to pewny i wysoki plon. Sprawdź na jaki fungicyd postawić, aby zabieg w tej fazie był skuteczny!

13 maja 2019

Siew kukurydzy w sezonie 2019

Siew kukurydzy wypadł w tym sezonie w dość suchym okresie. Nawet w porównaniu do ubiegłego roku.

7 maja 2019

Rzepak kwitnie

Niedobór wody na niektórych plantacjach sprawił, że rzepak zatrzymał się w rozwoju. Uważać musimy też na słodyszka.

6 maja 2019