Śnieć cuchnąca pszenicy: jak zwalczać?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/649105-pszenica-jocker/

Śnieć cuchnąca pszenicy należy do chorób grzybowych wywoływanych przez patogen Tilletia tritici. To zdecydowanie jedna z najgroźniejszych chorób pszenicy, występuje na odmianie jarej i ozimej, zdarzają się przypadki porażenia żyta, pszenżyta, jęczmienia i innych roślin o mniejszym znaczeniu gospodarczym.

Występowaniu choroby sprzyjają głównie małe temperatury obecne w momencie kiełkowania zbóż: temperatura od 5° do 10°C jest jednym z czynników chorobotwórczych. Objawy choroby możemy zaobserwować w momencie gdy zboża są w fazie wykłoszenia.

Objawy chorobowe

Zaatakowane kłosy posiadają specyficzne, niebieskozielone zabarwienie i dodatkowo nie przejawiają objawów kwitnienia. Śnieć cuchnąca pszenicy rozwija się już w samych ziarnach zbóż, jeszcze przed wykonaniem zaprawiania materiału siewnego. W konsekwencji choroby ziarna zbóż są z początku lekko maziste, następnie stają się matowe i twarde.

Zaatakowane kłosy posiadają specyficzne, niebieskozielone zabarwienie i dodatkowo nie przejawiają objawów kwitnienia.

Porażone ziarna mają w sobie czarny płyn o bardzo nieprzyjemnym zapachu – co najgorsze, zazwyczaj chore są wszystkie ziarna w kłosie zboża. Straty wynikające z obecności tej choroby mogą być bardzo duże i uszkodzić nasze plony nawet do 60% zbioru.

Śnieć cuchnąca pszenicy

Nie trzeba chyba tłumaczyć jak duże są to straty finansowe. Zwalczanie śnieci cuchnącej jest bardzo skomplikowane, najważniejsza forma walki z tą chorobą opiera się na prawidłowych działaniach związanych z agrotechniką.

Oprócz wspomnianej wyżej niskiej temperatury, chorobie sprzyja także za głęboki siew, ważne jest więc przestrzeganie tego aby gęstość siewu nie była zbyt duża. Kolejną, a przede wszystkim podstawową kwestią jest zaprawianie ziaren i posiadanie materiału siewnego tylko z najbardziej zaufanych miejsc.

Wysiewaj kwalifikat

Materiał siewny wątpliwego pochodzenia może być porażony chorobą. Jeszcze jedną formą ochrony jest wysiew nasion. Pszenicę ozimą siejemy najwcześniej jak to tylko jest możliwe, jarą zaś najpóźniej z możliwych terminów.

Przeczytaj również:

  1. Zgorzel podstawy źdźbła: kiedy występuje?
  2. Rdza żółta: jak z nią walczyć?
  3. Śnieć karłowa: zagrożenie dla pszenicy ozimej

Dawka startowa azotu dla zbóż [WIDEO]

Pierwszy marca tuż tuż, więc będzie można wjechać, w pole z azotem. Sprawdź ile, kiedy oraz jaką formę azotu podać zbożom!

22 lutego 2019

Kalkulacja kosztów uprawy owsa wg ODR

Zboże mało popularne, ale czy to znaczy, że jego uprawa jest nieopłacalna?

21 lutego 2019

O polskim rolnictwie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich [Aktualności]

Delegacja polskiego sektora agro z sukcesem promuje się na Bliskim Wschodzie!

18 lutego 2019